«Στα όριά της η πληρότητα των κλινικών covid στο νοσοκομείο Χανίων» – Ζητούν «ουσιαστικά μέτρα εδώ και τώρα»

στα-όριά-της-η-πληρότητα-των-κλινικών-c-1236186

Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την πανδημία ζητά η ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

Η ραγδαία εξάπλωση του νέου κύματος της πανδημίας, ιδιαίτερα σε περιοχές με υψηλό τουρισμό, όπως τα Χανιά, καταδεικνύει τις βαριές ευθύνες της κυβέρνησης για την έλλειψη μέτρων πρόληψης και προστασίας, καθώς και των καθυστερήσεων στους εμβολιασμούς.

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες, γιατί για άλλη μια χρονιά έχει αφήσει τα νησιά χωρίς τις αναγκαίες υποδομές υγείας, με ανύπαρκτη την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και με μεγάλες ελλείψεις σε ιατρεία, κέντρα υγείας και νοσοκομεία.

Ιδιαίτερα στα Χανιά, η πληρότητα των κλινικών covid στο νοσοκομείο φτάνει στα όριά της, με σοβαρή δυσκολία περίθαλψης ασθενών άλλων νόσων, το προσωπικό είναι εξαντλημένο, ενώ παράλληλα προχωράει σταδιακά η απαράδεκτη διαδικασία απόλυσης των συμβασιούχων εργαζομένων του νοσοκομείου.

Την ίδια στιγμή, για ολόκληρο τον δήμο Χανίων δωρεάν rapid test γίνονται μόνο σε ένα σημείο, με το λιγοστό προσωπικό να κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες. Ταυτόχρονα, μειώθηκαν οι ώρες των τεστ, με αποτέλεσμα, σε συνθήκες εξάπλωσης της πανδημίας, οι μεγάλες ουρές στο ένα και μοναδικό σημείο της πόλης να δημιουργούν εκ των πραγμάτων συνθήκες συνωστισμού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ώρες μειώθηκαν, όταν ανακοινώθηκε η υποχρεωτικότητα του τεστ για τους εργαζόμενους του Τουρισμού. Η πολιτική της «ατομικής» ευθύνης αποδεικνύεται ότι όχι απλά δεν περιορίζει τα κρούσματα, αλλά αντίθετα οξύνει το πρόβλημα. Δεν μπορεί τα απαραίτητα διαγνωστικά τεστ να χρησιμοποιούνται σαν μοχλός πίεσης σε εργαζόμενους που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την ολοκληρωμένη και ουσιαστική ενημέρωση του πληθυσμού για τα εμβόλια, τα μέτρα αποφυγής του συνωστισμού, τα μέτρα ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Την ίδια ώρα που κουνάνε το δάχτυλο στους εργαζόμενους, την ίδια ώρα που η πολιτική τους περιορίζεται στην επίκληση της «ατομικής» ευθύνης και του διαχωρισμού των εργαζομένων σε εμβολιασμένους και μη, ανοίγοντας τον δρόμο για απολύσεις, τα σωματεία γίνονται αποδέκτες καταγγελιών για χώρους δουλειάς, όπου οι εργαζόμενοι αναγκάζονται από την εργοδοσία να δουλέψουν, ακόμα και αν νοσούν.

Για ακόμα μια φορά, αντί να παρθούν ουσιαστικά μέτρα, το «μάρμαρο» καλούνται να το πληρώσουν οι μικρομεσαίοι ιδιοκτήτες της εστίασης, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό, οι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό, που εν μέσω σεζόν δέχονται ένα ακόμα βαρύ πλήγμα στο εισόδημά τους.

Την ίδια στιγμή δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης κατευθύνονται στα σεντούκια των μονοπωλιακών ομίλων στον Τουρισμό και τις Μεταφορές, με ένα νέο υπερμνημόνιο, που θα κληθεί ο ελληνικός λαός να πληρώσει το επόμενο διάστημα.

Επιπλέον, η κυβέρνηση αγνόησε τις προτάσεις φορέων και επιστημόνων και συνέχισε την πολιτική του ανύπαρκτου ελέγχου για τους επισκέπτες που καταφτάνουν στα νησιά, ικανοποιώντας τις αξιώσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών στον τουρισμό και τις μεταφορές και επιτρέποντας το συνωστισμό στις μετακινήσεις.

Αντί να εξασφαλίσει δημόσιο οργανωμένο σύστημα προληπτικού ελέγχου, από τις δημόσιες μονάδες υγείας, πάνω στα νησιά για εργαζόμενους, επισκέπτες και κατοίκους, η κυβέρνηση ευνοεί τις δραστηριότητες ιδιωτικών επιχειρηματικών μονάδων υγείας, που πουλούν πανάκριβα rapid και μοριακά τεστ.

Είναι προκλητική η εμμονή της στην ατομική ευθύνη που, πέρα από τις παλινωδίες που επέδειξε και τον εφησυχασμό που καλλιέργησε, άφησε χώρο να αναπτύσσονται ανορθολογικές κι αντιεπιστημονικές απόψεις που ενίσχυσαν το φόβο και την ανησυχία ορισμένων κατοίκων σχετικά με τα εμβόλια.

Αυτό που απαιτείται τώρα είναι η οργάνωση του λαού, της νεολαίας σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, ώστε να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της Υγείας, της ασφάλειας και του εισοδήματός των εργατικών λαϊκών στρωμάτων.

Όπως φαίνεται και στην περίπτωση των καταστροφικών πυρκαγιών που κατακαίουν την Ηπειρωτική χώρα, η «ατομική ευθύνη» του κάθε εργαζόμενου είναι η οργάνωση και ο αγώνας, ώστε να μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας το σύστημα που, μπροστά στο εγκληματικό ζύγι κόστους – οφέλους, δε διστάζει να θυσιάσει την υγεία, το περιβάλλον, τη λαϊκή περιουσία ακόμα και την ανθρώπινη ζωή.

Η ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ απαιτεί να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα εδώ και τώρα και καλεί τον χανιώτικο λαό να διεκδικήσει πιο αποφασιστικά:

Να προχωρήσει η πλήρης στελέχωση και εξοπλισμός του νοσοκομείου, καθώς και των ιατρείων και των Κέντρων Υγείας στον νομό μας.

  • Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στις δομές υγείας. Καμία απόλυση.
  • Να εφαρμοστούν αυστηρά και ουσιαστικά προληπτικά υγειονομικά μέτρα στις μετακινήσεις με ευθύνη του ΕΟΔΥ, με τεστ στους επισκέπτες πριν την επιβίβασή τους στο αεροδρόμιο και στο λιμάνι.
  • Να στελεχωθούν με επαρκές μόνιμο προσωπικό και να συσταθούν επιπλέον συνεργεία του ΕΟΔΥ για τακτικούς, επαναλαμβανόμενους ελέγχους σε κατοίκους, εργαζόμενους κι επισκέπτες, που να καλύπτουν το σύνολο των αναγκών και να μη δημιουργούνται οι συνθήκες συνωστισμού που παρατηρούνται ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες.
  • Η διενέργεια των διαγνωστικών ελέγχων να γίνεται σε ώρες που να εξυπηρετούν τους εργαζόμενους, ώστε να μην αναγκάζονται να τα πληρώνουν πολύ ακριβά σε ιδιωτικές δομές υγείας.
  • Να εξασφαλιστούν επαρκείς χώροι καραντίνας με ευθύνη της κυβέρνησης που να διασφαλίζουν την παροχή ιατρικής περίθαλψης και συνθήκες ανθρώπινης διαβίωσης.
  • Να εξασφαλιστεί ο καθολικός και έγκαιρος εμβολιασμός όλων των κατοίκων κι εργαζόμενων με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, που με βάση τα επιστημονικά δεδομένα κρίνονται ασφαλή και αποτελεσματικά από τις δημόσιες μονάδες υγείας.
  • Να διασφαλιστεί ο άμεσος εμβολιασμός όλων όσοι δε μπορούν να μετακινηθούν.
  • Να εξασφαλιστεί η ουσιαστική και πλήρης ενημέρωση του πληθυσμού σχετικά με τα εμβόλια και η ιατρική παρακολούθηση όλων όσων εμβολιάζονται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook