Σαν τη Σαντορίνη, αλλά σε φθηνότερη εκδοχή: Το νησάκι-όνειρο που ήρθε η ώρα να πρωταγωνιστήσει

σαν-τη-σαντορίνη-αλλά-σε-φθηνότερη-εκδ-1494353

Ακούγοντας το όνομα Θηρασιά, οι περισσότεροι σκέφτονται πως πρόκειται για κάποιο προσωνύμιο της κοσμοπολίτισσας Σαντορίνης, όμως η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική. Η Θηρασιά, βλέπεις, είναι ένα μικρό νησάκι των Κυκλάδων το οποίο φέρεται να αποτελεί την πιο «ταπεινή» -και σαφώς φθηνότερη- εκδοχή της Σαντορίνης, που όμως μοιάζει σαν να ανήκει σε μια άλλη, περασμένη εποχή.

Η Θηρασιά, όπως και η Σαντορίνη αποτελούσε μέρος του νησιού Στρογγύλη, η οποία διασπάστηκε ύστερα από μια τεράστια ηφαιστειακή έκρηξη σε πολλά μικρά νησιά και στη θρυλική καλντέρα. Μιλάμε, δηλαδή, πράγματι για μια πιο «παλαιομοδίτικη» και ήρεμη εκδοχή του δημοφιλούς νησιού, λίγοι όμως κάθε χρόνο έχουν την χαρά να τη γνωρίσουν.

Για να βρεθείς στη Θηρασιά θα πρέπει πρώτα να περάσεις από τη Σαντορίνη, ενώ συνήθως οι επισκέπτες της κάνουν μονοήμερες ή διήμερες εκδοχή στον μικρό αυτό τόπο.

Αν, ωστόσο, αυτό που αναζητάς το φετινό καλοκαίρι είναι χαλαροί ρυθμοί και η ηρεμία, μπορείς να περάσεις όλες τις ημέρες των διακοπών σου εκεί – και δεν θα το μετανιώσεις. Στη Θηρασιά οι παραδοσιακοί οικισμοί, τα γραφικά εκκλησάκια και η μοναδική καλντέρα κυριαρχούν, σε συνδυασμό φυσικά με τις καταγάλανες ακτές. Σα να λέμε, ότι τίποτα δεν θα σου λείψει.

Τι θα κάνεις στη Θηρασιά

Μπορεί η Θηρασιά να είναι μια σταλιά, όμως προσφέρεται για πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες για όσους αγαπούν την πεζοπορία και τη φύση. Το μεγαλύτερο αξιοθέατο του νησιού είναι η Χώρα του, ο όμορφος Μανωλάς, ένας μικρός και ήσυχος οικισμός με έντονο το κυκλαδίτικο στοιχείο.

Τα λευκά σοκάκια είναι ό,τι πρέπει για βόλτα, ενώ και τα κυκλαδίτικα σπίτια ξεχωρίζουν. Στον Μανωλά θα βρεις δύο γραφικά καφενεδάκια και μια ταβέρνα μοναδική, με θέα όλο το Αιγαίο.

Οι άγριες παραλίες της Θηρασιάς

Στη Θηρασιά δεν θα βρεις μεγάλες διαφορές σε σχέση με την Σαντορίνη, αναφορικά με τις παραλίες. Η ηφαιστειογενής φύση του νησιού, έχει κάνει τις ακτές της άγριες και απόκρημνες, ωστόσο τα νερά είναι υπέροχα. Η Μαύρη Παραλία στον οικισμό της Αγίας Ειρήνης είναι εκείνη που συγκεντρώνει τα βλέμματα των επισκεπτών, ενώ η παραλία του Κόρφου είναι ό,τι πρέπει για βουτιές από τα πολλά βραχάκια.

Πεζοπορία στην Θηρασιά

Μια τεράστια διαδρομή, ξεκινά από τον Μανωλά προς τον Προφήτη Ηλία, που χαρίζει την πιο ωραία θέα του νησιού και μια από τις πιο όμορφες του Αιγαίου. Η πεζοπορία συνεχίζεται πως τον μικρό οικισμό της Κέρας, ο οποίος διαθέτει υπόσκαφα σπίτια και είναι πλέον εγκαταλελειμμένος. Συνεχίζοντας προς τα νότια, φτάνεις στο ακρωτήρι της Τρυπητής, όπου βρίσκεται το Μοναστήρι της Κοίμησης της Θεοτόκου, με θέα προς τη Σαντορίνη.

Βόλτα στην ακατοίκητη Αγριλιά

Μία από τις πιο συγκλονιστικές εμπειρίες που χαρίζει η Θηρασιά, είναι η βόλτα στον εγκαταλελειμμένο οικισμό της Αγριλιάς. Περπατώντας στο ερημικό τόπο θα βρεις απομεινάρια υπόσκαφων σπιτιών και τον μοναδικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, ο οποίος κατέχει τον τίτλο της πιο όμορφης και ιδιαίτερης εκκλησίας του Αιγαίου.

Για φαγητό στον Κόρφο

Μπορεί η Χώρα του νησιού να μην προσφέρει πολλές επιλογές για φαγητό, αυτές όμως θα τις βρεις στο γραφικό λιμανάκι του Κόρφου. Πρόκειται για το πιο τουριστικό σημείο της Θηρασιάς, με αρκετά ταβερνάκια, που εκτός των άλλων χαρίζουν και ασύλληπτη θέα στη Σαντορίνη.

Αν, πάντως, βρεθείς στην Θηρασιά τον Αύγουστο, θα έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις το ολόγιομο φεγγάρι πάνω από την καλντέρα της Σαντορίνης, θέαμα που θεωρείται από μόνο του λόγος για να κλείσεις εισιτήρια…

ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook