Ριζότο με γαρίδες

ριζότο-με-γαρίδες-1084550

Μια από τις πιο γευστικές συνταγές για ριζότο, που ταιριάζει πολύ στα καλοκαιρινά τραπέζια και συνοδεύεται ιδανικά με ένα ποτήρι δροσερό λευκό κρασί.

Μερίδες:6-8 Χρόνος προετοιμασίας:20′ Χρόνος μαγειρέματος:25′ Έτοιμο σε:45′

της Ιωάννας Σταμούλου

Υλικά

400γρ. ρύζι για ριζότο

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

6 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

200ml κρασί λευκό

50ml ούζο

1.200ml ζωμό γαρίδας

12-15 γαρίδες Νο 2 καθαρισμένες από κεφάλια, κελύφη και το εντεράκι της πλάτης

300γρ. σάλτσα ντομάτας

50γρ. ντομάτες λιαστές

100γρ. φρέσκες ντομάτες ψιλοκομμένες χωρίς τη φλούδα και τα σπόρια τους

50γρ. παρμεζάνα τριμμένη

60γρ. βούτυρο φρέσκο

λίγη φέτα τριμμένη

5 φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Βάζετε μια ρηχή κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει καλά και να πάρει ελαφρώς ξανθό χρώμα. Προσθέτετε το ρύζι και σοτάρετε για 2-3 λεπτά περίπου.

Σβήνετε με το κρασί και το ούζο κι αφήνετε να απορροφηθούν τελείως πριν προσθέσετε το σκόρδο και μια ποσότητα από το ζωμό, ανακατεύοντας διαρκώς. Η ποσότητα του ζωμού θα πρέπει να είναι κάθε φορά τόση ώστε να καλύπτει σχεδόν το ρύζι.

Προσθέτετε τη σάλτσα ντομάτας, τις λιαστές ντομάτες και τις φρέσκες. Συνεχίζετε να προσθέτετε ζωμό μέχρι να γίνει το ρύζι al dente και να πετύχετε το επιθυμητό «χύλωμα». 2-3 λεπτά πριν το τέλος προσθέτετε τις γαρίδες.

Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε την παρμεζάνα και το βούτυρο. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και «ξεκουράζετε» το ριζότο για 2-3 λεπτά. Στα ιταλικά αυτό το βήμα ονομάζεται mantecare και έχει ως αποτέλεσμα να αποκτήσει το ριζότο καλύτερη υφή. Σερβίρετε αμέσως!

Για το ζωμό γαρίδας: Σοτάρετε τα κεφάλια και τα κελύφη των γαρίδων με λίγο ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι, 1 καρότο και 1 μπαστούνι σέλερι. Προσθέτετε 1½ λίτρο νερό και βράζετε για μισή ώρα τουλάχιστον. Σουρώνετε το ζωμό πιέζοντας έντονα τα κελύφη των γαρίδων και τα λαχανικά στο σουρωτήρι, ώστε να βγάλουν όσο το δυνατό περισσότερη ουσία.

olivemagazine.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook