Σάλος για την «έξωση» ανεμβολίαστων από την ΕΜΑΚ – 6 πυροσβέστες από την Κρήτη

σάλος-για-την-έξωση-ανεμβολίαστων-α-1254609

Εκτός ΕΜΑΚ βρίσκονται πλέον συνολικά 54 υπάλληλοι, οι οποίοι αρνήθηκαν να εμβολιαστούν το προηγούμενο διάστημα. Η διορία για τον εμβολιασμό έληγε στα τέλη Ιουνίου, ενώ όλοι τους είχαν λάβει ενημέρωση ήδη από τον Μάιο ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν, προκειμένου να παραμείνουν στη συγκεκριμένη υπηρεσία.

Σε επίπεδο Κρήτης πρόκειται για 6 πυροσβέστες της ΕΜΑΚ Κρήτης, οι οποίοι δεν εμβολιάστηκαν (Δείτε ΕΔΩ). Όπως επισήμανε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, πάντως, και οι 54 απλώς μετακινούνται σε άλλες υπηρεσίες, χωρίς να υποστούν κάποια άλλη συνέπεια.

Σε όλη τη χώρα ο αριθμός των εργαζομένων στις 8 ΕΜΑΚ που υπάρχουν είναι περίπου 400. Με λίγα λόγια, με την αποχώρηση των 54 εξ αυτών πρόκειται επί της ουσίας για μία έξοδο της τάξεως του 13,5%.

Σημειώνεται ότι η επίμαχη απόφαση κοινοποιήθηκε προχθές Δευτέρα.

«Πυροσβέστες της ΕΜΑΚ Κρήτης, που δεν εμβολιάστηκαν κατά του κορονοϊού, μετακινούνται απλώς σε άλλη υπηρεσία εντός του νομού τους, χωρίς να υπάρχει καμία άλλη επίπτωση σε βάρος τους. Όπως έχουμε τονίσει, όλοι όσοι υπηρετούν στην ΕΜΑΚ πρέπει να είναι εμβολιασμένοι», ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, σχετικά με το θέμα της μετακίνησης των πυροσβεστών της ΕΜΑΚ Κρήτης.

«Εφαρμόστηκε απλώς η σχετική διαταγή», πρόσθεσε ο κ. Κολοκούρης, ο οποίος συμπλήρωσε: «Είχαμε δώσει ένα μεγάλο χρονικό περιθώριο σε όσους υπηρετούν στην υπηρεσία για να εμβολιαστούν. Η ΕΜΑΚ παρέχει συνδρομή όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όποιο μέρος του κόσμου, αν κριθεί αναγκαίο. Δεν είναι δυνατόν, λοιπόν, να είναι ανεμβολίαστοι».

«Είναι προαναγγελία αρκετού καιρού. Και ουσιαστικά πρόκειται για εφαρμογή άλλων δύο πρότερων διαταγών, που ουσιαστικά προειδοποιούσαν για να γίνουν εμβολιασμοί. Δε συμφωνούμε με αυτήν την επιλογή και τακτική του Αρχηγείου. Θεωρούμε ότι θα μπορούσε να γίνει με άλλο τρόπο, ώστε να πειστούν οι συνάδελφοι αυτοί να εμβολιαστούν», ανέφερε στην “ΚΡΗΤΗ TV” ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας των Υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος και πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Κρήτης, Απόλλων Φραγκιαδάκης.

Πάντως, η είδηση έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στην 3η ΕΜΑΚ, η οποία έχει αποδυναμωθεί σοβαρά το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με την “ΚΡΗΤΗ TV”, όλα τα ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη της, τα οποία προήχθησαν στις πρόσφατες κρίσεις, μετακινήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες εκτός Κρήτης.

«Μέσα σε 40 μέρες, 13 άνδρες άφησαν μεγάλο κενό στη Μονάδα μας. Εξειδικευμένοι συνάδελφοι, όπως δύτες, ορειβάτες, χειριστές ειδικών οχημάτων… Τι να σας πω… Η απόφαση αυτή έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, αλλά προσπαθούμε να το διαχειριστούμε. Και η διοίκηση και οι συνδικαλιστικοί φορείς», δήλωσε στην “ΚΡΗΤΗ ΤV” ο Γιώργος Παπαδομανωλάκης, γραμματέας πυροσβεστών Ηρακλείου “3 Παίδες εν Καμίνω”.

Το ότι η 3η ΕΜΑΚ έχει αποδυναμωθεί το τελευταίο διάστημα επιβεβαίωσε και ο κ. Φραγκιαδάκης.

«Πριν από ούτε ένα μήνα έφυγαν πέντε συνάδελφοι, οι οποίοι μετακινήθηκαν λόγω του ότι πήραν τον βαθμό του ανθυποπυραγού μετά από 26 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας. Έφυγαν εκτός Κρήτης κι εκτός Ηρακλείου. Σε Κάρπαθο, Σαντορίνη, Κύθηρα. Κακώς για εμάς», τόνισε ο κ. Φραγκιαδάκης.

Η “γκάφα” 

Σημειώνεται ότι η απόφαση για τους μη εμβολιασμένους υπαλλήλους της ΕΜΑΚ Κρήτης αφορούσε αρχικά 7 άτομα. Μάλιστα, για μια περίπτωση υπήρξε η απόλυτη “γκάφα”, που αμέσως μαζεύτηκε πίσω, καθώς ο ένας εκ των πυροσβεστών αντιμετώπισε πρόσφατα σοβαρότατο πρόβλημα υγείας και βρίσκεται σε κέντρο αποκατάστασης. Έτσι, εξαιρέθηκε από την εν λόγω απόφαση και, όπως είναι φυσικό, δεν μπορούσε με το συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας να εμβολιαστεί σε αυτή τη φάση.

Επισημαίνεται, πάντως, ότι το Σωματείο Πυροσβεστών Ηρακλείου “3 Παίδες εν Καμίνω” τονίζει ότι τάσσεται υπέρ του εμβολιασμού, όχι ωστόσο υπέρ της υποχρεωτικότητας και του τρόπου με τον οποίο εφαρμόζεται.

«Έχουμε ήδη μετακινηθεί 4 άτομα με απόφαση αρχηγού στην υπηρεσία μας. Είναι καθ’ όλα δυνατοί, καθ’ όλα άξιοι, όπως και όλοι οι συνάδελφοι στο Πυροσβεστικό Σώμα. Πραγματικά μιλάμε για ένα δυνατό υλικό, αλλά στερούνται εξειδίκευσης. Επιχειρησιακά η μονάδα μας θα μειονεκτεί για ένα διάστημα. Προσπαθούμε να χειριστούμε αυτό το κενό», δήλωσε ο κ. Παπαδομανωλάκης.

«Η πόρτα της ΕΜΑΚ είναι πάντα ανοιχτή για όποιους από τους 54 πυροσβέστες, συνολικά, που έχουν μετακινηθεί σε άλλη υπηρεσία εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού και θέλουν να επιστρέψουν. Λόγω της ιδιαιτερότητας της αποστολής των μελών της ΕΜΑΚ, δεν είναι δυνατόν να μην έχουν εμβολιαστεί», επισήμανε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Αναφερόμενος στις μετακινήσεις ανεμβολίαστων πυροσβεστών, ο κ. Βαθρακογιάννης διευκρινίζει: «Από τη μεγαλύτερη των ΕΜΑΚ, αυτή της Αττικής, έχουν μετακινηθεί συνολικά 19 άτομα και από 5 κατά μέσο όρο από τις άλλες, εκτός από αυτές των Ιωαννίνων, που έχουμε 2 μετακινήσεις και από 1 σε Λάρισα και Λαμία. Όποιος εμβολιαστεί και επιθυμεί να επιστρέψει, τότε αυτό θα γίνει άμεσα. Σημειώστε ότι όλοι μετακινήθηκαν εντός του νομού όπου υπηρετούν ή όπου αλλού επιθυμούσαν».

neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook