Η φονικότερη πλημμύρα του 20ου αιώνα στην Κρήτη – Τι έγινε στα Χανιά και στο Ηράκλειο

Σαν σήμερα, το 1937, σημειώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπινων απωλειών του 20ου αιώνα από καιρικά φαινόμενα στην Κρήτη.

Σε όλη τη βόρεια Κρήτη στις 18 Οκτωβρίου του 1937 σημειώθηκαν εντονότατες καταιγίδες µε ακραίες, κατακλυσμιαίες βροχές και με πρωτοφανείς ζημίες, ενώ έχασαν τη ζωή τους 16 άνθρωποι, όπως περιγράφει ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς, ο οποίος καταγράφει με κάθε λεπτομέρεια όλα όσα συνέβησαν.

«Παρά τον σχετικά ήπιο καιρό που είχε προηγηθεί στο νησί μέχρι τα μέσα του μήνα δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ένα αβαθές βαρομετρικό χαμηλό προερχόμενο όμως από το «ζεστό» Λιβυκό θα προκαλούσε τόσο μεγάλη κακοκαιρία στην Κρήτη, αλλά και σε μεγάλο μέρος της κεντρικής Ελλάδας.

Στην πόλη των Χανίων χαρακτηριστικά η βροχή εκείνης της νύχτας ανήλθε σε 212mm.

Προκλήθηκαν ζημίες σε 56 καταστήματα (κάποια από αυτά καταστράφηκαν ολοσχερώς) και σε 47 οικίες, πνίγηκαν ζώα ακόμα και μέσα στην πόλη και σημειώθηκαν ζημίες σε έργα υποδομής (δρόμους, δίκτυα), ενώ το νερό σε ορισμένες συνοικίες έφθανε μέχρι την μέση περίπου του ύψους των κατοίκων. Στις περιοχές έξω από την πόλη οι ζημίες ήταν πολύ μεγαλύτερες. Έπεσαν γέφυρες και σπίτια σε ορισμένα χωριά, παρασύρθηκαν ή κατέστησαν αδιάβατοι δρόμοι και πλημμύρισαν και όλοι οι ποταµοί της Βόρειας ακτής».

Στο Ηράκλειο, οι καταρρακτώδεις βροχές και καταιγίδες ήταν προφανώς ακόμη εντονότερες, µε αποτέλεσμα να καταστραφούν τελείως περίπου 50 σπίτια και να υποστούν ζημίες περίπου 200, ιδίως στη συνοικία των Κάτω Πατελλών από όπου περνούσε τότε χείμαρρος. Αποκλείστηκε μάλιστα η συνοικία αυτή επειδή υπέστη καθίζηση η γέφυρα που και σήμερα υπάρχει. Λιγότερες ζημίες υπέστη η περιοχή του Γιόφυρου. Το χειρότερο όμως ήταν ότι πνίγηκαν 16 άτομα στην πόλη. Ήταν ο μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπινων απωλειών από καιρικό φαινόμενο στην Κρήτη κατά τον 20ό αιώνα».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΑνοίγει σήμερα Δευτέρα το Φαράγγι της Σαμαριάς
Επόμενο άρθροΠότε έρχεται η “λυπητερή” των επιστρεπτέων προκαταβολών | Video

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ