«Τα Χανιά δεν χρειαζόταν να είναι σε lockdown – Αδιανόητο να είναι κλειστός ο Δημοτικός Κήπος»

τα-χανιά-δεν-χρειαζόταν-να-είναι-σε-lockdown-82-1157536

Το 2020 μας αποχαιρετά με μία γενικότερη ανησυχία, με τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα να σημειώνουν μικρές αυξομειώσεις, και τους ειδικούς να μην έχουν καταλήξει ακόμα σε μία απόφαση ως προς τι μέλλει γενέσθαι με τα σχολεία, τα καταστήματα και την εστίαση.  Συγχρόνως, το εμβόλιο έχει καταφέρει να… διχάσει, καθώς  υπάρχει αισιοδοξία αλλά και προβληματισμός.

Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση, το zarpanews.gr επικοινώνησε με τον Χανιώτη Μάρκο Κλωνιζάκη, ο οποίος ζει και εργάζεται στη Μεγάλη Βρετανία και είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Κλινικής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο Sheffield Hallam. Τον τελευταίο καιρό, ο Χανιώτης επιστήμονας είναι υπεύθυνος στο Πανεπιστήμιο για την ανάπτυξη προγραμμάτων αποκατάστασης για ασθενείς που έχουν επηρεαστεί από την πανδημία του κορωναϊού.

Ο κ. Κλωνιζάκης μας δίνει μία ξεκάθαρη εικόνα της κατάστασης στην Μεγάλη Βρετανία, κυρίως όμως, έχοντας επισκεφθεί τα Χανιά δύο φορές από την αρχή της πανδημίας, κάνει μία σύγκριση στον χειρισμό της κατάστασης από τις δύο χώρες και απαντά στο τι θα έπρεπε να γίνει διαφορετικά στα Χανιά και γενικότερα στην Κρήτη

Πώς είναι η καθημερινότητα αυτή τη στιγμή στη Βρετανία και ποιες οι αντιδράσεις του κόσμου σχετικά με το εμβόλιο; Τη στιγμή που μιλάμε υπάρχουν ανάμεικτα συναισθήματα. Από την μια έχουμε αβεβαιότητα και ανησυχία για τα οποία ο λόγος δεν είναι μόνο ο κορονοϊός, αφού υπάρχει και το Brexit του οποίου οι επιπτώσεις αποτελούν ένα μεγάλο άγνωστο. Από την άλλη όμως έχουμε και την ελπίδα λόγω του εμβολίου, το οποίο ο κόσμος πιστεύει ότι θα του επιτρέψει να κάνει όσα θέλει χωρίς περιορισμούς. Από κει και πέρα αδιαμφισβήτητα η καθημερινότητα έχει επηρεαστεί λόγω της πανδημίας αν και οι περιορισμοί εξαρτώνται από το πού κατοικεί κανείς. Γενικά όμως μπορεί να κυκλοφορήσει κάποιος πιο ελεύθερα (δεδομένου ότι δεν υπάρχουν τα SMS, μάσκες δεν χρειάζονται σε εξωτερικούς χώρους και η αστυνομία δεν κάνει ελέγχους με τη συχνότητα που γίνονται στην Ελλάδα), αν και απαγορεύονται μεταξύ των άλλων οι επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους.

Πώς είναι τα μέτρα που έχει πάρει η Βρετανία σε σχέση με την Ελλάδα

Οι μεγάλες διαφορές είναι πέντε: Πρώτον η χώρα χωρίστηκε σε ζώνες, πράγμα που επέτρεψε να υπάρχει ουσιαστική οικονομική δραστηριότητα σε μεγάλο αριθμό της επικράτειας. Δεύτερον δημιουργήθηκε ένα καλό σύστημα ιχνηλάτησης που επιτρέπει την ανάσχεση της διασποράς αφού αν βρεθείς σε μέρος με κρούσμα υπάρχει ειδοποίηση και κλήση για τεστ. Τρίτον υπάρχει πρόσβαση σε δωρεάν τεστ για όποιον το χρειάζεται η πιστεύει ότι το χρειάζεται. Τέταρτον ενίσχυσε με ουσιαστικά μέτρα την τηλεργασία και πέμπτο προσπάθησε να ενεργοποιήσει όλα τα όπλα που είχε στη διάθεσή της για την αντιμετώπιση της πανδημίας (είτε αυτό λέγεται νέες θεραπείες, είτε λέγεται εμβόλια), ενώ χρησιμοποιεί την επιστημονική γνώση για τη δημιουργία πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση τόσο των άμεσων όσο και μακροχρόνιων επιπτώσεων του κορονοϊού. Στα περισσότερα από τα παραπάνω η χώρα μας πήρε βαθμό κάτω από τη βάση – χωρίς να σημαίνει ότι η Βρετανία αρίστευσε όπως εξάλλου δείχνουν και οι αριθμοί.

Ο κ. Κλωνιζάκης με την ομάδα του

Θεωρείτε ότι έγιναν λάθη στον χειρισμό της πανδημίας στην Ελλάδα και αν ναι ποια; Δυστυχώς ναι. Η χώρα μας ήταν ευλογημένη γιατί δε χτυπήθηκε ουσιαστικά κατά το πρώτο ευρωπαϊκό κύμα της πανδημίας. Αντί όμως να πάρει το μήνυμα και να προετοιμαστεί, εφησυχάστηκε. Δεν προετοίμασε τις υποδομές της για το αναπόφευκτο δεύτερο κύμα, δεν ενίσχυσε με ανθρώπινο δυναμικό το εθνικό σύστημα υγείας (ενώ αντιμετώπισε «μαλακά» την άρνηση συνεργασίας του ιδιωτικού τομέα στον χώρο της υγείας), δεν πήρε μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας στα μεγάλα αστικά κέντρα (π.χ., αυξάνοντας τα δρομολόγια στα ΜΜΜ η ενισχύοντας τους ελέγχους στους χώρους εργασίας ή παροχής υπηρεσιών υγείας ώστε να υπάρχει τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων), ενώ δε δημιουργήθηκε ποτέ αξιοκρατικά μια επιτροπή επιστημόνων που θα συμβούλευε το κράτος χωρίς προκαταλήψεις. Μου φαίνεται επίσης αδιανόητο το ότι υπήρξε ένας τεράστιος όγκος δωρεών προς το ΕΣΥ, από τους μεγαλύτερους αναλογικά στον κόσμο, χωρίς να υπάρχει ενεργοποίηση τους. Για να μη μιλήσουμε για το θέμα των εμβολίων ή της ενεργοποίησης των εγκεκριμένων θεραπειών ενάντια στον κορονοϊό, στα οποία η χώρα μας περίμενε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να πάρουν πρωτοβουλίες, χωρίς να έχει καμία υποχρέωση να το κάνει αφού πρόκειται για θέμα δημόσιας υγείας, στο οποίο υπάρχει αυτονομία.

Τέλος ένα πράγμα που με στεναχωρεί είναι ότι δεν υπάρχει αυτοκριτική και λήψη μέτρων για τον εντυπωσιακά μεγάλο αριθμό θανάτων αναλογικά με τον αριθμό των κρουσμάτων. Η δικαιολογία για την ύπαρξη υποκείμενων νοσημάτων δεν αρκεί – αφού από την μία αυτά δεν είναι τιμωρία απ’ το Θεό ώστε να υπάρχει ο θάνατος ως «φυσική κατάληξη» και δεύτερον γιατί πλέον υπάρχουν τρόποι μείωσης των επιπτώσεων από τον κορωναϊό. Ο αριθμός θανάτων συνδέεται είτε μεγάλο αριθμό «κρυφών» κρουσμάτων (που σημαίνει πρόβλημα στη διενέργεια τεστ και στην ιχνηλάτηση), στο ότι οι πάσχοντες αργούν να νοσηλευτούν και στο ότι κάτι δεν πάει καλά μέσα στα νοσοκομεία. Και για τα τρία ζητήματα υπάρχουν πλέον λύσεις και πρέπει να τις χρησιμοποιήσουμε.

Σαν Χανιώτης που ζει στο εξωτερικό αλλά έρχεται συχνά, πώς βλέπετε τους Χανιώτες και την γενικότερη συμπεριφορά τους; Δεν μου αρέσει να κάνω παρατηρήσεις, αλλά δεν μπορώ να πω ότι εντυπωσιάζομαι από την μη τήρηση ουσιαστικών μέτρων για την προστασία μας ενάντια στον κορονοϊό. Αν έχουμε 900 κρούσματα την μέρα στην χώρα, μεγάλο αριθμό διασωληνωμένων και θανάτων, πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις μεταξύ μας στους χώρους που συγχρωτιζόμαστε με κόσμο, στις ουρές και όπου αυτό επιβάλλεται, να βάζουμε, να βγάζουμε και να φοράμε σωστά τη μάσκα (τουλάχιστον στους κλειστούς χώρους!), να χρησιμοποιούμε γάντια ή αντισηπτικό στα καταστήματα που επισκεπτόμαστε ή στους χώρους εργασίας μας κ.ο.κ.

Για να μην αναφερθώ στις ιστορίες που κυκλοφορούν για μεγάλα τραπέζια και συγκεντρώσεις σε καιρό απαγόρευσης στα οποία συμμετέχουν πρόσωπα που θα έπρεπε να δίνουν το καλό παράδειγμα. Γενικά υπάρχει μια χαλαρότητα, την οποία κατανοώ αφού υπάρχει κούραση, αλλά από την άλλη πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Ο κίνδυνος υπάρχει και είναι σοβαρός…

Υπάρχει επίσης μια έντονη αμφισβήτηση στο θέμα του εμβολιασμού. Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα γιατί πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι χωρίς να εμβολιαστούμε, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας από τον κορονοϊό. Θα είμαστε πάντα πολύ ευάλωτοι και θα ζούμε σ’ ένα καθεστώς απαγόρευσης και αποκλεισμού. Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει.

Τι θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά στα Χανιά, στην Κρήτη;  Χωρίς να γνωρίζω το ϊικό φορτίο των λυμάτων στα Χανιά (το οποίο πάντως δε φαίνεται να παρακολουθεί και κανείς), και με βάση τον αριθμό των κρουσμάτων και νοσηλευομένων στα Χανιά, δεν χρειαζόταν συνέχιση της σκληρής καραντίνας μετά το τέλος του 2ου lockdown.

Θα μπορούσε και ίσως θα έπρεπε να είχε ανοίξει το λιανεμπόριο (αφού ο κίνδυνος για να κολλήσει κανείς μάλλον είναι μικρότερος σ’ ένα κατάστημα ενδυμάτων απ’ ότι σ’ ένα σούπερμάρκετ που επικρατεί συνωστισμός και υπάρχει μεγάλος αριθμός ανθρώπων να μπαίνει και να βγαίνει), ενώ δεν θα έπρεπε να είναι απαραίτητη η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους – προφανώς και αυτή δεν προσφέρει ουσιαστική κάλυψη ενάντια στον κορονοϊό σε κάποιον που κάνει μια βόλτα στο λιμάνι των Χανίων.

Θα έπρεπε επίσης να είναι ανοιχτά όλα τα πάρκα – είναι αδιανόητο π.χ. να είναι κλειστός ο Δημοτικός Κήπος, ο μόνος μεγάλος χώρος πρασίνου μέσα στην πόλη, πράγμα που θα μείωνε την πίεση από τους άλλους χώρους περιπάτου στην πόλη.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 10 ή η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους (με τον τρόπο που έγινε το καλοκαίρι δηλ. με μέγιστο αριθμό ατόμων ανά τραπέζι, αποστάσεις, πιθανόν και χωρίς αλκοόλ κ.λπ.), θα ήταν επίσης εφικτή αφού επιστημονικά δεν έχει αποδειχτεί ότι συμβάλει στη διασπορά περισσότερο απ’ ότι άλλοι χώροι. Τα ΜΜΜ, η οικογένεια και οι κλειστοί χώροι εργασίας που δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας παραμένουν οι κυριότεροι τρόποι διάδοσης του.

Όλα τα παραπάνω βέβαια συνεπάγονται ότι υπάρχουν έλεγχοι και τήρηση των υπόλοιπων μέτρων για την αποτροπή διασποράς, αλλά φοβάμαι ότι υπήρξε διάθεση οριζόντιων μέτρων έχοντας στο μυαλό τα μεγάλα αστικά κέντρα, το οποίο ως προσέγγιση αποτελεί πρόβλημα για την υπόλοιπη χώρα – και φυσικά και για τα Χανιά»

zarpanews.gr

6 thoughts on “«Τα Χανιά δεν χρειαζόταν να είναι σε lockdown – Αδιανόητο να είναι κλειστός ο Δημοτικός Κήπος»

  1. Μια φράση ήταν σωστή ,δεν γνωρίζω ,όλα τα άλλα ήταν για τα πανηγύρια όπως και ο τρόπος που αντιμετωπίζει την κρίση η Βρετανία,καλύτερα να ενημερωθεί ο κύριος και να ενημερώσει την κυβέρνηση του για το πώς πρέπει να χειριστεί την κατάσταση γιατί μάλλον είναι η τρίτη φορά που τα κάνουν λάθος εκει

    1. Το λέει ο άνθρωπος ότι τα πράγματα δεν έγιναν σωστά στη Βρετανία. Αποκλείεται να μην το διάβασες. Άρα κάτι άλλο σε πείραξε. Μήπως είναι που κάποιος είπε ότι έγιναν δωρεές που έχουν ξεμείνει στους τραπεζικούς λογαριασμούς του κράτους; Θυμίζω έχουν δοθεί χρήματα για 700 ΜΕΘ και έχουν ανοίξει 60, 8 μήνες μετά. Η μήπως επειδή κάποιος λέει ότι θα έπρεπε να γίνονται τεστ και να υπάρχουν ανοιχτοί οι χώροι πρασίνου; Η επειδή είπε ότι δεν υπάρχει ιχνηλατηση κρουσμάτων; Που να έλεγε και για τον τρόπο που γίνεται και ο εμβολιασμός, όπου ήρθαν 1000 δόσεις και προηγήθηκαν οι βουλευτές και οι γενικοί γραμματείς…

      1. Στα λόγια έχουν δοθεί για 30000 ΜΕΘ ,για να ανοίξει μια μεθ θέλει γιατρούς με ειδικότητα που δεν υπάρχουν ,μια μεθ θέλει προσωπικό 24 ώρες μιλάμε για χιλιάδες δλδ προσωπικό που δεν υπάρχει με τέτοια ειδικότητα, φυσικά και δεν μας πειράζει ας πάρουν και τον τελευταίο και αν έχουν χαθεί λεφτά ,φυλακή ,αλλά όχι να μας την λένε και οι τελευταίοι ,και μόνο που λέει για τον κήπο των Χανίων προφανώς ο άνθρωπος είναι στο κόσμο του , από το κήπο καλύτερα τα σχολεία …

        1. Αυτά που λες δεν τα λέει ούτε ο Κικίλιας. Ποια λόγια…Εδώ μιλάμε για επίσημες δωρεές, κατατεθημένες, παρουσία υπουργών και γραμματέων. Η χώρα είχε 8 μήνες να κάνει τις προκηρύξεις και να τελειώσει τα έργα. Ας τις έκανε τις προκηρύξεις και ας έβγαιναν άγονες. Εκεί φαίνεται πόσοι υπάρχουν και ενδιαφέρονται. Αντ’ αυτού στα λόγια ενίσχυση του ΕΣΥ και 8 μήνες μετά, έχουμε γιατρούς COVID στα λόγια απόσπασμένους από τα κέντρα υγείας. Σε πείραξε που ο άνθρωπος είναι στην Αγγλία και σου λέει τι έγινε σωστά αλλού (και λέει και ότι στην Βρετανία έγιναν πολλά λάθη, αλλά και αυτό λεπτομέρεια) – εντάξει το καταλάβαμε να μη σε στεναχωρήσουμε, μια χαρά τα έκανε ο Μητσοτάκης. καλή Πρωτοχρονιά.

          1. Μα αυτό λέμε ότι δεν έγινε τπτ σωστό στην Βρετανία ,δεν με ενδιαφέρει καμία κυβέρνηση οποία και να ήταν τα ίδια θα έκανε θεωρώ ,αλλά να λέμε κάτι για την επιτροπή των επιστημόνων και να κρίνουμε ενώ τα αποτελέσματα είναι υπέρ της Ελλάδας όχι ,έστω και για μια φορά θεωρώ με στοιχεία ότι η επιστημονική κοινότητα στην Ελλάδα είναι πραγματικά ανώτερη προφανώς την Βρετανίας με τα μπρος πίσω και την ανοσία/βλακεία της αγέλης και προφανώς θεωρώ ο κόσμος ,με τα λάθη του καλύτερος από το βρετανικό κοινό , εσύ το πας στο κομματικό όπως και ο επιστήμονας και ο ΣΥΡΙΖΑ να ήταν έχει πει θα είχε τα ίδια άτομα στην επιτροπή ,επίσης καλή χρονιά

  2. τα χανια ευκολα μπορει να γινουν Θεσσαλονικη. Μεχρι τωρα μας εχει σωσει ο καλος καιρος. Η εικονα τις τελευταιες μερες ειναι χειροτερη απο τις υπολοιπες πολεις της Κρητης. Αν οι παπουδες στο γηροκομειο βγουν θετικοι θα γεμισει το νοσοκομειο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook