Ρωσία: Προπομπός ο Κώστας Σκρέκας του Κυριάκου Μητσοτάκη – Παζάρι για τις τιμές αερίου

ρωσία-προπομπός-ο-κώστας-σκρέκας-του-κ-1331775

Στην Αγ. Πετρούπολη μεταβαίνει ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ως προπομπός του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που αναμένεται να επισκεφθεί τη Ρωσία και τη Μόσχα για συνάντηση με τον πρόεδρο Βλ. Πούτιν στις 8 Δεκεμβρίου. Ο ΥΠΕΝ στην Αγία Πετρούπολη στις επαφές που αναμένεται να έχει, εκτιμάται, ότι θα προσπαθήσει να βελτιώσει τους όρους τιμολόγησης των ποσοτήτων φυσικού αερίου που λαμβάνει η Ελλάδα από τη Ρωσία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συμβόλαιο με της ΔΕΠΑ με την Gazprom Export ισχύει μέχρι το τέλος του 2026, ωστόσο οι τιμές, ο τρόπος τιμολόγησης και συνολικά η διαχείριση της ρήτρας take or pay, που έχει τεθεί, μπαίνει τα τελευταία χρόνια σε διαπραγμάτευση, ετησίως. (Η ρήτρα αφορά τη δέσμευση για εισαγωγή συγκεκριμένων μίνιμουμ ποσοτήτων, που ανεξάρτητα από το αν παραληφθούν ή όχι θα πρέπει να πληρωθούν. Βέβαια τα τελευταία χρόνια λόγω αύξησης της κατανάλωσης δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, όπως υπήρχε τα χρόνια των μνημονίων).

Η δομή της τιμολόγησης

Υπενθυμίζεται ότι συμβόλαιο, που τρέχει για την προμήθεια φυσικού αερίου με την Gazprom βασίζεται στις τιμές πετρελαίου. Βέβαια τα προηγούμενα χρόνια, το 2020 και το 2021, με αίτημα της Ελλάδας συμφωνήθηκε έκτακτη τροποποίηση της διαδικασίας διαμόρφωσης τιμής. Αιτία ήταν το ότι ο πετρέλαιο ήταν ακριβό και το LNG είχε πολύ χαμηλές τιμές. Κι έτσι η ΔΕΠΑ ζήτησε να «πατήσει» η τιμή μιας αρκετά μεγάλης ποσότητας στις φθηνότερες τιμές LNG, όπως καταγράφονται στον Ολλανδικό δείκτη TTF. Το ίδιο βέβαια έπραξαν και άλλες εταιρείες στην Ευρώπη. Βέβαια φέτος η κατάσταση είναι αντίστροφή με το LNG να είναι ακριβό (με τιμές τώρα ανω των 90 ευρώ/MWh) και το πετρέλαιο φθηνότερο. Κι έτσι η Ελλάδα ζητεί να τιμολογηθεί η μεγαλύτερη ποσότητα ρωσικού φυσικού αερίου στη βάση των τιμών του πετρελαίου, ενώ αντίθετα οι Ρώσοι ζητούν να γίνει ό,τι και πέρυσι, με ένα σημαντικό μέρος των πωλούμενων ποσοτήτων συνδεδεμένων με τις τιμές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στο Ολλανδικό TTF.

Γιώργος Αλεξάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook