Ρεκόρ 160 ετών έσπασε ο καύσωνας του Σαββατοκύριακου

“Καμίνι” ήταν η Αθήνα το Σαββατοκύριακο που πέρασε, όπως αποκαλύπτουν και τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Συγκεκριμένα, το Σαββατοκύριακο καταγράφηκε ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών τουλάχιστον 160 χρόνων για το δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου στο σταθμό του Αστεροσκοπείου στο Θησείο.

Αναλυτικά, το ιστορικό κλιματικό αρχείο του ΕΑΑ περιλαμβάνει αδιάλειπτες καταγραφές της θερμοκρασίας στην Αθήνα από τα μέσα του 19ου αιώνα (1860) μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με το αρχείο, σε 18 περιπτώσεις έως σήμερα η θερμοκρασία το Μάιο ξεπέρασε τους 35 βαθμούς. Οι 8 περιπτώσεις (44%) έχουν παρατηρηθεί από το 1860 έως το 1990 (σε 130 έτη), ενώ οι 10 (56%) μετά το 1990 ( μόνο σε 30 έτη) καταδεικνύοντας τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας και αφορούν σχεδόν αποκλειστικά το τρίτο δεκαήμερο του μήνα. Το Σαββατοκύριακο (16-17/5), η θερμοκρασία στο σταθμό του Θησείου ξεπέρασε τους 36 και άγγιξε και τους 37 βαθμούς και τις δύο ημέρες, αποτελώντας ρεκόρ όλων των εποχών για τη συγκεκριμένη εποχή του έτους.

Η εποχική μετατόπιση των ακραίων υψηλών θερμοκρασιών αποτελεί μια από τις κύριες εκδηλώσεις της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη ερευνητών του ΕΑΑ, θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 35 βαθμών εμφανίζονται ημερολογιακά νωρίτερα, με ρυθμό 5-6 ημέρες/δεκαετία από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 και μετά. Η τάση αυτή προβλέπεται να συνεχιστεί μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα, σύμφωνα με μοντέλα που προσομοιάζουν το μελλοντικό κλίμα στην περιοχή.

Πηγή: enikos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ