«Πράσινο φως» από ΡΑΕ προς ΑΔΜΗΕ: Προχωρείστε άμεσα στην προκήρυξη της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής

πράσινο-φως-από-ραε-προς-αδμηε-προχω-849037

Τις αναγκαίες διαβεβαιώσεις ότι μπορεί να προχωρήσει στην προκήρυξη του διαγωνισμού κατασκευής του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής αναμένεται να δώσει στον Διαχειριστή, πιθανόν και σήμερα, Μ. Δευτέρα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ασχέτως με το αν το έργο θα απενταχθεί από τη λίστα των PCIs.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η ολομέλεια της ΡΑΕ αναμένεται τη Μεγάλη Δευτέρα να εξετάσει τα δεδομένα γύρω από το μεγάλο project ύψους 1 δις. ευρώ, μετά και την επίσημη γνωστοποίηση της θέσης (12 Απριλίου) του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην αρμόδια διεύθυνση της Κομισιόν σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα αποσύρει τη στήριξη του τμήματος Κρήτης – Αττικής ως έργου κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Με τον τρόπο αυτό πλέον το συγκεκριμένο σκέλος αποκτά εθνικά χαρακτηριστικά.

Η ανεξάρτητη αρχή κατά τις ίδιες πηγές, δεν αποκλείεται να αποστείλει επιστολή στον ΑΔΜΗΕ προτρέποντας τον να βγάλει στον αέρα τα τεύχη διακήρυξης του διαγωνισμού για την κατασκευή διαβεβαιώνοντας πως το γεγονός ότι ακόμη το έργο παραμένει χαρακτηρισμένο PCI δεν επηρεάζει τις διαδικασίες υλοποίησής του. Η κίνηση αυτή της ΡΑΕ έρχεται ως συνέχεια και των διαρροών εκ μέρους του ΑΔΜΗΕ σύμφωνα με τις οποίες η «Αριάδνη» είναι έτοιμη να προκηρύξει το διαγωνισμό για το έργο, αλλά περιμένει τις αποφάσεις της ΡΑΕ.

Κατόπιν αυτής της εξέλιξης ο Διαχειριστής εκτιμάται ότι θα προχωρήσει άμεσα τον διαγωνισμό και από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι θα μπορούσε ακόμη και σήμερα να εκκινήσει τη διαδικασία, δεν αποκλείεται τις επόμενες ώρες να βγουν στον αέρα τα τεύχη διακήρυξης.

Όπως εξηγούν πηγές, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θεωρεί ότι υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία που ακολουθείται στις Βρυξέλλες για τα έργα που μπαίνουν στη λίστα PCI και βγαίνουν από αυτήν. Αυτή ολοκληρώνεται στο τέλος κάθε χρόνου, περί το Νοέμβριο οπότε και επιλέγονται τα έργα και ανακοινώνονται στις αρχές του επόμενου έτους.

Όλα δείχνουν, όμως, ότι η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής θα προχωρήσει εκτός κοινοτικής χρηματοδότησης. Με τον ΑΔΜΗΕ να διαβεβαιώνει για την κεφαλαιακή επάρκεια, καθώς και όπως υπενθυμίζεται, ήδη η «Αριάδνη», η θυγατρική του Διαχειριστή έχει χρηματοδοτηθεί με 200 εκ. ευρώ, από την China Bank.

Πηγές επίσης του ΑΔΜΗΕ που μίλησαν με το energypress, διευκρίνισαν ότι αν η ΡΑΕ εκδώσει την αναμενόμενη απόφαση και δεν προκύψει άλλη καθυστέρηση τότε το έργο θα τρέξει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είναι η ολοκλήρωσή του στο τελευταίο τρίμηνο του 2022.

Πηγή: energypress.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook