«Βλέπουν» πανικό Μητσοτάκη εν όψει εξεταστικής για την «Λίστα Πέτσα»

βλέπουν-πανικό-μητσοτάκη-εν-όψει-εξ-1300212
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ

Πώς σχολίασε η αξιωματική αντιπολίτευση τις αναφορές του πρωθυπουργού για το αντικείμενο που πρέπει να έχει η επιτροπή

Πανικό του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στην επερχόμενη εξεταστική για την Λίστα Πέτσα και την σχέση της κυβέρνησης με την εταιρία δημοσκοπήσεων Opinion Poll «βλέπει» ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις αναφορές του πρωθυπουργού για την υπόθεση αυτή κατά την συζήτηση στη Βουλή της επίκαιρης ερώτησης του Αλέξη Τσίπρα για την πανδημία. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το αναθεωρημένο Σύνταγμα η πρόταση απαιτεί 120 ψήφους, οι οποίες προκύπτουν, αφού έχουν δηλώσει ότι θα την ψηφίσουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δύο επιλογές: Η πρώτη είναι ότι «θα σεβαστεί το Σύνταγμα και δεν θα προσπαθήσει να παρέμβει, να αλλοιώσει και εν τέλει να στερήσει το δικαίωμα της αντιπολίτευσης να ελέγξει μέσω της πρότασής της για εξεταστική επιτροπή, τα πεπραγμένα της παρούσας κυβέρνησης». Η δεύτερη να «επιχειρήσει να παραβιάσει ωμά το Σύνταγμα, παρεμβαίνοντας στη διαδικασία και προτείνοντας άλλη εξεταστική επιτροπή, με παρεμφερές θέμα, πέραν της διαδικασίας που ορίζει το άρθρο 68, παρ 2 του Συντάγματος».

Αναφερόμενος στην θέμα που έθεσε ο στην Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ώστε να εξετασούν οι σχέσεις των κυβερνήσεων από το 2015 μέχρι σήμερα με τις εταιρίες δημοσκοπήσεων ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει πως «αν το θέμα του είναι η διεύρυνση του χρονικού πλαισίου για τα προς εξέταση θέματα της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί απλά να το ζητήσει μετά τη συγκρότηση της Επιτροπής. Όπου, και την πλειοψηφία θα διαθέτει, και κανένα κόμμα δεν θα το αρνηθεί». Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα η εξεταστική επιτροπή που θα προκύψει από την Βουλή συγκροτείται από βουλευτές των κομμάτων κατ’ αναλογία, ετσι το κυβερνών κόμμα έχει την πλειοψηφία.

Στην Κουμουνδούρου όμως φαίνεται πως θεωρούν ότι άλλα είναι τα κίνητρα της κυβέρνησης. Έτσι αναφέρονται στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας πως «αν όμως το θέμα του είναι ότι δεν το αντέχει, θα του συνιστούσαμε, τουλάχιστον να μην επιχειρήσει να ευτελίσει το ίδιο το Σύνταγμα προκειμένου να αποφύγει τον έλεγχο των πεπραγμένων του. Θα εκτεθεί ακόμη περισσότερο».

Θυμίζουμε ότι τοποθετούμενος στην Βουλή ο πρωθυπουργός είπε αναφορικά με το θέμα των δημοσκοπήσεων πως «πιστεύω ότι δεν θα υπάρχει διαφωνία σε αυτή την αίθουσα να συσταθεί μία Εξεταστική Επιτροπή η οποία να ερευνήσει συνολικά τα ζητήματα αυτά, όπως σας είπα με ένα σκεπτικό το οποίο δεν πρέπει να έχει αιχμές ούτε εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ ούτε -προφανώς- εναντίον της Νέας Δημοκρατίας, για να ερευνήσουμε από κοινού τι έγινε στο αντικείμενο αυτό». Επίσης σημείωσε ότι έιναι «ώρα να κάνουμε αυτή τη συζήτηση θα μπορέσουμε όλοι μαζί και θα είναι και μία -πρέπει να πω- και μία κατάκτηση, έτσι δεν είναι, για το κοινοβουλευτικό σύστημα; Να έρθουμε και να πούμε: ελάτε, ψάχνουμε τις περιόδους που αφορούν τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και την περίοδο η οποία αφορά τη Νέα Δημοκρατία».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook