«Τα βρήκαν» κυβέρνηση και τραπεζίτες – Προστατεύεται η πρώτη κατοικία

τα-βρήκαν-κυβέρνηση-και-τραπεζίτες-813244

Σε συμφωνία κατέληξαν κυβέρνηση και τραπεζίτες για την προστασία της πρώτης κατοικίας μετά από νέα σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κοινή πρόταση θα διαβιβαστεί στους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος με στόχο η διαδικασία νομοθέτησης να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, ώστε να αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη από την 1η Μαρτίου.

Βασικά κριτήρια για την υπαγωγή στον νόμο θα αποτελούν το όριο του οικογενειακού εισοδήματος στα 30.000 ευρώ, το ύψος του υπόλοιπου δανεισμού του οφειλέτη έως 130.000 ευρώ, και η αντικειμενική αξία του ακινήτου στις 250.000 ευρώ. Με βάση τα συγκεκριμένα βασικά κριτήρια διαμορφώνεται ένα πλαίσιο ένταξης, που σύμφωνα με εκτιμήσεις θα περιλαμβάνει το 90% των κόκκινων δανείων πρώτης κατοικίας.

Οι ρυθμίσεις των δανείων του νέου νόμου θα γίνονται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, διασφαλίζοντας το βιώσιμο και αδιάβλητο της διαδικασίας. Κυβέρνηση και τράπεζες έχουν συμφωνήσει και στις παραμέτρους που θα διαμορφώνουν το ύψος της μηνιαίας δόσης του δανείου. Αυτή θα καθορίζεται:

  • με επιμήκυνση της οφειλής έως και 20 χρόνια (ενδεχομένως και 25),
  • με μείωση επιτοκίου,
  • με «κούρεμα» του δανείου, το οποίο δεν θα είναι οριζόντιο, και
  • με επιδότηση της μηνιαίας δόσης από το κράτος.

Όπως αναφέρθηκε από την ΕΡΤ, μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου η ελληνική πλευρά επιθυμεί να έχει ανακοινωθεί η συμφωνία ακόμα και με τους θεσμούς επί του σχεδίου συνολικά των κόκκινων δανείων, ενός σχεδίου από το οποίο φαίνεται να εξαρτάται και η ολοκλήρωση της μεταμνημονιακής αξιολόγησης με την εκταμίευση της υποδόσης που ανέρχεται στο ποσό του 1 δισεκ. ευρώ. Η απόφαση θα ληφθεί στο eurogroup της 11ης Μαρτίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook