«Ζεστό» χρήμα για σημαντικά έργα πολιτισμού στα Χανιά: Πότε θα λειτουργήσει το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο

ζεστό-χρήμα-για-σημαντικά-έργα-πολι-796747

Τρία σημαντικά έργα στον τομέα του πολιτισμού στα Χανιά υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, παρουσία και της Γενικής Γραμματέως του ΥΠ.ΠΟ., κα Μαρίας Βλαζάκη. 

Πρόκειται για την Απόφαση Χρηματοδότησης για

1) τον εξοπλισμό του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων, με 170.000 ευρώ και αφορά εργασίες που θα ολοκληρώσουν πλήρως το κτήριο με τρεις χώρους του εσωτερικού του κτιρίου, που αφορούν την αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τον χώρο του αμφιθεάτρου και τον χώρο των εισιτηρίων και του πωλητηρίου.

2) την ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου Λισσού στο Σέλινο, που χρηματοδοτείται με 300.000 ευρώ.

3) τη νέα ανασκαφή στην Αρχαία Απτέρα που χρηματοδοτείται με 30.000 ευρώ.

Παράλληλα η κα Βλαζακη ανακοίνωσε την χρηματοδότηση με 770.000 ευρώ από πόρους του Υπουργείου για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου.

Το Μουσείο θα λειτουργήσει με το τέλος της προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ, πιθανόν το 2021 όπως έκανε γνωστό η κα Βλαζάκη, επισημαίνοντας πως στο τέλος του έτους, θα είναι δυνατή η εκπαιδευτική χρήση του Μουσείου, με προγράμματα και επισκέψεις σχολείων.

Στις λεπτομέρειες των έργων αναφέρθηκε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, Ελένη Παπαδοπούλου. 

Για την Λισσό, η κα Παπαδοπούλου επεσήμανε ότι»το έργο θα καλύψει τις ανάγκες προστασίας σε αρχαία και βυζαντινά μνημεία του αξιόλογου αυτού αρχαιολογικού χώρου και θα φέρει στο φως το σημαντικό ωδείο της αρχαίας πόλης» ενώ όπως έκανε γνωστό, θα γίνουν εργασίες για την βελτίωση της προσβασιμότητας, την οργάνωση και τον ευπρεπισμό του χώρου με ενοποίηση διαδρομών και διάσπαρτων ερειπίων, σήμανση, ενημέρωση και δημιουργία θέσεων ανάπαυσης εκτιμώντας πως όλα αυτά, θα έχουν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω ανάδειξή του χώρου.

Για την Αρχαία Απτέρα, επεσήμανε πως παρουσιάζει μια κατακόρυφη, ραγδαία άνοδο στην επισκεψιμότητα τα τελευταία χρόνια που φτάνει το 100% γι’ αυτό και έχει επιλεγεί πιλοτικά, από το Υπουργείο Πολιτισμού, για να είναι ανοικτός τον Μάρτιο 30 ημέρες τον μήνα.  «Η έρευνα θα φέρει σταδιακά στο φως κατόψεις κτηρίων και ναό των υστεροκλασικών – πρώιμων ελληνιστικών χρόνων που βρίσκονται στη συνέχεια της πορείας του αρχαίου λιθόστρωτου δρόμου στα ανατολικά του θεάτρου. (…) Το αντικείμενο του έργου σε περιλαμβάνει την πλήρη αποκάλυψη μνημείων που θα αποδώσουν πολύτιμες πληροφορίες» εξήγησε.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην αποδοτική συνεργασία ανάμεσα στην Περιφέρεια Κρήτης και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων η οποία επιτρέπει το συνολικό σχεδιασμό για τον πολιτισμό στα Χανιά και την ολοκληρωμένη υποστήριξη των έργων και δράσεων στον τομέα της ιστορίας και του πολιτισμού.

Σημείωσε δε πως οι τρεις αυτοί χώροι είναι πυλώνες της ανάπτυξης για τον πολιτιστικό τουρισμό στην Κρήτη (νέο Μουσείο Χανίων, Αρχαία Λισός, Αρχαία Απτέρα) ανακοινώνοντας πως θα ακολουθήσουν κι άλλες χρηματοδοτήσεις. Συγκεκριμένα, για την ολοκλήρωση του περιβάλλοντος χώρου του νέου Μουσείου, στο αμέσως προσεχές διάστημα υπογράφεται η πράξη ένταξης της ανάδειξης της Αρχαίας Απτέρας στο ΕΣΠΑ Κρήτης, ενώ προχωράει ήδη το έργο ΕΣΠΑ Κρήτης για την μεταφορά και έκθεση των εκθεμάτων στο νέο Μουσείο. Ακολουθεί και η αποτύπωση των περιηγητικών διαδρομών στο Σέλινο μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η αρχαία συνομοσπονδία των πόλεων του Σελίνου, γνωστή ως Κοινό των Ορείων (Υρτακίνα, Έλυρος, Σύια, Λισός, Τάρρα)

Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε τόσο την ΓΓ του Υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη, όσο και την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων Ελένη Παπαδοπούλου καθώς και τον Δημήτρη Μιχελογιάννη, Εντεταλμένο Σύμβουλο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης για την συμβολή τους στη διαμόρφωση και υλοποίηση του ολοκληρωμένου αυτού σχεδιασμού, ανακοινώνοντας πως τα έργα πολιτισμού θα ξεπεράσουν τα 20 εκ. Ευρώ.

Από τη μεριά του, ο Δήμαρχος Καντάνου Σελίνου Αντώνης Περάκης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το σημαντικό αυτό έργο, ευχαριστώντας παράλληλα και το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Κρήτης για την συνεργασία τους.

Παρόντες στην υπογραφή ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερης,  η Δντρια Αναπτυξιακού σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης Χρυσα Δασκαλακη και υπηρεσιακοί παράγοντες.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook