Αυτή η εύκολη συνταγή για σαλάτα με αχλάδι είναι ένα τέλειο συνοδευτικό για το αγαπημένο σας πιάτο με κρέας! Τραγανή και γλυκιά.
Υλικά
- 4 αχλάδια μέτρια
- 1½ κ.σ. ζάχαρη
- 6 κ.σ. ελαιόλαδο
- 5 κ.σ. βαλσαμικό ξίδι
- 1 κ.γ. μέλι θυμαρίσιο
- 1 λόλα πράσινη
- 1 σαλάτα, 50 γραμ
- 50 γρ. φλέικς παρμεζάνας
- 1 φλ. καρύδια
- Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
- Καθαρίζουμε με ένα μαχαίρι πρώτα τα αχλάδια από φλούδα και σπόρους και τα κόβουμε στα τέσσερα. Τα βάζουμε σε μπολ.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη, μια πρέζα αλάτι και μια πρέζα πιπέρι και ανακατεύουμε.
- Ζεσταίνουμε αντικολλητικό τηγάνι με 2 κ.σ ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Τοποθετούμε ακτινωτά με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω τα αχλάδια, σε μια στρώση και αφήνουμε να καραμελώσουν για 3′ περίπου.
- Γυρίζουμε τ’ αχλάδια να καραμελώσουν και από την άλλη πλευρά για 2′-3′, σβήνουμε τη φωτιά και όπως είναι ζεστό το τηγάνι, περιχύνουμε με 3 κ.σ. βαλσάμικο και ανακατεύουμε απαλά.
- Με τη θερμοκρασία του τηγανιού το ξύδι μετατρέπεται σε σιρόπι που καλύπτει τα αχλάδια.
- Αφήνουμε να κρυώσουν.
- Αν θέλουμε, αφού κρυώσουν, κόβουμε τα αχλάδια σε λεπτές φέτες.
- Βάζουμε σε μπολ τις υπόλοιπες 4 κ. σ ελαιόλαδο, τις υπόλοιπες 2 κ.σ βαλσαμικό, το μέλι και αλατοπιπερώνουμε δοκιμάζοντας.
- Τα χτυπάμε καλά με σύρμα να ενωθούν.
- Έχουμε πλύνει και στραγγίσει καλά τις σαλάτες και τις κόβουμε με τα χέρια σε χοντρά κομμάτια.
- Τις ρίχνουμε στο μπολ με τη βινεγκρέτ.
- Προσθέτουμε τα καραμελωμένα αχλάδια και όλο το σιρόπι τους, ανακατεύουμε απαλά με τα χέρια και σερβίρουμε σε σαλατιέρα.
- Προσθέτουμε και τις φλούδες παρμεζάνας και τα καρύδια.