Σάλος στη Βρετανία από το εξώφυλλο του Σαρλί Εμπντό – Η βασίλισσα γονατίζει στον λαιμό της Μέγκαν

σάλος-στη-βρετανία-από-το-εξώφυλλο-του-1191681

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Βρετανία το εξώφυλλο του νέου τεύχους του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Σαρλί Εμπντό, όπου απεικονίζεται η βασίλισσα Ελισάβετ να γονατίζει στον λαιμό της Μέγκαν Μαρκλ, φέρνοντας στο μυαλό τον παραλληλισμό με τον τρόπο που ο Αφροαμερικανός Τζορτζ Φλόιντ έχασε τη ζωή του στη Μινεσόταν τον Μάιο του 2020 σε ένα περιστατικό αστυνομικής βίας.

«I can’t breath» φώναζε ο Τζορτζ Φλόιντ στον αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν, που είχε γονατίσει στον λαιμό του για οκτώ λεπτά στερώντας του τον αέρα. Ακριβώς πάνω σ’ αυτό και στις καταγγελίες που έκανε η Μέγκαν Μαρκλ στη συνέντευξή της στην Όπρα Γούινφρεϊ, για φαινόμενα ρατσισμού από μέλος της βασιλικής οικογένειας αλλά και για τις αυτοκτονικές τάσεις που είχε, το Σαρλί Εμπντό βάσισε το εξώφυλλό του.

«Γιατί η Μέγκαν παραιτήθηκε από το Μπάκιγχαμ» είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο ενώ απεικονίζεται η Μέγκαν χωρίς αέρα να φωνάζει «επειδή δεν μπορούσα να αναπνεύσω πια».

Όπως ήταν αναμενόμενο, το πρωτοσέλιδο αυτό προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από χρήστες των social media και ακτιβιστές που χαρακτήρισαν το σατιρικό σκίτσο «λανθασμένο» και «αποτροπιαστικό. Η CEO του think tank για φυλετική ισότητα, Runnymede, δρ Χαλίμα Μπέγκουμ, σχολίασε στο twitter: «Σαρλί Εμπντό, αυτό είναι λάθος σε κάθε επίπεδο. Η βασίλισσα σαν τον δολοφόνο του Τζορτζ Φλόιντ να συνθλίβει τον λαιμό της Μέγκαν; Η Μέγκαν λέει ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει; Αυτό δεν ωθεί όρια, δεν κάνει κανέναν να γελάσει ή αποτελεί πρόκληση για τον ρατσισμό. Υποβαθμίζει τα ζητήματα και προσβάλλει».

Η ομάδα WindrushAnchor, δήλωσε: «Μια κακή και λανθασμένη απάντηση από το Σαρλί Εμπντό, η οποία βάζει φωτιά στο θέμα. Αυτή η απλοϊκή σάτιρα εν έχει θέση στην καταπολέμηση του ρατσισμού. Εντελώς αποτροπιαστικό και πολύ λυπηρό».

Άλλος χρήστης του twitter έγραψε: «Αυτή είναι η ελευθερία του λόγου για την οποία το Σαρλί Εμπντό είναι τόσο παθιασμένο; Ρατσισμός, ασέβεια και προσβολή θεωρούνται σάτιρα; Λυπάμαι αλλά όχι «Je suis» για εμένα. Δεν είναι τίποτα άλλο από ρατσιστική μισαλλοδοξία και υποκίνηση μίσους. Κάντε κάτι καλύτερο με την πλατφόρμα σας και ωριμάστε». Άλλοι, σύμφωνα με τη Mirror, κατηγόρησαν το περιοδικό ότι «εκμεταλλεύεται το τραυματικό περιστατικό του Τζορτζ Φλόιντ για κέρδος».

enikos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook