Σαρηγιάννης: Οι επαναμολύνσεις επιβραδύνουν την αποκλιμάκωση της πανδημίας – Τι γίνεται στην Κρήτη

Ο αριθμός των κρουσμάτων που παρατηρείται, είναι σημαντικά υψηλότερος από αυτόν που αναμέναμε όταν ξεκίνησε η αποκλιμάκωση του 5ου κύματος και υποδηλώνει διαφυγή ανοσίας. O κυρίως λόγος που συμβαίνει αυτή η διαφυγή ανοσίας, είναι η καθυστέρηση της εφαρμογής της αναμνηστικής δόσης, με δεδομένη τη σημαντική διαφορά στην αποτελεσματικότητα προστασίας μεταξύ εμβολιασμένων με 2 δόσεις και με 3.

Επίσης, σημαντική διαφυγή ανοσίας υπάρχει λόγω του αυξημένου ρυθμού επαναμολύνσεων ακόμα και σε σύντομο διάστημα από προηγούμενη μόλυνση, που αποτελεί χαρακτηριστικό του νέου υποστελέχους της Ο (Β.Α.2, ή παραλλαγή Ο-2), το οποίο εικάζεται ότι είναι ακόμη πιο μεταδοτικό από την παραλλαγή Ο κατά 33% μεσοσταθμικά.

Συνεπώς, ο συνδυασμός επιβράδυνσης της 3ης δόσης και της παρουσίας του νέου στελέχους, οδήγησαν σε ένα νέο κύμα που θα καθυστερήσει επιπλέον την ταχύτερη αποκλιμάκωση.

Αυτά αναφέρει στην έκθεσή του, ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Σε ότι αφορά την Κρήτη, η έκθεση αναφέρει:

Στο Ηράκλειο, όπου το Σάββατο εντοπίστηκαν 559 κρούσματα, παρατηρείται μεγαλύτερος αριθμός σε σχέση με προχθές, και η ήπια πτωτική πορεία συνεχίζει, ενώ συνεχίζει με λίγο ταχύτερο ρυθμό στα Χανιά με 271 κρούσματα.

Μικρότερος αριθμός κρουσμάτων παρατηρείται στο Ρέθυμνο με 92 κρούσματα, όπου συνεχίζει η έντονη πτωτική πορεία, ενώ στο Λασίθι όπου παρατηρείται μικρότερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με προχθές καθώς εντοπίστηκαν 131 κρούσματα, η πιο πρόσφατη ανοδική πορεία αρχίζει να κάμπτεται.

Με βάση τη συνολικότερη πορεία των τελευταίων ημερών όπως αυτή αποτυπώνεται, οι περισσότερες περιοχές είναι φαινομενικά σε ανοδική (λόγω της σύγκρισης με τον πολύ χαμηλό αριθμό κρουσμάτων του προηγούμενου Σαββάτου λόγω της αργίας της 25ης Μαρτίου), με καθαρά ανοδική τάση στη Σαντορίνη, σε μικρότερο βαθμό στη Φθιώτιδα και στην Αργολίδα, ενώ ακολουθούν και αρκετές περιοχές με χαμηλότερο ρυθμό.

Εντούτοις, αρκετές περιοχές εμφανίζουν κάμψη, λόγω της επιπλέον (φυσικής) ανοσίας που διαμορφώθηκε με την πιο πρόσφατη κύμανση, με πιο έντονη στην Ευρυτανία, στο Ρέθυμνο, στη Ζάκυνθο και στη Θάσο.

Όσον αφορά τις μεγάλες πόλεις, στην Αττική, παρουσιάζεται μεγάλη διασπορά ξανά, και θα καθυστερήσει για 1-2 ημέρες η κάμψη αυτής, ενώ στη Θεσσαλονίκη, έχει ξεκινήσει η επιβράδυνση της διασποράς, και έχει περιέλθει σε κάμψη.

Γενικά, τους τελευταίους 2 μήνες, επιβεβαιώνεται η θεωρία της δυναμικής ισορροπίας που έχει ήδη διατυπωθεί από την ομάδα μας. Στην προκειμένη περίπτωση, η χαλάρωση των μέτρων, έδωσε το χώρο στην πιο μεταδοτική μετάλλαξη Ο-2 να αναπτυχθεί και να δώσει μια επιπλέον κύμανση, καθυστερώντας την ταχεία αποκλιμάκωση

. Η διαμόρφωση ενός υψηλού κύματος δυσχεραίνει βέβαια από την επιπλέον φυσική ανοσία που διαμορφώνεται (και που προστίθεται στη συνολική επίκτητη και ήδη υπάρχουσα φυσική ανοσία), ακριβώς λόγω της κύμανσης αυτής.

Όπως όμως αναφέρθηκε, επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας είναι οι επαναμολύνσεις, ενώ αξίζει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να υπάρχει μειωμένη ανοσία σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με την τρίτη δόση προ 4 μηνών.

enikos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ