Σαλάτα με αχλάδι, παρμεζάνα και καρύδια

Αυτή η εύκολη συνταγή για σαλάτα με αχλάδι είναι ένα τέλειο συνοδευτικό για το αγαπημένο σας πιάτο με κρέας! Τραγανή και γλυκιά.

Υλικά

  • 4 αχλάδια μέτρια
  • 1½ κ.σ. ζάχαρη
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 5 κ.σ. βαλσαμικό ξίδι
  • 1 κ.γ. μέλι θυμαρίσιο
  • 1 λόλα πράσινη
  • 1 σαλάτα, 50 γραμ
  • 50 γρ. φλέικς παρμεζάνας
  • 1 φλ. καρύδια
  • Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

  • Καθαρίζουμε με ένα μαχαίρι πρώτα τα αχλάδια από φλούδα και σπόρους και τα κόβουμε στα τέσσερα. Τα βάζουμε σε μπολ.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη, μια πρέζα αλάτι και μια πρέζα πιπέρι και ανακατεύουμε.
  • Ζεσταίνουμε αντικολλητικό τηγάνι με 2 κ.σ ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  • Τοποθετούμε ακτινωτά με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω τα αχλάδια, σε μια στρώση και αφήνουμε να καραμελώσουν για 3′ περίπου.
  • Γυρίζουμε τ’ αχλάδια να καραμελώσουν και από την άλλη πλευρά για 2′-3′, σβήνουμε τη φωτιά και όπως είναι ζεστό το τηγάνι, περιχύνουμε με 3 κ.σ. βαλσάμικο και ανακατεύουμε απαλά.
  • Με τη θερμοκρασία του τηγανιού το ξύδι μετατρέπεται σε σιρόπι που καλύπτει τα αχλάδια.
  • Αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Αν θέλουμε, αφού κρυώσουν, κόβουμε τα αχλάδια σε λεπτές φέτες.
  • Βάζουμε σε μπολ τις υπόλοιπες 4 κ. σ ελαιόλαδο, τις υπόλοιπες 2 κ.σ βαλσαμικό, το μέλι και αλατοπιπερώνουμε δοκιμάζοντας.
  • Τα χτυπάμε καλά με σύρμα να ενωθούν.
  • Έχουμε πλύνει και στραγγίσει καλά τις σαλάτες και τις κόβουμε με τα χέρια σε χοντρά κομμάτια.
  • Τις ρίχνουμε στο μπολ με τη βινεγκρέτ.
  • Προσθέτουμε τα καραμελωμένα αχλάδια και όλο το σιρόπι τους, ανακατεύουμε απαλά με τα χέρια και σερβίρουμε σε σαλατιέρα.
  • Προσθέτουμε και τις φλούδες παρμεζάνας και τα καρύδια.

argiro.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ