«Το καλοκαίρι θεωρητικά θα έχουμε συνολική ανοσία» – Τί λέει ο πρόεδρος του ΕΟΦ για τον εμβολιασμό

το-καλοκαίρι-θεωρητικά-θα-έχουμε-συν-1136868

«Αν υλοποιηθεί το πλάνο που υπάρχει για εμβολιασμό του πληθυσμού στην Ελλάδα μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2021, θεωρητικά συνολική ανοσία θα έχουμε το καλοκαίρι».

Αυτήν την εκτίμηση έκανε μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης ο Πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου.

Όπως εξήγησε θα απαιτηθεί ένας μήνας από την στιγμή που θα εμβολιαστεί ο πρώτος για να αποκτήσει ανοσία.

«Άρα αν υλοποιηθεί το πλάνο που υπάρχει για εμβολιασμό του πληθυσμού μέσα στο 1ο εξάμηνο θεωρητικά συνολική ανοσία θα έχουμε το καλοκαίρι. Άρα μεσολαβούν πολλοί μήνες» σημείωσε.

Αναφορικά με την διαδικασία έγκρισης του εμβολίου ο πρόεδρος του ΕΟΦ ανέφερε πως η έγκριση είναι μια κεντρική διαδικασία από τον EMA στην συνέχεια έρχεται στους εθνικούς οργανισμούς της κάθε χώρας που καθορίζεται ο τρόπος διάθεσης δηλαδή που θα πάει και με ποιους τρόπους θα διανεμηθεί και καθορίζονται οι συνθήκες ιδιαίτεροι περιορισμοί που θέτει κάθε χώρα.

«Είναι μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει πάρα πολύ καιρό. Δεν γίνεται τώρα και είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων. Ήδη γνωρίζουμε ότι από το τέλος του Δεκεμβρίου θα ληφθεί η απόφαση για την έγκριση από τον EMA οπότε εντός 24 ωρών στους μηχανισμούς θα βρίσκονται όσοι πρέπει να είναι – ακόμη και αν είναι Πρωτοχρονιά – για να ληφθεί τάχιστα η απόφαση για τον τρόπο διάθεσης», πρόσθεσε ο Δ. Φιλίππου τονίζοντας ότι ο ΕΟΦ είναι έτοιμος.

Τέλος, σχετικά με το πότε θα ληφθεί η απόφαση και θα διατεθεί στην Ελλάδα ο Δ. Φιλίππου υπογράμμισε πως με βάση την πληροφόρηση που υπάρχει από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων θεωρείται ότι το 3ο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου θα ληφθεί η απόφαση – η έγκριση κυκλοφορίας του εμβολίου διευκρινίζοντας πως αυτό θα είναι το πρώτο της Pfizer και πως θα ακολουθήσουν και άλλα.

«Από την στιγμή που θα γίνει αυτό θα χρειαστεί μια δυο μέρες για να γίνει η διαδικασία και σε εθνικό επίπεδο πρόσθεσε ο ίδιος και στην συνέχεια να ξεκινήσει η διάθεσή του με την προοπτική να ξεκινήσει ο εμβολιασμός το πρώτο 15ήμερο του Ιανουαρίου», κατέληξε.

Πηγή: topontiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook