Σαρηγιάννης: Πάμε για… 2.600 κρούσματα – Όλα ανοιχτά για νέο lockdown

σαρηγιάννης-πάμε-για-2-600-κρούσματα-όλ-1232763

Δήμοι, Εκκλησία, τοπικοί ιατρικοί σύλλογοι, ακόμα και αθλητικοί όμιλοι ενεργοποιούνται με αποστολή να πειστούν οι ανεμβολίαστοι μεσήλικες και ηλικιωμένοι να εμβολιαστούν κατά του SARS-CoV-2 μέσα στο καλοκαίρι…

Με τους ειδικούς να μιλούν για 1500-2000 ημερήσια κρούσματα μέσα στις επόμενες εβδομάδες, και τους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ να αυξάνονται αργά αλλά σταθερά, δεν υπάρχει πια η πολυτέλεια για εφησυχασμό λόγω …θέρους!

Οι υπουργοί της κυβέρνησης μιλούν για τα αυξανόμενα προνόμια των εμβολιασμένων, για αδυναμία κλεισίματος της Οικονομίας και της Αγοράς για τρίτο κατά σειρά χειμώνα και στέλνουν σαφές μήνυμα περιθωριοποίησης των μη εμβολιασμένων…

Οι δε επιδημιολόγοι, ειδικοί γιατροί και επιστήμονες συναφών ειδικοτήτων που ασχολούνται με την πανδημία, προβλέπουν ότι το 4ο κύμα θα είναι φονικό κυρίως για τους ανεμβολίαστους και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου όχι μόνο για το προσεχές φθινόπωρο αλλά και για τον …Αύγουστο!

Ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο iEidiseis σημειώνει ότι χθες η μέση τιμή κρουσμάτων της εβδομάδας ήταν 742. Το επόμενο 7ήμερο το μοντέλο του ΑΠΘ δείχνει 1143 κρούσματα και μέχρι τέλη Ιουλίου υπολογίζεται ο αριθμός αυτός να φτάσει τα 2600…

Το 40% των πλήρως εμβολιασμένων έχει συνυπολογιστεί στο μοντέλο του ΑΠΘ και όπως λέει ο καθηγητής, αν σταματήσουμε να εμβολιάζουμε 90.000-100.000 την ημέρα και επιβραδύνουμε, τα δεδομένα θα αλλάξουν. Άρα μέχρι 30/7 πάμε με την συγκεκριμένη τάση και από τον Αύγουστο όλα θα εξαρτηθούν από τα τηρούμενα μέτρα προστασίας και τους εμβολιασμούς μέσα στον τρέχοντα μήνα Ιούλιο… Αν τώρα υποθετικά είχαμε φτάσει σε υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού (αντί του 40% που πετύχαμε μέχρι σήμερα), τότε το μοντέλο δείχνει ότι θα βελτιωνόταν η κατάσταση καθώς θα είχαμε πιο ήπια και λιγότερα κρούσματα.

«Ειδικά σε επίπεδο ΜΕΘ με τους εμβολιασμούς θα έχουμε λιγότερα κρούσματα και σε πιο νέους επειδή αυτοί έχουν περισσότερη κινητικότητα αλλά από την άλλη πλευρά νοσούν πιο ελαφρά», εξηγεί ο καθηγητής.

Το iEidiseis του κάνει και μια πιο δύσκολη ερώτηση … «Πως ακούτε την πρόθεση της κυβέρνησης να μην κάνει γενικευμένο lockdown ξανά»; Κι εκείνος χαμογελά και απαντά με νόημα:

«Αν σου ξεφύγει, δεν μπορείς να το αφήσεις ανεξέλεγκτο. Θα κάνεις πάλι περιοριστικά μέτρα στην αρχή τοπικού χαρακτήρα, αλλά αν έχει μεγάλη διασπορά θα αναγκαστεί να προχωρήσεις και σε πιο γενικευμένου χαρακτήρα. Εγώ δεν θα έλεγα σήμερα ότι σίγουρα δεν θα έχουμε άλλο lockdown. Δεν μπορούμε να το ξέρουμε αυτό με σιγουριά παρά την αντίθετη πρόθεση της κυβέρνησης», καταλήγει ο κ. Σαρηγιάννης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook