«Τεράστια κενά, υποχρηματοδότηση και κανένα μέτρο για την ενίσχυση του ΕΣΥ» – Αντιδρούν τα σωματεία των Χανίων

τεράστια-κενά-υποχρηματοδότηση-και-1355611

Πρωτοβάθμια Σωματεία του νομού Χανίων παραχώρησαν το απόγευμα της Τρίτης σε συνέντευξη τύπου στην έδρα του Εργατικού Κέντρου Χανίων.

Τα Σωματεία που συμμετείχαν με αντιπροσώπους στην χθεσινή συνέντευξη είναι: Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Σωματείο Επισιτισμού, Σωματείο Τροφίμων και Ποτών, Σωματείο Κατασκευών, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α’βάθμιας Εκπαίδευσης, Παράρτημα Χανίων του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, Παράρτημα Χανίων του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.

Θέμα της συνέντευξης τύπου: Η εξαγγελία κινητοποιήσεων και παρεμβάσεων με θέμα της Προστασία και την Υπεράσπιση της υγείας του λαού, σε χώρους δουλείας, σε σχολεία και σχολές, σε δομές Υγείας, σε γειτονιές.

Τα Σωματεία έθεσαν ως ζήτημα την επιτακτική κάλυψη των αιτημάτων τους, για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε συνθήκες ραγδαίας εξάπλωσης της πανδημίας.

Εκ μέρους του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ο Παναγιώτης Βαγιονάκης ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Οι περισσότεροι χώροι δουλειάς είναι εστίες υπέρ μετάδοσης, αφού ούτε η κυβέρνηση ούτε οι επιχειρηματικοί όμιλοι παίρνουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας λόγω κόστους.

Η υποχρεωτική τηλεργασία που αφορά ένα τμήμα εργαζομένων γίνεται με τους χειρότερους όρους για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Κάθε μέρα υπάρχουν ατελείωτες ουρές για ένα test και για να αποφεύγετε ο συνωστισμός καταφεύγουμε σε ιδιωτικές δομές υγείας, με αποτέλεσμα να θησαυρίζουν από το υστέρημα μας. Τεράστια κενά, υποχρηματοδότηση και κανένα μέτρο για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Απαιτούμε :

Μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ για όλο τον πληθυσμό.

Οργάνωση τώρα της επιδημιολογικής επιτήρησης και ουσιαστικής ιχνηλάτησης στους χώρους εργασίας με ευθύνη του κράτους. Με εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους βγαίνουν θετικοί, νοσούν, σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα και σε όσους πρέπει να επιτηρούν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους, με το κόστος να επιβαρύνει αποκλειστικά το κράτος και την εργοδοσία.

Πάταξη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, απαγόρευση των αναστολών συμβάσεων και των απολύσεων.

Ενίσχυση του προγράμματος μαζικού εμβολιασμό. Πλατιά και οργανωμένη επιστημονική ενημέρωση του λαού με επίκεντρο τους χώρους δουλειάς, τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια, κοινωνικές ομάδες “υψηλού κινδύνου”.

Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού και λοιπού προσωπικού, για νέες ΜΕΘ, για επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια.

Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, με προτεραιότητα στις ΜΕΘ και τα διαγνωστικά.

Μέτρα για την έναρξη των σχολείων. Τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία, να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι η Πέμπτη 13 του Γενάρη θα είναι ημέρα κινητοποιήσεων και παρεμβάσεων στους εργασιακούς χώρους για Μέτρα Προστασίας της Υγείας των εργαζομένων. »

Ειδική μνεία έκανε στις πρόσφατες κινητοποιήσεις των μουσικών ο γραμματέας του Παραρτήματος Χανίων του Μουσικού Συλλόγου, Κυριάκος Ηλιάδης, όπου συμμετείχαν και τα Σωματεία Επισιτισμού και Ιδ. Υπαλλήλων, απαιτώντας να διασφαλιστεί η ζωή και το εισόδημα όλων των συναδέλφων μουσικών που έχουν μείνει ξεκρέμαστοι.

Η Μαρία Γιαννάκη εκ μέρους του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α’βάθμιας Εκπαίδευσης, αναφέρθηκε στις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, που εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, επιλέγει να ανοίξει τα σχολεία χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών, όπως αραίωση σχολικών τάξεων, δωρεάν κι επαναλαμβανόμενα τεστ κτλ.

Η Γιασεμή Μοριανού, εκ μέρους του Παρατήματος Χανίων του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος με την υποχρεωτική επιβολή είτε της τηλεργασίας είτε του στοιβάγματος δεκάδων εργαζομένων σε μικρούς εργασιακούς χώρους, καθώς είναι κόστος για τους επιχειρηματικούς ομίλους η προστασία της υγείας.

Το Σωματείο Επισιτισμού, μέσω του προέδρου του Ιωσήφ Αποστολάκη, καθώς και το Σωματείο Κατασκευών, μέσω του προέδρου του Μανώλη Ξανθουδάκη, ανακοίνωσαν την Πέμπτη 13 του Γενάρη ως μέρα πλατιάς εξόρμησης και κινητοποίησης σε χώρους εστίασης, σε εργοτάξια κτλ, ώστε να απαιτήσουν ΑΜΕΣΑ μέτρα προστασίας της υγείας του λαού, με το παλλαϊκό σύνθημα: ‘Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό.’

-Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Χανίων

-Σωματείο Επισιτισμού Ν. Χανίων

-Σωματείο Τροφίμων και Ποτών Ν. Χανίων

-Ένωση Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Χανίων

-Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών παράρτημα Ν. Χανίων

-Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α’βάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων

-Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος παράρτημα Χανίων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook