Ραβανί της γιαγιάς

ραβανί-της-γιαγιάς-1691540

Συνταγή για παραδοσιακό σιροπιαστό ραβανί της γιαγιάς που θα λατρέψετε! Το απόλυτο γλυκό για τους λάτρεις των σιροπιαστών!

Συστατικά

Για το σιρόπι

  • 800 γρ. νερό
  • 1 κιλό κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 στικ κανέλας
  • φλούδες λεμονιού, από 1 λεμόνι

Για το ραβανί

  • 4 αυγά, μεσαία
  • 200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 200 γρ. γάλα πλήρες
  • 200 γρ. σπορέλαιο, + έξτρα για το ταψί
  • ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • 2 βανιλίνες
  • 200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 20 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 300 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό + έξτρα για το ταψί

Για το σερβίρισμα

ινδοκάρυδο

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το σιρόπι

Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά.

Ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, το στικ κανέλας και τις φλούδες από το λεμόνι, και βράζουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά.

Για το ραβανί

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.

Ρίχνουμε σε ένα μπολ τα αυγά και τη ζάχαρη, και χτυπάμε με ένα μίξερ χειρός σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.

Προσθέτουμε το γάλα, το σπορέλαιο, το ξύσμα λεμονιού και τις βανιλίνες.

Χτυπάμε ξανά με το μίξερ χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και το μπέικιν, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, και τα ρίχνουμε στο πρώτο μπολ.

Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με το μίξερ χειρός σε πολύ χαμηλή ταχύτητα κάνοντας γρήγορες κινήσεις.

Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με μια κουτάλα ώστε να πάρουμε το μείγμα από τα τοιχώματα.

Αλείφουμε ένα ορθογώνιο ταψί διαστάσεων 28×36 εκ. με λίγο σπορέλαιο και πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι.

Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί και το μεταφέρουμε στον φούρνο.

Ψήνουμε για 45-50 λεπτά στην πάνω σχάρα μέχρι να ψηθεί καλά και να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.

Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και ρίχνουμε σταδιακά με μια κουτάλα το κρύο σιρόπι, μαζί με τις φλούδες και το στικ κανέλας, στο καυτό γλυκό.

Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να απορροφηθεί το σιρόπι και να κρυώσει καλά, και μεταφέρουμε το ταψί στο ψυγείο για 2-3 ώρες.

Κόβουμε σε κομμάτια, πασπαλίζουμε με ινδοκάρυδο και σερβίρουμε.

akispetretzikis.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook