«Προνόμια» εμβολιασμένων ή απλή μετάθεση ευθυνών;

προνόμια-εμβολιασμένων-ή-απλή-μετά-1244476

Ανακοινώθηκαν τα μέτρα που θα ισχύσουν σε εστίαση και διασκέδαση τον Ιούλιο. Ως γνωστόν, οι επιχειρήσεις εστίασης και ψυχαγωγίας θα χωριστούν σε αυτές που θα δέχονται τους πάντες και εκείνες που θα δέχονται μόνο εμβολιασμένους και όσους έχουν ξεπεράσει την ασθένεια.

Οι επιχειρηματίες θα έχουν την επιλογή, λέει η κυβέρνηση, να εντάξουν την επιχείρησή τους στην πρώτη ή τη δεύτερη κατηγορία.

Στην πραγματικότητα όμως δεν υπάρχει επιλογή. Γιατί τα καταστήματα που θα δέχονται μόνο εμβολιασμένους, θα μπορούν να βάζουν περισσότερο κόσμο μέσα.

Μαντέψτε σε τρεις προσπάθειες, τι συμφέρει περισσότερο τον κάθε μαγαζάτορα.

Δημιουργείται δηλαδή ένα σύστημα που στο βάθος έχει στόχο, να υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότερα μέρη όπου ένας μη εμβολιασμένος θα μπορεί να διασκεδάσει νόμιμα.

Κοινώς, δεν πρόκεται για προνόμια εμβολιασμένων, αλλά για συνειδητή προσπάθεια να γίνει χειρότερη η ζωή των υπολοίπων. Ώστε να… μπουχτίσουν και να κάνουν το εμβόλιο.

Ναι, πρέπει όλοι να εμβολιαστούν και σύντομα, για να ξεμπερδεύουμε πια με αυτή την ιστορία. Αλλά με τέτοιους απίθανους χειρισμούς, γεννιούνται αναπόφευκτα ερωτήματα:

Γιατί η κυβέρνηση διαλαλεί πως όλοι είναι ελεύθεροι να κάνουν τις επιλογές τους, αλλά από πίσω τους ωθεί στην επιλογή που θέλει εκείνη; Παρά το ότι είναι η σωστή επιλογή, η υποκρισία περισσεύει.

Γιατί μια κυβέρνηση που μιλάει επί ενάμισι χρόνο για την ατομική ευθύνη του καθενός απέναντι στην πανδημία, δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη για τα μέτρα απέναντι στην ίδια αυτή πανδημία; Και βάζει μπροστά εστιάτορες και ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης;

Μήπως, αντί να συντηρούμε το παραμύθι περί «ελευθερίας» που στην πράξη καταργούμε, να λέγαμε ξεκάθαρα ότι μπροστά στον κίνδυνο για την υγεία όλης της κοινωνίας, οι διάφορες «απόψεις» και «επιλογές» περιττεύουν. Ότι υπάρχουν μόνο υποχρεώσεις για να ξεπεράσουμε όλοι μαζί τον κίνδυνο και οι μόνες απόψεις που έχουν βάση είναι των επιστημόνων, όχι της κυρα-Μαρίκας της γειτόνισσας, που τώρα έμαθε και για το… mRNA. Μαζί με τις αντίστοιχες υπουργικές και νομοθετικές αποφάσεις.

Ακούγεται σκληρό, αλλά είναι πολύ πιο έντιμο. Άσε που θα έμπαινε και μια τάξη.

Αλλά στη χώρα μας η κυβέρνηση προτιμά να τη βάλουν οι εστιάτορες που θα επιλέξουν «ελεύθερα» αν θέλουν να έχουν περισσότερους ή λιγότερους πελάτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook