«Xαστούκι» της Βουλής της Λιβύης στον Ερντογάν – Απέρριψε τη συμφωνία με την Τουρκία

xαστούκι-της-βουλής-της-λιβύης-στον-ε-962246

Σε απλή «άσκηση επί χάρτου» εξελίσσεται η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη ή σωστότερα το «μνημόνιο κατανόησης» για την Ανατολική Μεσόγειο (δείτε ΕΔΩ).

Κι αυτό δεν προκύπτει μόνο από το Διεθνές Δίκαιο, αλλά από την ίδια την Λιβύη, τουλάχιστον μια σημαντική συνισταμένη της.

Συγκεκριμένα η Βουλή των αντιπροσώπων στη Λιβύη -που ελέγχεται από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA), υπό τον στρατάρχη Χαλιφά Χαφτάρ- απέρριψε τη συμφωνία με την Τουρκία.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «al-Arabiya», ο LNA καταδίκασε τη συμφωνία μεταξύ του Ερντογάν και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης στη Λιβύη, κάνοντας λόγο για μία «παράνομη συμφωνία», η οποία «παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» και «δεν σέβεται τα έννομα δικαιώματα των υπόλοιπων χωρών της ανατολικής Μεσογείου».

Κάλεσε δε, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παρέμβει και να ανακόψει τις φιλοδοξίες της Τουρκίας στη Λιβύη.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αγκίλα Σαλέχ, έστειλε σχετική επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, ζητώντας την καταδίκη της επίμαχης συμφωνίας, την οποία χαρακτήρισε ως «απειλή προς το λιβυκό κράτος, το μέλλον και την ασφάλεια».

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης υπεγράφη την περασμένη Τετάρτη και αφορούσε τις θαλάσσιες ζώνες των δύο χωρών, με απώτερο στόχο την ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στη θάλασσα της Μεσογείου.

Η συμφωνία της Τουρκίας επετεύχθη με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης (GNA), με έδρα την Τρίπολη. Άλλωστε, η χώρα της βόρειας Αφρικής βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο, καθώς τα ανατολικά τμήματα της Λιβύης ελέγχονται από τις δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), υπό τον στρατηγό Χαλιφά Χαφτάρ.

Ήδη από τις 28/11 η αρμόδια για τις εξωτερικές υποθέσεις επιτροπή του κοινοβουλίου που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη αποκάλεσε το Μνημόνιο Συνεννόησης «κατάφωρη παραβίαση της ασφάλειας και της κυριαρχίας της Λιβύης».

Πηγή: newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook