“Πόρτα” από τους Άγγλους μέχρι τις 28 Ιουνίου – Στην “πορτοκαλί λίστα” παραμένει η Ελλάδα

Καμία χώρα δεν προστίθεται στην «πράσινη λίστα» της Βρετανίας, τους ταξιδιωτικούς προορισμούς για τους οποίους, δηλαδή, δεν θα χρειάζεται καραντίνα μετά την επιστροφή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επιβεβαιώνοντας προγενέστερο δημοσίευμα του BBC, δείτε ΕΔΩ, το Λονδίνο δεν προέβη σε προσθήκες, κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα παραμένει στην «πορτοκαλί» λίστα.

Μάλιστα, στο ίδιο επίπεδο «υποβιβάστηκε» και η Πορτογαλία, που μέχρι πρότινος είχε καταγραφεί ως «πράσινος» προορισμός.

Η επόμενη αξιολόγηση των λιστών του Ηνωμένου Βασιλείου θα γίνει στις 28 Ιουνίου.

Τι ισχύει για τις χώρες της “πορτοκαλί” λίστας

Έτσι, η Ελλάδα, η Μάλτα, η Ιταλία, η Γαλλία και άλλοι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί παραμένουν “πορτοκαλί” χώρες για τους Βρετανούς. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι παράνομα τα ταξίδια στις χώρες αυτές, αλλά υπάρχει «ισχυρή σύσταση» να αποφεύγονται.

Όταν επιστρέφουν από τις διακοπές τους από χώρες της “πορτοκαλί λίστας”, οι Βρετανοί τουρίστες πρέπει να μένουν καραντίνα στο σπίτι τους για 10 μέρες. Επίσης, πρέπει να κάνουν τρία μοριακά τεστ, ένα πριν φύγουν και δύο αφού επιστρέψουν από το ταξίδι τους. Σε περίπτωση που δεν κάνουν τα προαναφερθέντα, αντιμετωπίζουν πρόστιμα 1.750 λιρών (περίπου 2.000 ευρώ).

Αρκετοί είναι αυτοί που ερμηνεύουν αυτήν την κίνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ως «εκδικητική» για το Brexit και ότι δεν έγινε απλά στο πλαίσιο της διαφύλαξης της χώρας από τον κοροναϊό και τις μεταλλάξεις του. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως, έχει καθυστερήσει να αποφασίσει αν θα βάλει τη Βρετανία στη «λευκή λίστα» της για ταξίδια.

Ο Μπόρις Τζόνσον είναι αποφασισμένος η χώρα να απαλλαγεί από όλους τους περιορισμούς στις 21 Ιουνίου και είχε προειδοποιήσει ότι αν χρειαστεί, θα προχωρήσει σε σκληρά μέτρα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το 2019 ταξίδεψαν για διακοπές στην Ελλάδα 3,5 εκατομμύρια Άγγλοι τουρίστες και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ανήλθαν περίπου στα 2,56 δισ. ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ