«Τίτλοι τέλους» στις 12 Ιανουαρίου για το Adobe Flash Player

τίτλοι-τέλους-στις-12-ιανουαρίου-για-τ-1159511

Περισσότερο από δύο δεκαετίες μετά το λανσάρισμά του, το αμφιλεγόμενο Flash Player της Adobe έφτασε στο τέλος της ζωής του.

Η αμερικανική εταιρεία σταμάτησε την υποστήριξη του λογισμικού στις 31 Δεκεμβρίου, και από τις 12 Ιανουαρίου θα μπλοκάρει την εκτέλεσή του σε όλους τους υπολογιστές όπου βρίσκεται εγκατεστημένο.

Το Flash Player ήταν ένα πρόσθετο για τα προγράμματα περιήγησης στο Διαδίκτυο το οποίο επέτρεπε τη ζωντανή μετάδοση βίντεο και πολυμεσικού περιεχομένου, όπως animation και απλά βιντεοπαιχνίδια.

Παρουσιάστηκε το 1994, όταν οι περισσότεροι χρήστες συνδέονταν στο Διαδίκτυο μέσω dial-up. Το Flash επέτρεπε τη δημιουργία διανυσματικών γραφικών με μικρό μέγεθος, της τάξης των μερικών megabyte, τα οποία δεν απαιτούσαν μεγάλες ταχύτητες πρόσβασης.

Το λογισμικό της Adοbe χρησιμοποιήθηκε επίσης ευρέως για τη μετάδοση βίντεο στο YouTube και άλλες πλατφόρμες. Το 2009, ήταν εγκατεστημένο στο 99% των υπολογιστών με σύνδεση στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με στοιχεία της Adobe.

Όμως το Flash απέτυχε να γίνει στάνταρτ στα έξυπνα κινητά που άρχισαν να διαδίδονται στα τέλη της δεκαετίας του 2000. Η κατάσταση άρχισε να παίρνει σαφώς την κατιούσα το 2010, όταν ο Στιβ Τζομπς της Apple ανακοίνωσε ότι δεν θα επέτρεπε την εκτέλεση του Flash στα iPhone και τα iPad. Όπως υποστήριξε, το Flash αποτελούσε απειλή ασφάλειας, εξαντλούσε τις μπαταρίες των φορητών συσκευών και ήταν δύσχρηστο στις οθόνες αφής.

H Αdobe σταμάτησε την ανάπτυξη του Flash για φορητές συσκευές το 2010. «Όταν παρουσιάστηκε το iPhone, το Flash δεν ήταν ακόμα έτοιμο» παραδέχτηκε στο BBC ο Ντέιβιντ Μέντελς, πρώην εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Adobe. «Πιστεύω όμως επίσης ότι η Apple ήθελε να δημιουργήσει ένα οικοσύστημα αποκλειστικά με υπηρεσίες της Apple» πρόσθεσε.

Ένα ακόμα πλήγμα ήρθε το 2014 με την εμφάνιση του HTML5, μια επέκταση της γλώσσας προγραμματισμού HTML που επέτρεπε τη μετάδοση βίντεο χωρίς ειδικά plug-in, και σύντομα αντικατέστησε το Flash στο YouTube.

Με την οριστική κατάργηση του Flash στις 12 Ιανουαρίου, χιλιάδες βιντεοπαιχνίδια, animation και διαδραστικές ιστοσελίδες θα πάψουν να λειτουργούν.

Σε μια προσπάθεια να περισώσει ό,τι μπορεί από αυτό το σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία του Διαδικτύου, το Internet Archive φιλοξενεί 2.000 δημιουργίες με Flash, ενώ η πρωτοβουλία Ruffle αναπτύσσει λογισμικό που εκτελεί εφαρμογές Flash χωρίς την ανάγκη εγκατάστασης του λογισμικού.

Η Adobe, από την πλευρά της, προσφέρει οδηγίες για την απεγκατάσταση του Flash από υπολογιστές Windows και Mac.

Πηγή: in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook