Ρένα Δούρου: Ειρήνη με τη φύση

ρένα-δούρου-ειρήνη-με-τη-φύση-1148151

“Είμαστε στο χείλος του γκρεμού” έκρουσε, για πολλοστή φορά, τον κώδωνα του κινδύνου, στις 19 Απριλίου, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες

«Όλες οι βασικές κλιματικές ενδείξεις και οι πληροφορίες για τις επιπτώσεις τους, που παρέχει αυτή η έκθεση, δείχνουν αδιάκοπη, συνεχή κλιματική αλλαγή, αυξανόμενα και έντονα, με σοβαρό αντίκτυπο γεγονότα και σοβαρές απώλειες και ζημιές που πλήττουν λαούς, κοινωνίες και οικονομίες». Αυτό παρατηρεί ο καθηγητής Πέτερι Τάαλας, γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, στην εισαγωγή του στην ετήσια έκθεση του Οργανισμού σχετικά με την κατάσταση του παγκόσμιου κλίματος τη χρονιά που πέρασε. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η ανθρωπότητα βρίσκεται σε κρίσιμο μεταίχμιο. Η φετινή χρονιά είναι “κομβική” για να μπει φρένο στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

“Είμαστε στο χείλος του γκρεμού” έκρουσε, για πολλοστή φορά είναι η αλήθεια, τον κώδωνα του κινδύνου, στις 19 Απριλίου, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες παρουσιάζοντας την έκθεση. Οι χώρες πρέπει να δράσουν σήμερα για να προστατεύσουν τους πληθυσμούς από τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, της απώλειας της βιοποικιλότητας και της ρύπανσης του αέρα και των υδάτων, παρατήρησε ο ίδιος προσθέτοντας ότι τα “τρισεκατομμύρια δολάρια που ξοδεύονται για την ανάκαμψη από την Covid-19 πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τη Συμφωνία του Παρισιού και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Παρέθεσε μάλιστα συγκεκριμένα βήματα: “Οι επιδοτήσεις σε ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα πρέπει να στραφούν στην ανανεώσιμη ενέργεια”. Και οι ανεπτυγμένες χώρες να ηγηθούν για να μπει τέλος στον άνθρακα, έως το 2030, στις χώρες του ΟΟΣΑ και το 2040 παντού. Να μην κτιστούν νέα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη. Οι χώρες πρέπει επίσης να διασφαλίσουν δίκαιη μετάβαση, με τις ευκαιρίες να αντισταθμίζουν τις απώλειες θέσεων εργασίας. “Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, 25 εκατομμύρια θέσεις εργασίας μπορεί να δημιουργηθούν σε μια πράσινη μετάβαση με την απώλεια μόνο 7 εκατομμυρίων” εξήγησε.

Τα δεδομένα όμως είναι δύσκολα

Μπορεί η Συμφωνία του Παρισιού του 2015 για την κλιματική αλλαγή να προβλέπει η υπερθέρμανση του πλανήτη να συγκρατηθεί κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, με τις χώρες να συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για να περιορίσουν την αύξηση στον 1,5 βαθμό, ωστόσο ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός εκτιμά ότι υπάρχει μία πιθανότητα στις πέντε η μέση παγκόσμια θερμοκρασία να υπερβεί προσωρινά το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου έως το 2024! Άλλωστε η έκθεση σημειώνει ότι το 2020 ήταν μια από τις τρεις πιο θερμές χρονιές που έχουν ποτέ καταγραφεί και ότι οι συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου έχουν αυξηθεί παρά την οικονομική επιβράδυνση λόγω της πανδημίας…

Ήδη φέτος τον Φεβρουάριο η έκθεση του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον παρατηρούσε ότι η ανθρώπινη καινοτομία πενταπλασίασε την παγκόσμια οικονομία τα τελευταία 50 χρόνια (στη βάση εξορύξεων των πόρων, εντατικής γεωργίας, καταστροφής των δασών, απώλειας της βιοποικιλότητας κ.ά.) με το 1,3 δισ. των πιο φτωχών να πληρώνουν πολύ ακριβά το κόστος αυτής της “ευημερίας” ενός τμήματος της ανθρωπότητας, ενώ συνολικά ο πλανήτης υπερθερμαινόταν με τις γνωστές συνέπειες…

“Χωρίς τη βοήθεια της φύσης δεν θα μπορέσουμε ούτε να ευημερήσουμε ούτε να επιβιώσουμε. Εδώ και πολύ καιρό διεξάγουμε έναν παράλογο και αυτοκτονικό πόλεμο κατά της φύσης” αντί να την έχουμε σύμμαχό μας για την επίτευξη έως το 2030 των 17 στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης, παρατηρούσε ο Γκουτέρες σχολιάζοντας την έκθεση εκείνη που είχε τον εύγλωττο τίτλο “Να κάνουμε ειρήνη με τη φύση”. Προς το παρόν βρισκόμαστε, δυστυχώς, στη φάση του διαζυγίου…

* Η Ρένα Δούρου είναι μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, εκπρόσωπος για θέματα Κλιματικής Αλλαγής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook