Ραγδαίες εξελίξεις και φωτιά στο πολιτικό σκηνικό για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

ραγδαίες-εξελίξεις-και-φωτιά-στο-πολι-1205650

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό έρχεται να βάλει η κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και την κατάργηση όλων των περιορισμών, γεγονός που μυρίζει πρόωρες εκλογές και φέρνει πάλι στο προσκήνιο τα σενάρια. Η απάντηση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης: «Το πυροτέχνημα του κ. Βορίδη και η αλήθεια – Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για ψήφο αποδήμων χωρίς περιορισμούς, ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα κ. Βορίδη».

Οι διαθέσεις της κυβέρνησης φάνηκαν από το πρωί της Δευτέρας όταν ξαφνικά ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης βγήκε στο MEGA και είπε πως το κίνητρο για την κατάθεση της τροπολογίας ήταν η τοποθέτηση της αρμόδιας τομεάρχου του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρας Τζάκρη.

Σε κάθε περίπτωση η αριθμητική του συγκεκριμένου νομοσχεδίου είναι δύσκολη, αφού προύποθέτει τον απαιτούμενο αριθμό των 200 ψήφων ώστε η τροπολογία να εγκριθεί και να καταστεί νόμος του κράτους ο οποίος θα εφαρμοστεί αμέσως.

Με τη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, για πρώτη φορά, οι εκτός Επικράτειας Έλληνες εκλογείς, χωρίς κανέναν περιορισμό θα έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο της κατοικίας τους – αν ψηφιστεί η σχετική διάταξη.

Συγκεκριμένα, ο Μάκης Βορίδης τις επόμενες ώρες αναμένεται να καταθέσει νομοσχέδιο, που θα αίρει όλους τους περιορισμούς στην ψήφο των απόδημων Ελλήνων και οι οποίες είχαν νομοθετηθεί τον Δεκέμβριο του 2019 μετά από δύσκολες διαβουλεύσεις  μεταξύ των κομμάτων και προέβλεπαν περιορισμούς για την εγγραφή των ομογενών στους εκλογικούς καταλόγους.

Η Αριστοτελία Πελώνη περιέγραψε την τακτική της κυβέρνησης αναφέροντας ότι για να ψηφιστεί ο νόμος είχαν τεθεί ορισμένοι περιορισμοί στο δικαίωμα εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

«Και αυτό σε αντίθεση με τη θέση της Κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας που ήταν -και παραμένει- ξεκάθαρη: Δικαίωμα εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού για όλους όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους χωρίς κανέναν άλλο περιορισμό.

Μόλις τώρα, η αρμόδια αναπληρώτρια Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Θεοδώρα Τζάκρη δήλωσε -σε συνέντευξή της στον «Εθνικό Κήρυκα»- ότι το κόμμα της τάσσεται πλέον υπέρ της άρσης των περιορισμών στο δικαίωμα των Ελλήνων της Διασποράς να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψήφου υποσχόμενη μάλιστα ότι «θα τους καταργήσουμε αμέσως μόλις επιστρέψουμε στη διακυβέρνηση της χώρας».

Για να μην χάνεται λοιπόν χρόνος, η Κυβέρνηση -με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη- καταθέτει σήμερα στη Βουλή νομοσχέδιο για την άρση των περιορισμών. Με την συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ, εξασφαλίζεται η απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3 που απαιτεί το Σύνταγμα.

Αυτό που προτείνεται προς κατάργηση είναι η προϋπόθεση παραμονής δύο ετών στην Ελλάδα κατά την τελευταία 35ετία και η υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης κατά το τρέχον ή το προηγούμενο έτος. Καλούμε λοιπόν τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει την πλήρη κατάργηση αυτών των κριτηρίων, κάτι που και ο ίδιος επιθυμεί. Και τον καλωσορίζουμε στη λογική».

Για να μπορέσουν να ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού στις εκλογές – ζωρίς απολύτως κανέναν περιορισμό – θα πρέπει 200 βουλευτές να ψηφίσουν το σχετικό νόμο.

Άρθρο 51 παρ. 4:

Οι βουλευτικές εκλογές διενεργούνται ταυτόχρονα σε ολόκληρη την Επικράτεια. Νόμος που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών μπορεί να ορίζει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια. Ως προς τους εκλογείς αυτούς η αρχή της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών δεν κωλύει την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος με επιστολική ψήφο ή άλλο πρόσφορο μέσο, εφόσον η καταμέτρηση και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων διενεργείται όποτε αυτό γίνεται και σε ολόκληρη την Επικράτεια.

Άρθρο 54 παρ. 4:

Με το νόμο της παραγράφου 4 του άρθρου 51 μπορεί να τίθενται προϋποθέσεις στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στον τόπο διαμονής τους από τους εκλογείς που κατοικούν έξω από την Επικράτεια, όπως πραγματικός δεσμός με τη Χώρα, αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικό τμήμα, χρόνος απουσίας από τη Χώρα ή παρουσία στη Χώρα για ορισμένο χρόνο στο παρελθόν. Με το νόμο του προηγούμενου εδαφίου μπορεί να ορίζεται ότι ορισμένες θέσεις του ψηφοδελτίου επικρατείας κάθε κόμματος της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου καταλαμβάνονται υποχρεωτικά από απόδημους Έλληνες. Νόμος μπορεί να προβλέπει, ότι η ψήφος των εκλογέων που ψηφίζουν σε εκλογικά τμήματα έξω από την Επικράτεια, δεν προσμετράται σε συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια αλλά μόνο σε επίπεδο Επικρατείας. Με το νόμο της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου μπορεί να ορίζονται μία ή περισσότερες εκλογικές περιφέρειες απόδημου Ελληνισμού, κατά παρέκκλιση της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου.

Κοινή δήλωση Γιώργου Κατρούγκαλου, Θεοδώρας Τζάκρη, Κώστα Ζαχαριάδη

Το πυροτέχνημα του κ. Βορίδη και η αλήθεια – Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για ψήφο αποδήμων χωρίς περιορισμούς, ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα κ. Βορίδη

Το πυροτέχνημα του Υπουργού Εσωτερικών για την ψήφο των αποδήμων προσπαθεί να διαστρέψει την πραγματικότητα και να παραπλανήσει τους Έλληνες της διασποράς. Τα γεγονότα όμως μιλούν από μόνα τους: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν το κόμμα που σύστησε νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν αυτός που κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση στην αναθεώρηση του Συντάγματος, χωρίς την οποία δεν θα υπερψηφιζόταν ο νόμος για την διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων. Η πρόταση αναθεώρησης μας του άρθρου 54 παρ. 4 του Συντάγματος προέβλεπε ότι έως πέντε βουλευτές εκλέγονται σε ευρύτερες εκλογικές περιφέρειες μόνιμης εγκατάστασης απόδημου Ελληνισμού, με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε μία από αυτές, χωρίς περιορισμούς άλλους πλην της ιδιότητας του Έλληνα πολίτη.

Η πρόταση αυτή συγκέντρωσε 160 ψήφους στην Προτείνουσα αναθεωρητική Βουλή, αλλά δεν έγινε δεκτή από τη Νέα Δημοκρατία μετά τις εκλογές. Εμείς, μολονότι θεωρούσαμε ορθότερη την χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς δική μας πρόταση, όπως τόνισε και η κα Τζάκρη αλλά επέλεξε να διαβάσει αποσπασματικά ο κ. Βορίδης, υπερψηφίσαμε το νόμο για την διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων, όπως διαμορφώθηκε μετά από παρεμβάσεις και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, παρά τις προφανείς αδυναμίες του, γιατί θέλαμε να έχουν φωνή και ψήφο οι Έλληνες του εξωτερικού.

Ο κ. Βορίδης γνωρίζει πολύ καλά ότι η τροποποίηση του νόμου αυτού απαιτεί 200 ψήφους και αναδιαμόρφωση της ειδικής πλειοψηφίας που επιτεύχθηκε το 2019. Δεν καταθέτει λοιπόν την τροπολογία για λόγους ουσίας αλλά για λόγους εντυπώσεων.

Για να φανεί όμως ακόμη πιο καθαρά ποιος λέει την αλήθεια και ποιος ψέματα στους ομογενείς αλλά και στο σύνολο του Ελληνικού λαού καταθέτουμε και εμείς τροπολογία που επαναλαμβάνει την αρχική μας πρόταση, ως εξής:

«1. Τέσσερις έδρες βουλευτών Επικρατείας κατανέμονται για την εκπροσώπηση των Ελλήνων που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στο εξωτερικό, ανά μία στις εξής γεωγραφικές ενότητες:

α) Ευρώπης

β) Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής

γ) Χωρών Ωκεανίας – Άπω Ανατολής και

δ) Υπολοίπων χωρών

Η ψηφοφορία γίνεται αυτοτελώς με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε μία από τις γεωγραφικές αυτές ενότητες, χωρίς άλλους περιορισμούς από την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη και την μόνιμη εγκατάσταση στη συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα, η οποία βεβαιώνεται από την οικεία προξενική αρχή.

2. Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται μετά από κοινή πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών και Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ρυθμίζεται η διεξαγωγή της ψηφοφορίας και κάθε άλλη λεπτομέρεια εφαρμογής της παρούσας ρύθμισης.

3. Κάθε αντίθετη γενική ή ειδική διάταξη νόμου καταργείται».

Η πρόταση αυτή δίνει το δικαίωμα ψήφου σε όλους τους Έλληνες της διασποράς, χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς, εφόσον τον αποδεχθεί η Νέα Δημοκρατία.

Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα κ. Βορίδη.

ΚΚΕ: Σταματήστε τώρα τα πολιτικά παιχνίδια

«Παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων και τα κριτήρια που αυτό έθετε ψηφίστηκαν με μεγάλη πλειοψηφία πριν ενάμιση χρόνο, αρχικά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Τζάκρη και στη συνέχεια ο υπουργός Εσωτερικών της ΝΔ Μ. Βορίδης, με συνεντεύξεις τους, ανοίγουν θέμα κατάργησης αυτών των κριτηρίων», σχολιάζει το ΚΚΕ, μετά και τη σημερινή προαναγγελία από την κυβέρνηση ότι εντός της ημέρας κατατίθεται στη Βουλή νομοσχέδιο για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού χωρίς περιορισμούς.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «ουσιαστικά η κα Τζάκρη εξελίσσεται σε «λαγό» της ΝΔ και ευρύτερων σχεδιασμών και προκαλεί μια συζήτηση για να αμφισβητηθεί και να αναθεωρηθεί αυτό που τα κόμματά τους πρόσφατα ψήφισαν στη Βουλή. Αν δεν υπάρχει άλλου τύπου συνεννόηση ανάμεσα στις ηγεσίες των κομμάτων τους, ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Μητσοτάκη…».

Το ΚΚΕ ζητεί «να σταματήσουν αμέσως τώρα τα πολιτικά παιχνίδια με τους απόδημους, ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, σε συμπαιγνία προφανώς του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Τσίπρα».

ieidiseis.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook