Rapid και 80άρι για την μετακίνηση με αστικό λεωφορείο ΚΤΕΛ στην επαρχία

rapid-και-80άρι-για-την-μετακίνηση-με-αστικό-1271921

Ακριβά κοστίζει η μετακίνηση με αστικά λεωφορεία και ΚΤΕΛ στην Περιφέρεια, καθώς τα rapid test για ανεμβολίαστους δεν εξαιρούν τις συγκεκριμένες μετακινήσεις.

Οι ανεμβολίαστοι επιβάτες αστικών ΚΤΕΛ υποχρεώνονται στη διενέργεια τεστ κορονοιού κάθε 48 ώρες για οποιαδήποτε μετακίνησή τους καθώς τα ΚΤΕΛ στην περιφέρεια εκτελούν αστική συγκοινωνία.

Στην Περιφέρεια τα ΚΤΕΛ έχουν τη λογική του αστικού λεωφορείου στην Αθήνα και καλύπτουν ανάγκες μετάβασης στην εργασία αλλά και η μετακίνηση μαθητών προς τα σχολεία και φροντιστήρια κ.

Τα νέα μέτρα περιορισμού των πολιτών που δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο για την προστασία από τον κορονοϊό, όπως δημοσιεύτηκαν στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης, δεν προβλέπουν κάτι για τα λεωφορεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και για το Μετρό, αλλά για την επαρχία, τα αστικά ΚΤΕΛ έχουν ζήτημα.

Στο ΦΕΚ δεν έχουν εξαιρέσει όσους μετακινούνται με τα αστικά ΚΤΕΛ, αλλα αναφέρουν ρητώς ότι οι επιβάτες και αυτών των λεωφορείων τα οποία είναι και τα μόνα που εκτελούν αστική συγκοινωνία στην επαρχία συνδέοντας χωριά με αστικά κέντρα εντός νομού, είναι υποχρεωμένοι να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ που θα επαναλαμβάνουν κάθε δύο ημέρες. Πρόκειται για κόστος 80 ευρώ το μήνα.

Συγκεκριμένα, το σχετικό άρθρο στο ΦΕΚ αναφέρει ότι «οι ταξιδιώτες που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες υπό την έννοια των παρ. 2 και 3 του άρθρου 10, αντιστοίχως, ασχέτως προορισμού και με όλα τα μέσα μεταφοράς (όπως αεροπλάνα, πλοία, σιδηρόδρομο, λεωφορεία, αστικά ή υπεραστικά ΚΤΕΛ ή ΚΤΕΛ ΑΕ), υποβάλλονται έως 48 ώρες πριν το ταξίδι τους σε διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοιού çovid-19 (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη ιατρό, με δική τους δαπάνη».

Επισημαίνεται μάλιστα ότι οι συγκεκριμένες υποχρεώσεις περιλαμβάνουν και τους ανηλίκους από 12 ετών και πάνω.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ Β’ 4206/12-9-2021, στο οποίο δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ 55400, με τα έκτακτα μέτρα που ισχύουν από τη Δευτέρα 13/9 έως τη Δευτέρα 20/9. :

ΣΗΜΕΙΟ 18: Μεταφορές

Οι ταξιδιώτες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες υπό την έννοια των παρ. 2 και 3 του άρθρου 10, αντιστοίχως, ασχέτως προορισμού και με όλα τα μέσα μεταφοράς (όπως αεροπλάνο, πλοίο, σιδηρόδρομο, λεωφορεία, αστικά ή υπεραστικά ΚΤΕΛ ή ΚΤΕΛ ΑΕ) επιδεικνύουν:

α) πιστοποιητικό εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 10, εφόσον έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό χια κορονοϊό COVID-19 ή

β) πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 10.

Οι ταξιδιώτες που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες υπό την έννοια των παρ. 2 και 3 του άρθρου 10, αντιστοίχως, ασχέτως προορισμού και με όλα τα μέσα μεταφοράς (όπως αεροπλάνο, πλοίο, σιδηρόδρομο, λεωφορεία, αστικά ή υπεραστικά ΚΤΕΛ ή ΚΤΕΛ ΑΕ) υποβάλλονται έως σαράντα οκτώ (48) ώρες πριν το ταξίδι τους σε διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, όπως ορίζονται στο π.δ. 84/2001 (Α’ 70), ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη ιατρό, με δική τους δαπάνη.

Οι ως άνω υποχρεώσεις περιλαμβάνουν ανηλίκους από δώδεκα (12) ετών και άνω.

Οι ανήλικοι από πέντε (5) έως έντεκα (11) ετών, δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest) που πραγματοποιείται έως είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου.

Οι ανωτέρω διαγνωστικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, όπως ορίζονται στο π.δ. 84/2001 (Α’ 70), ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη ιατρό, με δαπάνη των επιβατών, και αποδεικνύονται με υποχρεωτική επίδειξη βεβαίωσης αρνητικής διάγνωσης έγχαρτα ή ηλεκτρονικά. Ειδικώς η δήλωση self-test εκδίδεται μέσω της ιστοσελίδας gov.gr.

Όπου δεν λειτουργούν/δραστηριοποιούνται ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια ή ιδιωτικές κλινικές ή φαρμακεία ή ιδιώτες ιατροί, οι διαγνωστικοί έλεγχοι διενεργούνται από δημοτικά ιατρεία και αποδεικνύονται κατά τα προβλεπόμενα στην προηγούμενη παράγραφο.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook