«Στα κρύα του λουτρού» η ΔΕΔΙΣΑ λόγω Εφορίας Χανίων: Της μπλόκαραν επιστροφή ΦΠΑ 2 εκ. ευρώ και ζητάνε και πρόστιμο!

στα-κρύα-του-λουτρού-η-δεδισα-λόγω-εφ-785025

«Στον αέρα» έχει βρεθεί ο προγραμματισμός της ΔΕΔΙΣΑ στα Χανιά από την αναπάντεχη απόφαση της ΔΟΥ Χανίων να μην εγκρίνει την επιστροφή των 2 εκ. ευρώ περίπου που έχει αιτηθεί η επιχείριση μετά την απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου που απαλλάσσει από υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ όλες τις συναλλαγές μεταξύ δημοσίου.

Με την απόφαση αυτή,  το Ελεγκτικό Συνέδριο δέχτηκε πως ότι οι προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ ΔΕΔΙΣΑ και Δήμων δεν πρέπει να περιλαμβάνουν ΦΠΑ και άνοιξε τον δρόμο για ετήσια εξοικονόμηση μεγαλύτερη από 1,5 εκ Ευρώ για τον Δήμο Χανίων και περίπου 500.000 Ευρώ για τους υπόλοιπους Δήμους των Χανίων, ποσό που επιστρέφεται ανταποδοτικά στους Δημότες.

Λόγω της αίτησης επιστροφής ΦΠΑ στην ΔΕΔΙΣΑ από το κράτος, που προέκυψε μετά την εφαρμογή της, η ΔΟΥ Χανίων αποφάνθηκε ότι δεν έπρεπε να εφαρμοστεί η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου από τους Δήμους και την ΔΕΔΙΣΑ και ότι έπρεπε να καταβληθεί ΦΠΑ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του zarpanews.gr έστειλε στην ΔΕΔΙΣΑ σημείωμα διαπιστώσεων ελέγχου όπου καταλογίζεται το ΦΠΑ που συνοδεύεται από πρόστιμο.

«Ο παραλογισμός είναι ότι οι συμβάσεις αυτές δεν μπορούν να έχουν ΦΠΑ, διότι ούτως ή άλλως ο επίτροπος που εκπροσωπεί το Ελεγκτικό Συνέδριο, δεν τις αποδέχεται και επιστέφει τα τιμολόγια στην ΔΕΔΙΣΑ για να ξαναεκδοθούν χωρίς ΦΠΑ» μας ανέφερε ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, κληθείς από το zarpanews. gr να σχολιάσει την υπόθεση. «Υπάρχει επίσης και δεύτερο παράδοξο διότι η επιβολή προστίμου επιβλήθηκε ενώ η ΔΕΔΙΣΑ έχει επισυνάψει σε κάθε τιμολόγιο χωρίς ΦΠΑ που εξέδιδε, την απόφαση του Ελεγκτικού και ενημέρωνε ότι το τιμολόγιο δεν περιλάμβανε ΦΠΑ ώστε να μην υπάρχει αμφιβολία ότι προσπαθούσε να αποκρύψει ή να εξαπατήσει την υπηρεσία, παραβιάζοντας το γράμμα και το πνεύμα του νόμου, που προβλέπει τα πρόστιμα για αυτές τις περιπτώσεις. Άρα προφανώς δεν υφίσταται η αιτία του προστίμου» προσέθεσε.

Προχωρούν σε ενστάσεις

Η ΔΕΔΙΣΑ και οι Δήμοι έχουν δικαίωμα ενστάσεων και χρήσης ένδικων μέσων που θα ακυρώσουν αυτή την απόφαση, αλλά εν τω μεταξύ θα υπάρξει χρονική καθυστέρηση και θα δημιουργήσει προβλήματα στον προγραμματισμό των επενδύσεων που έχουν ήδη κάνει οι Δήμοι σε ένα τόσο σημαντικό και ευαίσθητο τομέα που είναι η καθαριότητα για όλο τον νομό Χανίων.

Πάντως, αυτή η υπόθεση, πέραν του πρακτικού προβλήματος που δημιουργεί, αναδεικνύει σε όλο της το μεγαλείο την ελληνική γραφειοκρατική παράνοια…

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook