Rolling Stones: Η ιστορία της «γλώσσας» στο λογότυπο του θρυλικού συγκροτήματος

rolling-stones-η-ιστορία-της-γλώσσας-στο-λογότυ-1488830

Την επέτειο των 60 χρόνων του, το θρυλικό συγκρότημα τη γιορτάζει με περιοδεία σε 10 χώρες αλλά με μικρή καθυστέρηση. Αιτία της καθυστέρησης αυτής ήταν το γεγονός πως πριν λίγες μέρες νόσησε με κορονοϊό ο Μικ Τζάγκερ. Η περιοδεία αυτή, θα γίνει χωρίς τον θρυλικό ντράμερ τον Rolling Stones, Τσάρλι Γουότς ο οποίος έφυγε από τη ζωή πέρυσι πέρσι βυθίζοντας στη θλίψη την παγκόσμια μουσική σκηνή.

Οι Rolling Stones εκτός από την παγκόσμια απήχησή τους, έχουν ίσως το πιο εμβληματικό σήμα στην ιστορία της μουσικής. Λίγοι όμως γνωρίζουν το χρονικό της δημιουργίας του. Όλα ξεκίνησαν το 1969 όταν το συγκρότημα αναζητούσε ένα έργο τέχνης για να μπει στην αφίσα της ευρωπαϊκής τους περιοδείας. Οι Rolling Stones αποφασίσουν να στραφούν στο Royal Gollege of Art και ζητούν έναν καλλιτέχνη για τον σχεδιασμό της αφίσας.

Ο Τζον Πάσε, μεταπτυχιακός φοιτητής στο τελευταίο έτος, σχεδίασε την πρώτη αφίσα που απεικονίζει ένα κρουαζιερόπλοιο και ένα αυτοκίνητο. Ο Μικ Τζάγκερ δεν έμεινε απόλυτα ικανοποιημένος λέγοντας του: «Είμαι σίγουρος ότι μπορείς και καλύτερα». Και έτσι, ο Πάσε πρόσθεσε και ένα κονκόρντ, κάτι το οποίο τελικά ευχαρίστησε τα μέλη του θρυλικού συγκροτήματος.

Λίγες ημέρες αργότερα, η Τζο Μπέργκμαν με επιστολή της στον Πάσε, του ζήτησε να σχεδιάσει και ένα λογότυπο για να χρησιμοποιείται και να αναγνωρίζεται παντού. Ο Πάσε συναντήθηκε με τον Μικ Τζάγκερ ο οποίος του έδειξε μια φωτογραφία από την Ινδή θεά Κάλι, λέγοντας του ότι κάτι τέτοιο θα του άρεσε. Αμέσως, ο Πάσε εστίασε στο στόμα και στη γλώσσα και μετά όλα πήραν το δρόμο τους.

Αρχικά, το σήμα ήταν ασπρόμαυρο και πλέον στην γνωστή κατακόκκινη μορφή του, εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 1971 στο πίσω μέρος του άλμπουμ «Sticky fingers», το εξώφυλλο του οποίου είχε σχεδιαστεί από τον Andy Warhol. Εξαιτίας αυτού, πολλοί πίστευαν λανθασμένα βέβαια, ότι και το λογότυπο είχε σχεδιαστεί από τον Andy Warhol.

Το πρωτότυπο ασπρόμαυρο σχέδιο πουλήθηκε πριν λίγο καιρό στο μουσείο Βικτωρίας και Αλβέρτου για το ποσό των 92.500 δολαρίων. Ο Πάσε τότε είχε πληρωθεί για το σχέδιο, 50 λίρες ενώ έλαβε και ένα μπόνους 200 λιρών. Το 1976, με συμβόλαιο, ο Πάσε άρχισε να λαμβάνει και δικαιώματα για κάθε εμφάνιση του λογοτύπου μέχρι και το 1982 που τελικά πούλησε τα δικαιώματα στους Rolling Stones για 26.000 λίρες.

newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook