Rosa Nera και Motor Oil στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων

Συζήτηση για τα ανοικτά ζητήματα που αφορούν την τοπική κοινωνία και επιδέχονται διαβούλευσης, όπως της κατάληψης στο λόφο Καστέλλι και την εγκατάσταση της ενεργειακής επένδυσης στην περιοχή Πέρα Πλατάνι, άνοιξε στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων.

Τα θέματα έφερε προς συζήτηση πριν την ημερήσια διάταξη, ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Πολιτών, Γιάννης Σαρρής, λέγοντας πως πρέπει να γίνει κουβέντα για το τι προωθείται στα δύο αυτά ζητήματα και ο Δήμος να πάρει ξεκάθαρη θέση και στάση.

Αναφορικά με την Motor Oil και την επένδυση που προωθείται στην περιοχή ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης είπε ότι η εταιρία παρουσίασε την επενδυτική πρόταση, όπου έχει πάρει έγκριση παραγωγής από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

“Δεσμεύομαι ότι θα φέρουμε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο για να δούμε αναλυτικά τι εκθέτει, παράλληλα με το χωροταξικό που συνδέεται και με την Περιφέρεια Κρήτης. Θα πάρουμε θέση από εδώ και λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη των τοπικών συμβουλίων και των κοινοτήτων Σούδας και Μεγάλων Χωραφιών”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σημανδηράκης.

Σημανδηράκης: Μας έχουν ξεπεράσει οι περιστάσεις…

Για το ζήτημα της κατάληψης στη Rosa Nera, ο Δήμαρχος χώρισε το θέμα σε τρία μέρη: Πρώτον με το θέμα της κατάληψης των κτιρίων στο λόφο Καστέλλι από τη Ρόζα Νέρα και κάθε κατειλημμένο κτιρίου της πόλης, είπε ότι δεν πρέπει να επιτρέπεται κάτι τέτοιο, δεν γίνεται να δρουν οι ομάδες αυτές εκτός νόμου, σχολίασε δεικτικά.

Συνέχισε με το δεύτερο κομμάτι, αυτό της αξιοποίησης από το εκπαιδευτικό Ίδρυμα της περιουσίας του, που τόνισε ότι δεν μπορούμε να παρέμβουμε σα Δήμος σε αυτό, ενώ για το τρίτο σκέλος -που μας απασχολεί- είναι η χρήση του χώρου σε σχέση με τη φυσιογνωμία και την ιστορικότητα της περιοχής, που θα έπρεπε να έχει ήδη πιέσει το δημοτικό συμβούλιο ώστε να γίνει εκμετάλλευση της περιοχής όπως πρέπει. Ας κάνουμε διαβούλευση για το θέμα, ωστόσο δε μπορώ να φανταστώ πως αυτό θα διαφοροποιήσει τη σύμβαση που είναι σε ισχύ για τη συγκεκριμένη επένδυση.

“Οι περιστάσεις φαίνεται να έχουν ξεπεράσει την ισχύ της παρέμβασης που θα μπορούσε να έχει ο Δήμος Χανίων. Θα ήταν λαϊκίστικο αν λέγαμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε την κατεύθυνση που έχουν ορίσει και αποφασίσει τα όργανα του Πολυτεχνείου Κρήτης, όχι στη σκοπιμότητα αλλά στη νομιμότητα των αποφάσεων”, υπογράμμισε τέλος ο κ. Σημανδηράκης.

Αναλυτικά ο δήμαρχος ανέφερε:

“Όπως έχω τοποθετηθεί και στο παρελθόν θεωρώ ότι η συζήτηση αυτή έχει τρία μέρη. Το πρώτο μέρος αφορά την κατάληψη του χώρου – και εκεί θέλω να είμαι σαφής – όχι μόνο για την περίπτωση της Rosa Nera και του Πολυτεχνείου – για κάθε είδους παρόμοια δράση κατάληψης η άποψη είναι ότι δε μπορεί να υποστηρίζεται, δε μπορεί να ενθαρρύνεται, δεν είναι μια αποδεκτή κατάσταση στα πλαίσια που ορίζει η νομοθεσία και νομίζω ότι είναι -για μένα τουλάχιστον- η απάντηση σαφής.

Το δεύτερο κομμάτι, από τα τρία, έχει να κάνει με τη δυνατότητα κάθε φορέα, πολύ περισσότερο ενός ερευνητικού ιδρύματος, να αποφασίζει μέσα από συλλογικές αποφάσεις, στα πλαίσια του νόμου, το πώς θα διαχειριστεί την περιουσία του. Είναι απολύτως σαφές. Και νομίζω ότι είναι πολύ επικίνδυνο ένα συλλογικό όργανο, οποιοδήποτε και αν είναι αυτό, να μπορεί να αμφισβητεί τη δυνατότητα αυτή.

Το τρίτο όμως θέμα είναι το θέμα στο οποίο οποίο νομίζω ότι μπορεί να γίνει συζήτηση. Το θέμα είναι αν το δημοτικό συμβούλιο ως πολιτικό όργανο μπορεί να έχει άποψη για μία αξιοποίηση μεγάλου μεγέθους και μία αξιοποίηση που έχει ένα συγκεκριμένο, σημαντικό αποτύπωμα και λόγο της θέσης που γίνεται, στο Παλιό Λιμάνι σε μία περιοχή που έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, κορεσμένα θα έλεγα τουριστικά και αναπτυξιακά αλλά και γενικότερα λόγω της ιστορικότητας που φέρει το συγκεκριμένο κτίριο. Είναι μια συζήτηση η οποία μπορεί να γίνει… Όμως επιτρέψτε μου κ. Σαρρή και προς όλους. Είναι μία συζήτηση που θα έπρεπε να έχει γίνει. Με την έννοια ότι δεν υπάρχει επί της ουσίας αλλαγή κάποιου δεδομένου αυτή τη στιγμή.

Υπάρχει μία σύμβαση παραχώρησης σε ένα ιδιώτη από το Πολυτεχνείο, είναι σύμβαση σε ισχύ. Ήδη ο ιδιώτης καταβάλλει το μίσθωμα. Είναι δηλαδή μία συζήτηση που θα έπρεπε να είχε απασχολήσει και ενδεχομένως θα έπρεπε το δημοτικό συμβούλιο ως σώμα να είχε πιέσει για μία άλλη κατεύθυνση αξιοποίησης, όταν αυτό ήταν ανοικτό. Τώρα, επί της ουσίας, καλούμαστε να τοποθετηθούμε σε σχέση με τι; Σε σχέση με μία Σύμβαση Παραχώρησης που είναι σε ισχύ;

Σε μία Σύμβαση που έρχεται σήμερα σε συζήτηση για το μόνο λόγο ότι υπήρχε μία δήλωση δύο υπουργών ουσιαστικά, του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρυσοχοϊδη και μία επιβεβαίωση του υφυπουργού κ. Διαγλάκη ότι θα πρέπει να απομακρυνθεί η κατάληψη από τον συγκεκριμένο χώρο. Δεν υπήρξε κάποια διαφοροποίηση σε σχέση με τη Σύμβαση, το καθεστώς, το πλαίσιο τέλος πάντων παραχώρησης. Και μεις μπορούμε στα πλαίσια της δικαιοδοσίας, που έχουμε ως πολιτικό όργανο να εκφράσουμε άποψη, να πούμε ότι θεωρούμε σωστό για αξιοποίηση του συγκεκριμένου σημείου.

Να το πούμε, να γνωμοδοτήσουμε, να εισηγηθούμε, να διαμαρτυρηθούμε, να κάνουμε μία διαβούλευση, αλλά μπαίνει το ερώτημα κ. Σαρρή: Σε μία Σύμβαση σε εξέλιξη, η οποία έχει ορίζοντα 25ετίας, τώρα, τι ακριβώς μπορεί το Δημοτικό Συμβούλιο, στα πλαίσια της δικαιοδοσίας που έχει, να διαφοροποιήσει. Δεν το λέω από την άποψη ότι διαφωνώ να γίνει διαβούλευση. Αλλά οι διαβουλεύσεις γίνονται συνήθως πριν λάβει κάποιος μία απόφαση, που στα πλαίσια του Νόμου είναι δεσμευτική. Αυτή τη στιγμή λοιπόν είναι δεσμευτική

Υπάρχει εν ισχύ η συγκεκριμένη παραχώρηση και μεις μπορούμε να συζητούμε, να έχουμε όλες τις αντίθετες γνωμοδοτήσεις από φορείς και συλλόγους, αλλά τελικά τι θα μπορέσει να κάνει το Δημοτικό Συμβούλιο; Θεωρώ ότι μπορούμε να την κάνουμε τη συζήτηση. Όμως δυστυχώς όμως οι περιστάσεις έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις δυνατότητες που έχουμε ως Δημοτικό Συμβούλιο. Και αυτό το λέω, για να είμαι σαφής προς όλους, χωρίς να είμαι αυτός που θεωρεί ότι η τουριστική αξιοποίηση του συγκεκριμένου σημείου είναι η καταλληλότερη. Όμως θα είχε ψήγματα λαϊκισμού αν έλεγα ότι τώρα υπάρχουν συγκεκριμένες δυνατότητες νομικές για να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση.

Μπορούμε στα πλαίσια ενός ακτιβισμού που έχω πει ότι δεν συμπαθώ και πολύ, να κάνουμε ορισμένα πράγματα. Όμως δεν βλέπω αυτή τη στιγμή τα περιθώρια εκείνα, που μπορούν να αλλάξουν αυτή την κατεύθυνση την οποία έχει ορίσει, το τονίζω αυτό -καλώς ή κακώς και αυτό είναι που μπορούμε να συζητήσουμε- τα συλλογικά όργανα του Πολυτεχνείου Κρήτης, μέσα από τις διαδικασίες που τουλάχιστον μέχρι στιγμής δεν έχουν προσβληθεί νομικά. Οπότε και εμείς οφείλουμε να τις σεβαστούμε. Όχι -επαναλαμβάνω για να μην δημιουργηθούν παρεξηγήσεις- ως προς την σκοπιμότητα, αλλά όσον αφορά στη νομιμότητα και στη δέσμευση που απορρέουν οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων που έχουν καταλήξει στη συγκεκριμένη σύμβαση.”

zarpanews.gr

4 ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΟΥ ΒΟΥΓΙΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΕΧΝΗ,
  ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΤΗ ΤΟΥ ΜΑΜΙΔΑΚΗ ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΣΚΙΣΟΥΝ ΤΑ ΚΑΛΣΟΝ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΣΟΥΔΑΣ.
  ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΤΟΥΜΠΕΚΙ;;;;;;
  ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΕΒΑΣΤΟΣ ΚΥΡΙΟΣ ΠΕΡΑΚΗΣ ΠΟΥ ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΗΣΕ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΑΜΙΔΑΚΗ;;;;;
  ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΕ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΠΕΡΜΑΧΩΝ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΥΡΙΖΑΙΩΝ;;;;; ΤΟ ΚΚΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ;;;;
  ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΣΑΠΙΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΗΣ ΧΑΝΙΟΛΟΥΠΟΛΗΣ…

 2. Βρε Δημαρχε καμια αποφαση θα παρεις; Η θα ρθει παλι η ΜΟΤΟR OIL σε κανα χρονο που θα το θυμηθεις και θα παρεις αποφαση και θα μας κυνηγαει με εξωδικα;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ