Σαλμάν Ρούσντι: Νόμιζε πως η ζωή του ήταν πλέον κανονική – Οπαδός του σιιτικού εξτρεμισμού ο παρ’ ολίγον δολοφόνος του

σαλμάν-ρούσντι-νόμιζε-πως-η-ζωή-του-ήτα-1505803

Οπαδός του σιιτικού εξτρεμισμού φέρεται να είναι ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας κατά του ινδικής καταγωγής συγγραφέα Σαλμάν Ρούσντι, ο οποίος νοσηλεύεται διασωληνωμένος και κινδυνεύει να χάσει το ένα του μάτι.

Ο βραβευμένος συγγραφέας, εναντίον του οποίου η Τεχεράνη είχε εκδώσει φετφά, επί Χομεϊνί, ζητώντας τον θάνατό του, είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Κρυβόταν επί χρόνια, φοβούμενος ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως το χθεσινό, αλλά όπως είχε αποκαλύψει πρόσφατα, μετά από τόσα χρόνια που είχαν περάσει από την έκδοση της φετφά, θεωρούσε πως η ζωή του είχε μπει σε κάπως κανονικούς ρυθμούς.

Ο ηλικίας 75 ετών συγγραφέας είναι συνδεδεμένος σε αναπνευστήρα και ανίκανος να μιλήσει, μετά τις μαχαιριές που δέχτηκε από τον νεαρό παρ’ ολίγον δολοφόνο του.

Ο δράστης

O συλληφθείς για την επίθεση με μαχαίρι εναντίον του Ρούσντι, φέρεται να εκδήλωνε συμπάθεια για τον σιιτικό εξτρεμισμό, αλλά και για τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν (IRGC), όπως μετέδωσε σήμερα το NBC στη Νέα Υόρκη, επικαλούμενο πηγές των υπηρεσιών επιβολής του νόμου. O Χάντι Ματάρ κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας και επίθεση, δήλωσαν σήμερα οι εισαγγελείς.

“Το άτομο που ευθύνεται για την επίθεση χθες, ο Χάντι Ματάρ, κατηγορείται πλέον επίσημα για απόπειρα δολοφονίας δεύτερου βαθμού και επίθεση δεύτερου βαθμού”, δήλωσε ο εισαγγελέας της κομητείας Τσοτόκουα, Τζέισον Σμιντ, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα. “Του απαγγέλθηκαν αυτές οι κατηγορίες χθες τη νύχτα και προφυλακίστηκε χωρίς εγγύηση”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο ηλικίας 24 ετών συλληφθείς Χάντι Ματάρ από το Φέαρβιου του Νιου Τζέρσεϊ, αγόρασε εισιτήριο για να πάει στην εκδήλωση του Ιδρύματος Τσοτόκουα, στα δυτικά της πολιτείας Νέας Υόρκης, όπου θα μιλούσε ο Ρούσντι.

Ο Ρούσντι

Ήταν «φρικιαστικό», είπε για την επίθεση, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζέικ Σάλιβαν. «Προσευχόμαστε όλοι για την ταχεία ανάρρωσή του. Και είμαστε ευγνώμονες στους καλούς πολίτες και στους εργαζόμενους στις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας που του προσέφεραν φροντίδες τόσο άμεσα», έγραψε ο Σάλιβαν μέσω του Twitter.

Το κίνητρο της επίθεσης δεν είναι γνωστό, ενώ η αστυνομία της Νέας Υόρκης ανέφερε πως δεν υπήρχαν ενδείξεις για πιθανές απειλές πριν από τη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Ο Σαλμάν Ρούσντι διακομίστηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση. Το βιβλίο «Σατανικοί Στίχοι» που έγραψε ο Σαλμάν Ρούσντι προκάλεσε αναταραχή σε αρκετές χώρες του μουσουλμανικού κόσμου το 1989, αφού θεωρήθηκε ότι είχε «βλάσφημο» περιεχόμενο απέναντι στο κοράνι. Λίγους μήνες αργότερα, ο τότε ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Χομεϊνί είχε εκδώσει φετφά (θρησκευτικό διάταγμα) ζητώντας τη δολοφονία του Ρουσντί.

Επί σειρά ετών ο συγγραφέας κρυβόταν, καθώς φοβόταν για τη ζωή του. Η κυβέρνηση του Ιράν ανακοίνωσε το 1998 ότι δεν υποστήριζε πλέον τη «φετφά», ωστόσο εξτρεμιστικές μουσουλμανικές οργανώσεις προσέφεραν αμοιβή εκατομμυρίων δολαρίων σε όποιον δολοφονούσε τον ινδικής καταγωγής συγγραφέα.

enikos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook