«Βροχή» τα λουκέτα σε παραδοσιακούς φούρνους της Κρήτης

βροχή-τα-λουκέτα-σε-παραδοσιακούς-φ-1573759

Συνολικά 20 αρτοποιεία που έχουν βάλει ήδη βάλει λουκέτο στο νομό Ηρακλείου τον τελευταίο χρόνο, και δυστυχώς κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει ότι δεν θα κλείσουν και άλλα από τα συνολικά 140 που απέμειναν στο νομό.

Σε συνέντευξή του στο Ράδιο Κρήτη, ο πρόεδρος των Αρτοποιών Βασίλης Δαφέρμος έκανε λόγο για μία πρωτοφανή στον κλάδο κρίση, εξαιτίας του ενεργειακού κόστους αλλά και των ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες.

«Στο δικό μου μαγαζί οι λογαριασμοί του ρεύματος σχεδόν τετραπλασιάστηκαν, το πέλετ ανέβηκε 100%, και το πετρέλαιο 30%-40%. Για τις πρώτες ύλες, τι να πω: αλεύρι πάνω 80%, βούτυρα 50%, ηλιέλαιο 3 φορές πάνω. Και το παράδοξο είναι ότι θα περίμενε κανείς, εμείς που αγοράζουμε χονδρική να αγοράζουμε φθηνότερα, όμως αγοράζουμε πιο ακριβά! Επίσης σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν πολλοί συνάδελφοι, καθώς τους ζητούνται υπέρογκα ενοίκια για τις επιχειρήσεις τους.»

Ο κ. Δαφέρμος έκανε λόγο για μία τεχνητή ενεργειακή κρίση, η οποία οδηγεί όπως είπε, τον κλάδο, στον αφανισμό.

Η αύξηση που έγινε στο ψωμί δεν έκανε τους αρτοποιούς πλουσιότερους. Έπρεπε να γίνει ίσα ίσα για να τα φέρουν βόλτα, την ώρα που η κίνηση έπεσε 25%.

«Ο παραδοσιακός φούρνος είναι ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, είναι κάτι σαν θεσμός εδώ και πολλές δεκαετίες, αλλά κανενός το αυτί δεν ιδρώνει για να τους σώσει», τόνισε ο πρόεδρος των αρτοποιών.

Ξαναβγήκαν τα «τεφτέρια»

Ο κ. Δαφέρμος έκανε λόγο για μία δύσκολη καθημερινότητα στους παραδοσιακούς φούρνους, λέγοντας ότι τα τεφτέρια βγήκαν εδώ και καιρό και γεμίζουν. «Έχουμε πελάτες που τους γνωρίζουμε χρόνια. Όταν τους βλέπεις ότι δυσκολεύονται δε μπορείς να μην τους δώσεις αυτό που ζητάνε, ακόμα κι αν ξέρεις ότι μπορεί να μην πάρεις τα χρήματά σου», είπε. 20 παραδοσιακά αρτοποιεία έβαλαν λουκέτο!»

Τέλος αναφορικά με τις δεδομένες αυξήσεις στις τιμές των χριστουγεννιάτικων γλυκών, όπως μελομακάρονα και κουραμπιέδες, ο κ. Δαφέρμος , είπε ότι αυτές θα αποφασιστούν από τον κάθε επαγγελματία, ανάλογα με το κόστος για την παρασκευή τους.

Πηγή:ekriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook