«Θύματα» της Μήδειας και οι Ελιές της Κρήτης

θύματα-της-μήδειας-και-οι-ελιές-της-κ-1181204

Φαίνεται ότι η χιονοθύελλα «Μήδεια», στο πέρασμα της από την Κρήτη, εκτός από τις πολλαπλές ζημιές που προκάλεσε σε οικισμούς, εγκαταστάσεις, δρόμους και ηλεκτρικά δίκτυα, δεν παρέλειψε και τις ελιές αρκετών περιοχών, τις οποίες «στόλισε» με άφθονο χιόνι στα κλαδιά τους!

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Κ. Νίκος Μιχελάκης,  Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ, «όπως διαπιστώθηκε από τηλεφωνικές επαφές με Δήμους και Συν/σμούς, οι κυριότερες ελαιοκομικές περιοχές τις οποίες η Μήδεια επισκέφτηκε, προκαλώντας ζημιές στα δέντρα με σπασίματα κλώνων από το βάρος του χιονιού, ήταν οι περιοχές των ορεινών περιοχών του Σελίνου στα Χανιά, του Αμαρίου στο Ρέθυμνο και   Νότιας πλευράς του Ψηλορείτη στο Ηράκλειο.

Και στις τρεις αυτές περιοχές επικρατούν ελαιώνες από παλαιά και πανύψηλα δέντρα των ποικιλιών Τσουνάτης (στα Χανιά) , Θρουμπολιάς (στο Ρέθυμνο) και Χοντρολιάς (στο Ηράκλειο) που συνήθως συγκομίζονται με φυσική πτώση του καρπού και συλλογή του από δίκτυα.

Και προς το παρόν, βέβαια, οι ζημιές αυτές αφορούν μόνο σπασίματα κλώνων που στην πράξη αποτελούν ένα αυθαίρετο φυσικό «κλάδεμα από το χιόνι», όπως το ονομάζουν οι ελαιοπαραγωγοί και όχι τόσο καταστροφή της παραγωγής η όποια φέτος ήταν λιγοστή έως και μηδέν.

Σε λίγες περιπτώσεις πεδινών και ημιορεινών περιοχών, όπου η άνθηση είχε ήδη αρχίσει, λόγω των θερμών και ξηρών συνθηκών που είχαν προηγηθεί τον φετινό χειμώνα, ενδεχόμενο είναι να υπάρξουν και ζημιές στην πρώιμη αυτή άνθηση, οι οποίες παραδόξως, αποζημιώνονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ!

Ωστόσο, αγωνία υπάρχει και για σημαντικές ζημιές που μπορεί να προκληθούν στο φυτικό κεφάλαιο (κορμούς και κλώνους δέντρων) από παγετό ο οποίος μπορεί να προκληθεί στις επόμενες ημέρες,  με αναστροφή θερμοκρασίας, εάν επικρατήσουν καιρικές συνθήκες με διαυγή ατμόσφαιρα και πνοή ανέμων από την πλευρά χιονισμένων βουνοκορφών.

Ένας τέτοιος παγετός, υπενθυμίζεται ότι έπληξε τους πεδινούς ελαιώνες της περιοχής γύρω από το Καστέλι Πεδιάδας το 2004, προκαλώντας καταστροφές οι οποίες χρειάστηκε αρκετά χρόνια να αποκατασταθούν. Οι ζημιές αυτές, εάν υπάρξουν, δυστυχώς μπορούν να αποζημιωθούν μόνο πιστώσεις Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων ΚΟΕ–ΠΣΕΑ, οι οποίες όμως είναι χρονοβόρες και χορηγούνται υπό ειδικές προϋποθέσεις.

Zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook