«Υποκλοπές τέλος…» – Μήπως να τελειώσουμε και με τη δημοκρατία;

υποκλοπές-τέλος-μήπως-να-τελειώσ-1517981

Το κλείσιμο άρον άρον της Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές, τα ερωτήματα, το έγκλημα και η απαξίωση της δημοκρατίας

«Υποκλοπές τέλος», διαλαλούν τα φιλοκυβερνητικά Μέσα επικαλούμενα δημοσκοπήσεις που δείχνουν ανάκαμψη της Νέας Δημοκρατίας. «Οι υποκλοπές δεν ενδιαφέρουν τον κόσμο», είναι άλλωστε η επίσημη κυβερνητική γραμμή. Πρώτος το είχε πει ο Άδωνις Γεωργιάδης πριν ένα μήνα όταν δήλωνε ότι «σιγά μην είναι πρώτο θέμα η παρακολούθηση του Ανδρουλάκη». «Ο κόσμος ενδιαφέρεται για την τσέπη του», είναι το σύνηθες συμπλήρωμα της κυβερνητικής εκτίμησης για τις υποκλοπές.

Τα ερωτήματα

Θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς γιατί αφού «οι υποκλοπές δεν ενδιαφέρουν τον κόσμο», η κυβερνητική πλειοψηφία έσπευσε να κλείσει άρον άρον και με πραξικοπηματικό τρόπο την Εξεταστική, αποκλείοντας ουσιώδεις μάρτυρες; Γιατί αφού το θέμα στερείται ενδιαφέροντος επέλεξε μια διαδικασία fast track, κατά παράβαση της δημοκρατικής δεοντολογίας;

Επίσης, θα μπορούσε κανείς να θέσει το ερώτημα γιατί ο κυβερνητικός επικοινωνιακός μηχανισμός έκανε τον κόπο να ανασύρει την ήδη γνωστή υπόθεση με την παρακολούθηση Πιτσιόρλα. Αφού οι σημερινές υποκλοπές δεν ενδιαφέρουν, γιατί να γίνουν πρωτοσέλιδα οι παλιότερες;

Τέλος, με τη ραγδαία πτώση της αγοραστικής δύναμης των λαϊκών τάξεων, δεν ξέρω γιατί είναι προς το συμφέρον της κυβέρνησης η επίκληση της οικονομίας -αλλά αυτό είναι θέμα του κυβερνητικού επιτελείου.

Έγκλημα

Ωστόσο, δεν κρίνω σκόπιμο να αναπτύξω καμία από τις αιτιάσεις τις οποίες ήδη ανέφερα, γιατί το πρόβλημα με τη λογική «υποκλοπές τέλος» είναι βαθύτερο. Πρώτα απ’ όλα, οι υποκλοπές με το Predator αποτελούν σοβαρά εγκλήματα που επισύρουν βαριές ποινές. Mείζον ζήτημα νομιμότητας εγείρεται και για τις νομότυπες επισυνδέσεις της ΕΥΠ. Πώς μπορεί να πιστέψεις κανείς ότι οι επισυνδέσεις σε βάρος Ανδρουλάκη, Κουκάκη και Μαλιχούδη έγιναν για «εθνικούς λόγους»; Πώς να τα θεωρήσουμε όλα καλώς καμωμένα, όταν παρακολουθούνται δημοσιογράφοι και πολιτικοί που βρίσκονται απέναντι στην κυβέρνηση;

Αν λοιπόν οι υποκλοπές συνιστούν εγκληματικές πράξεις, το «τέλος» τους έρχεται μόνο με την ανεύρεση και τιμωρία των φυσικών και ηθικών αυτουργών τους. Κανένα έγκλημα δεν (πρέπει να) τελειώνει χωρίς την απονομή δικαιοσύνης. «Υποκλοπές τέλος» αυτή τη στιγμή σημαίνει έγκλημα χωρίς δικαιοσύνη.

Ζήτημα δημοκρατίας

Ακόμα πιο σημαντικό από την απονομή δικαιοσύνης είναι το ζήτημα της δημοκρατίας. Γιατί οι υποκλοπές αποτελούν μείζον ζήτημα δημοκρατίας. Στη χτεσινή κατάθεσή του στην Εξεταστική ο Νίκος Ανδρουλάκης φέρεται να είπε μεταξύ άλλων: «Είναι προφανές ότι η παρακολούθηση αυτή είχε ένα στόχο: να θέσει σε ομηρία μια ολόκληρη παράταξη στην πιο κρίσιμη πολιτική της στιγμή, κατά τις εσωκομματικές μας εκλογές».

Η ομηρία ενός πολιτικού χώρου δεν μπορεί παρά να είναι αποτέλεσμα εκβιασμού σε βάρος του αρχηγού του. Εκβιασμός που έχει στόχο να πειθαναγκαστεί ο αρχηγός να ακολουθήσει μια έξωθεν επιβεβλημένη «γραμμή». Καθίσταται σαφές λοιπόν ότι ο εκβιασμός σε βάρος του κ. Ανδρουλάκη, αλλά και κάθε ανάλογος εκβιασμός, δεν είναι παρά μια μορφή εκτροπής. Όταν οι «γραμμές» επιβάλλονται στα κόμματα με μαφιόζικες μεθόδους, είναι η ίδια η δημοκρατία που φαλκιδεύεται ∙ είναι η ίδια η δημοκρατία που τίθεται σε ομηρία ∙ είναι η ίδια η δημοκρατία που εκβιάζεται.

Όποιες και όποιοι ισχυρίζονται ότι «υποκλοπές δεν έχουν σημασία», στην ουσία λένε ότι η ίδια η δημοκρατία δεν έχει σημασία.

Η απαξίωση τη δημοκρατίας

Στην πραγματικότητα, ο κυβερνητικός μηχανισμός επαναλαμβάνει το γνωστό επιχείρημα όλων των καθεστώτων που ρέπουν στον αυταρχισμό: σημασία έχει η προσωπική ευμάρεια όχι οι ελευθερίες.

Ξέρουμε βέβαια από την ιστορία ότι η ευμάρεια για τους πολλούς εξασφαλίζεται μόνο μέσα από τη συλλογική διεκδίκηση, η οποία έχει ως προϋπόθεση το σεβασμό των δημοκρατικών ελευθεριών. Ακόμα μεγαλύτερη σημασία έχει όμως ότι ο σεβασμός στις δημοκρατικές ελευθερίες είναι συνυφασμένος με την αξιοπρέπεια του ανθρώπου και τον πολιτισμό μιας κοινωνίας. Αυτό που μας χωρίζει από τη βαρβαρότητα και τον εξανδραποδισμό είναι η δυνατότητά μας να ορίζουμε τις τύχες μας με δημοκρατικό τρόπο. Κανείς υπόδουλος δεν μπορεί να είναι αξιοπρεπής.

Επειδή λοιπόν η δημοκρατία έχει σημασία, να είναι σίγουροι ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μέχρι να τελειώσουν οι υποκλοπές.

Γράφει ο Γιάννης Αλμπάνης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook