«Στα Χανιά, θα μας διαλύσει» – Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΚ για την εκτός σχεδίου δόμηση και τα 4 στρέμματα

στα-χανιά-θα-μας-διαλύσει-ο-πρόεδρ-1141348

Στο Zarpa Radio 89,6 και τους Ευτυχία Πενταράκη και Γιώργο Κολομπάκη μίλησε το πρωί της Παρασκευής ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΚ, Σπύρος Σοφιανός. Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου ρωτήθηκε για το νομοσχέδιο για την εκτός σχεδίου δόμηση, καθώς λίγα λεπτά νωρίτερα βρισκόταν σε επικοινωνία με τον βουλευτή Χανίων, Μανούσο Βολουδάκη, ο οποίος συμμετέχει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής:

«Παγώσαμε. Είδαμε ένα νομοσχέδιο που ήταν χειρότερα από το προηγούμενο. Θέσαμε τα ζητήματα αυτά στον βουλευτή Χανίων, Μανούσο Βολουδάκη, ο ίδιος είχε χθες μια συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό και μας διαβεβαίωσε ότι αυτά που έχουμε ζητήσει θα γίνουν. Στο άρθρο 138 έχει προστεθεί μια διάταξη για την κατάργηση δυνατότητας δόμησης σε γη υψηλής παραγωγικότητας. Αυτό πρέπει να φύγει. Δεν έχουμε δέσμευση γι’ αυτό, αλλά αν παραμείνει, στα Χανιά θα μας διαλύσει.», είπε ο κ. Σοφιανός.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΚ εξήγησε ότι ελλοχεύει το ενδεχόμενο με αυτόν τον τρόπο να απαγορευτεί εντελώς η δόμηση εκτός σχεδίου:

«Το ζήτημα με τη γη υψηλής παραγωγικότητας είναι ότι τέτοια θεωρείται η γη που δυνητικά είναι αρδεύσιμη. Δηλαδή αν λάβουμε υπόψη μας τα δίκτυα του ΟΑΚ, σε αυτό δεν εμπίπτει μόνο το φαράγγι της Σαμαριάς και κανα-δυο βουνοκορφές. Ουσιαστικά δηλαδή το νομοσχέδιο θα καταστήσει ως γη υψηλής παραγωγικότητας όλη σχεδόν την εκτός σχεδίου γη, και εκεί θα απαγορεύεται η δόμηση. Αν δεν αλλάξει αυτό, δεν θα μπορεί να χτίσει κανείς τίποτα.»

Ακόμα και αν αφαιρεθεί αυτή η διάταξη, η απαγόρευση δόμησης εκτός σχεδίου σε οικόπεδα μικρότερα των τεσσάρων στρεμμάτων, θεωρείται δεδομένη:

«Μετά το 2023 να περιμένουμε κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης. Η βασική διαφορά του καινούριου νομοσχεδίου είναι ότι εξαιρεί το δασαρχείο και την αρχαιολογία από την προθεσμία των 2 ετών που απομένει μέχρι την απαγόρευση. Στα Χανιά, από όσους έχουν τέτοιες περιουσίες, το 75% με 80% των ιδιοκτητών μπορούν να ξεχάσουν το ενδεχόμενο οικοδόμησης. Γι’ αυτό κι εμείς ζητούμε οι μεταβατικές διατάξεις να ισχύσουν για 5 χρόνια και όχι 2, αν και από το υπουργείο μας το έχουν ξεκόψει», δήλωσε ο κ. Σοφιανός.

Όσο για το ποιοι ευνοούνται από το σχέδιο νόμου, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΚ ήταν ξεκάθαρος:

«Ευνοούνται εκείνοι που έχουν μεγάλα κομμάτια γης και χρόνο και χρήμα για να μπορούν να κάνουν μελέτες ώστε να δημιουργήσουν ζώνες οικιστική ανάπτυξης, όπως οι τωρινές ΠΕΡΠΟ. Και έτσι να μην υπάρχουν 800 ιδιοκτήτες γης σε ένα σημείο αλλά ένας μεγάλος. Ο νέος όρος που εισάγει, εκείνος του οργανωμένου υποδοχέα, μας αγχώνει όλους πολιτικά, όπως καταλαβαίνετε. Εμείς σαν ΤΕΕ θέλουμε να δοθούν κίνητρα σε ανθρώπους που είναι συγγενείς, να συνενώσουν τις περιουσίες τους και να έχουν οικονομικά κίνητρα γι’ αυτό, όπως χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ. Και από τη στιγμή που σε αρκετά δάνεια, τα οικόπεδα αυτά έχουν λογιστεί ως οικόπεδα και όχι ως χωράφια, θα ήταν εγκληματικό να μετατραπούν.»

zarpanews.gr

One thought on “«Στα Χανιά, θα μας διαλύσει» – Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΚ για την εκτός σχεδίου δόμηση και τα 4 στρέμματα

  1. Οι τιμές των εκτός σχεδίου κάτω των 4 στρεμμάτων θα πιάσουν πάτο τους επόμενους μήνες.Θα την γλιτώσουν μονο όσοι έχουν λεφτά να βγάλουν άδεια,κ όσοι προλάβουν να πουλήσουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook