Σάλος με τις δηλώσεις του Νέβεν Σπάχια για Αντετοκούνμπο και Ντόρσεϊ – «Είμαι κατά των ξένων στις Εθνικές ομάδες»

σάλος-με-τις-δηλώσεις-του-νέβεν-σπάχια-1519248

Την αντίθεσή του με τον κανονισμό της FIBA που επιτρέπει στις ομάδες να έχουν έναν νατουραλιζέ παίκτη εξέφρασε ο Νέβεν Σπάχια. Ο Κροάτης προπονητής διαφώνησε με την επιλογή και της εθνικής ομάδας της χώρας του, ενώ δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει και το -ατυχές- παράδειγμα του Τάιλερ Ντόρσεϊ και του Γιάννη Αντετοκούνμπο.

«Είμαι κατά της παρουσίας ξένων στις εθνικές ομάδες, δεν έχει καμία βάση. Σίγουρα ο Τζέιλιν Σμιθ ανεβάζει την εθνική μας ομάδα (Κροατία), αλλά δεν συμφωνώ με τον κανονισμό της FIBA. Εθνική ομάδα σημαίνει ταυτότητα της μπασκετικής σχολής ενός έθνους. Δυστυχώς είναι αναγκαίο για κάποιες ομάδες, όπως η Κροατία που δεν έχει καταφέρει εδώ και 15-20 χρόνια να βγάλει έναν υψηλού επιπέδου πλέι μέικερ. Ελπίζω άλλες μεγάλες μπασκετικά χώρες, όπως η Σερβία, να μην το επιτρέψουν ποτέ. Όταν βάζεις έναν ξένο στην εθνική σου ομάδα, χάνεις μέρος της ταυτότητάς σου.

Βλέπω πως η Ελλάδα βάζει τον Ντόρσεϊ δίπλα στον Γιάννη για να κερδίζει. Αν αυτός είναι ο στόχος τους, εντάξει, αλλά εγώ είμαι εναντίον αυτού. Για μένα είναι αστείο να βλέπω στην παρουσίαση τις κάμερες να κάνουν κοντινά στους παίκτες και όταν ακούγονται οι εθνικοί ύμνοι να μην ξέρουν ορισμένοι τη γλώσσα ή τα λόγια. Στους συλλόγους ας παίζουν όσοι ξένοι θέλουν, αλλά έχουμε για έναν λόγο τις εθνικές ομάδες», δήλωσε ο Σπάχια, κάνοντας αναφορά στην Εθνική Ελλάδος.

Λίγες ώρες μετά από τον σάλο που προκάλεσαν στην Ελλάδα οι δηλώσεις του Νέβεν Σπάχια, ο 60χρονος τεχνικός μίλησε στο SPORT24 και απολογήθηκε, κάνοντας λόγο για λάθος.

«Θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας. Δεν γνώριζα όλη την ιστορία του Τάιλερ, με τη συμμετοχή στις μικρές εθνικές ομάδες της χώρας. Μιλούσα γενικά για το θέμα με τους νατουραλιζέ στο EuroBasket κι εν προκειμένω χρησιμοποίησα το λάθος παράδειγμα. Απολογούμαι στους φίλους μου από την Ελλάδα γι αυτό. Δεν ήξερα όλη την ιστορία.

Όσα είπα για το θέμα των νατουραλιζέ, δεν έχουν να κάνουν με την Ελλάδα. Ακόμη κι δική μου ομοσπονδία (κροατική) χρησιμοποιεί νατουραλιζέ παίκτη φέτος (Τζαλίν Σμιθ). Δεν έχει να κάνει δηλαδή με την Ελλάδα αυτό, ούτε ήθελα να προσβάλλω κάποιον. Η ουσία των δηλώσεών μου αφορούσε συνολικά στο θέμα των νατουραλιζέ. Δεν γνώριζα όμως όλη την ιστορία πίσω από τον Τάιλερ Ντόρσεϊ, οπότε λανθασμένα τον ανέφερα ως παράδειγμα.

Όσον αφορά στον Γιάννη Αντετοκούνμπο, δεν θέλω να παρερμηνευτούν ή παρεξηγηθούν όσα είπα. Ξέρω απόλυτα την ιστορία του, ξέρω ότι είναι Έλληνας. Έχω απόλυτο σεβασμό τόσο στον ίδιο όσο και στον Τάιλερ Ντόρσεϊ για όσα έχουν καταφέρει και πετύχει στη ζωή τους».

enikos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook