Σαν σήμερα το 2003: Η τραγωδία στα Τέμπη με τους 21 νεκρούς μαθητές

Σαν σήμερα το 2003 συνέβη ένα από τα πλέον δραματικά δυστυχήματα στην ιστορία της χώρας. Πούλμαν με 49 μαθητές της A’ Λυκείου επέστρεφε από εκδρομή που είχαν πάει τα παιδιά στην Αθήνα και γυρνούσαν στο Μακροχώρι Ημαθίας.

Την ώρα που βρισκόταν στην παλαιά Εθνική Οδό, στα Τέμπη, είχε εισέλθει μια νταλίκα με ρυμουλκούμενη καρότσα, η οποία μετέφερε φύλλα ξυλείας- νοβοπάν.

Στη στροφή ο οδηγός της νταλίκας χάνει τον έλεγχο, βγαίνει από την πορεία του και συγκρούεται πλαγιομετωπικά με το πούλμαν που μετέφερε τους μικρούς μαθητές.

Τα ξύλα-νοβοπάν φεύγουν από τη θέση τους και σκίζουν στην κυριολεξία την αριστερή πλευρά του πούλμαν.

Δύο ώρες χρειάστηκαν τα σωστικά συνεργεία, πυροσβεστικής και ΕΚΑΒ για να ανασύρουν ζωντανούς και νεκρούς μαθητές. Στις 02:00 τα ξημερώματα γνωστοποιήθηκε επίσημα ο τραγικός απολογισμός: 21 νεκροί μαθητές και 20 τραυματίες εκ των οποίων οι εννιά σε σοβαρή κατάσταση.

Η σύλληψη και τα αίτια

Την επόμενη μέρα η αστυνομία προχωρά στη σύλληψη του οδηγού της νταλίκας που μετέφερε τα ξύλα-νοβοπάν, όπως αναφέρει το gazetta.

Η νταλίκα, όπως φάνηκε από το πόρισμα, ήταν σε κακή κατάσταση, το φορτίο που μετέφερε ήταν υπέρβαρο, τα ελαστικά φθαρμένα και η ταχύτητα μεγαλύτερη από το επιτρεπόμενο όριο. Ο οδηγός μάλιστα οδηγούσε έξι ώρες χωρίς διακοπή και ήταν… καινούριος.

Είχε πει τότε, πως «αισθάνομαι συντριβή γι’ αυτό που συνέβη και θα προτιμούσα να είχα σκοτωθεί και εγώ για να μη ζήσω αυτή την τραγωδία», ενώ για το φορτίο και την υπέρβαρη ξυλεία, είχε αναφέρει:

«Στην έξοδο από το εργοστάσιο ζύγισα πάλι τη φορτωμένη νταλίκα και διαπίστωσα κατά την οδήγηση ότι ήταν υπέρβαρο το φορτίο μου κατά δύο ή τρεις τόνους.

Ακόμη και αν ήξερα ότι ήταν υπέρβαρο κατά τη φόρτωση, δεν θα αρνιόμουν να εκτελέσω το δρομολόγιο μήπως με διώξουν από τη δουλειά, γιατί ήμουν και καινούργιος.

Πιστεύω ότι, αν δεν ήταν υπέρβαρο το φορτίο μου και το ύψος μεγάλο, δεν θα έχανα τον έλεγχο του αυτοκινήτου».

Δεκαπέντε χρόνια κάθειρξη

Τον Οκτώβριο του 2008 έγινε το δικαστήριο και ο οδηγός νταλίκας καταδικάστηκε σε 15 χρόνια κάθειρξη.

Οι ιδιοκτήτες της σε 14 και 11 χρόνια, ενώ ποινές επιβλήθηκαν και στους υπεύθυνους του εργοστασίου στον Έβρο. Η εταιρεία επίσης κατέβαλε το ποσό των 8.500.000 ευρώ στις οικογένειες των θυμάτων.

Πηγή: topontiki.gr

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ένα video – ντοκυμαντέρ και ένα έντυπο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε για το συμβάν στην ομάδα μας «Η ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ!»:
    Video: https://www.youtube.com/watch?v=PNaEwrtK8F0
    Έντυπο (σε pdf): https://drive.google.com/file/d/1-zb8tMR9RXD1DmB0emkZHeywuX2cfsSM/view
    Αν θέλετε να γίνετε μέλη στην ομάδα στο Facebook θα μας βρείτε εδώ: http://www.facebook.com/groups/818395601663408

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ