Χανιά | «Πληρώνουμε δημοτικά τέλη αλλά οι παροχές είναι ανύπαρκτες» – Επαγγελματίας στον Σαμωνά θέτει ερωτήματα

χανιά-πληρώνουμε-δημοτικά-τέλη-αλλά-1361933

Επιστολή, με την οποία επισημαίνει ότι η μικρή τουριστική επιχείρησή του στον Σαμωνά Αποκορώνου επιβαρύνεται με δημοτικά τέλη, αλλά δεν λαμβάνει την αναμενόμενη ανταπόδοση, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι στα ορεινά χωριά του δήμου Αποκορώνου αυτή η κατάσταση είναι ευρέως διαδεδομένη, απέστειλε στο zarpanews.gr ο κ. Κωνσταντίνος Γιαννουλάκης.

Ο ιδιοκτήτης παραδοσιακών κατοικιών αναλύει τα φορολογικά βάρη στα οποία υπόκειται η επιχείρησή του, τονίζει ότι δέχεται ανταγωνισμό από τη βραχυχρόνια μίσθωση που όμως δεν έχει την ίδια φορολογία και επισημαίνει προβλήματα στον Σαμωνά και τη γύρω περιοχή, τα οποία δεν έχουν επιλυθεί από τον δήμο Αποκορώνου.

Αναφέρει στην επιστολή:

«Διαβάζοντας άρθρο σε τοπική εφημερίδα με τις διαμαρτυρίες της ένωσης τουριστικών καταλυμάτων Πλατανιά, θα ήθελα να προσθέσω ότι το ίδιο συμβαίνει και στο Δήμο Αποκορώνου όπου πληρώνουμε υπέρογκα δημοτικά τέλη χωρίς ΚΑΜΜΙΑ ανταποδοτικότητα. Αναφέρομαι στη δική μου, μικρή, τουριστική επιχείρηση ενοικιαζόμενων δωματίων, σε ορεινό χωριό του δήμου Αποκορώνου, (Σαμωνάς) στο οποίο η επιχείρηση δίνει “ζωή” και απασχόληση σε κάποιους από τους ελάχιστους κατοίκους της περιοχής.

Τα δημοτικά τέλη που καλούμαστε να πληρώσουμε είναι 3€/τμ και με δεδομένο τα πολλά τετραγωνικά κάθε επιχείρησης τα ποσά είναι υπέρογκα αν συνυπολογίσει κανείς ότι για τουλάχιστον 6-8 μήνες κάθε χρόνο οι επιχειρήσεις μας παραμένουν κλειστές ή υπολειτουργούν. Και μπορεί μεν οι παροχές του δήμου προς άλλες ανεπτυγμένες τουριστικές περιοχές (Γεωργιούπολη, Καβρό, Καλύβες, Αλμυρίδα, Κυανή Ακτή, κλπ) να θεωρούνται ή να κρίνονται επαρκείς, οι αντίστοιχες όμως προς τις μικρές επιχειρήσεις τις ενδοχώρας είναι ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ, αφού ούτε τακτική αποκομιδή απορριμμάτων γίνεται, ούτε ανακύκλωση, ούτε καθαριότητα δρόμων, ούτε δημόσιος επαρκής φωτισμός υπάρχει, ούτε βελτίωση των βασικών υποδομών όπου απαιτείται (δίκτυο ύδρευσης, οδοποιίας κλπ). Αν λοιπόν χρεωνόμαστε το ίδιο, απαιτούμε τουλάχιστον την ίδια αντιμετώπιση και παρεχόμενες υπηρεσίες – παροχές.

Ο δρόμος προς το Σαμωνά και όλα τα χωριά μετά από αυτόν, είναι επικίνδυνος, καθότι στενός και σε απαράδεκτη κατάσταση παρά τις επί χρόνια επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του δήμου ότι θα αποκατασταθεί. Το δίκτυο ύδρευσης είναι προβληματικό αφού σχεδόν το σύνολο των κατοικιών του χωριού πρέπει να χρησιμοποιεί πιεστικά για να φτάσει το νερό στο σπίτι του (μόνο η επιχείρησή μας χρησιμοποιεί επτά – 7 προκειμένου να μπορούν να έχουν νερό τα δωμάτια, με όποιο επιπλέον κόστος αυτό συνεπάγεται για την αγορά, συντήρηση και λειτουργία τους). Η αποκομιδή των απορριμμάτων γίνεται σε άτακτα και αραιά διαστήματα με αποτέλεσμα υπερχειλισμένους, βρώμικους και δύσοσμους κάδους.

Ανακύκλωση δε γίνεται αν και είναι από τις πρώτες προτεραιότητες των τουριστών πελατών μας. Ο δημόσιος φωτισμός σαν ανύπαρκτος αφού υπάρχουν μόνοι ελάχιστες λάμπες στους στύλους και είναι απολύτως απαραίτητος ο φακός ακόμα και για πολύ κοντινές μετακινήσεις το βράδυ (πχ από τα ενοικιαζόμενα δωμάτια προς την τοπική ταβέρνα 100 μόνο μέτρα μακριά).

Για το δήμο όμως δεν πληρώνουμε μόνο τα δημοτικά τέλη στους λογαριασμούς ρεύματος, αλλά μεταξύ άλλων και τέλη παρεπιδημούντων 0,5% του τζίρου μας.

Αντίθετα, τα κάθε είδους καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου AirBnB, που ουσιαστικά ανταγωνιστικά τουριστικά καταλύματα είναι και αυτά, απολαμβάνουν τα πολύ χαμηλότερα οικιακά δημοτικά τέλη (1,70€/τμ) επιτείνοντας τον αθέμιτο ανταγωνισμό προς τις νόμιμες επιχειρήσεις μας, που εκτός των ακριβών δημοτικών τελών, πληρώνουν τέλη παρεπιδημούντων, φόρο διαμονής, ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές, υψηλότερη φορολογία κλπ. συνεισφέροντας τα μέγιστα στην εθνική οικονομία και τοπική κοινωνία.

Συμπερασματικά, στις πιο απομακρυσμένες περιοχές δεν υπάρχει καμιά ανταποδοτικότητα προς τις επιχειρήσεις των απομακρυσμένων περιοχών του δήμου Αποκόρωνα και για το λόγο αυτό τα δημοτικά τέλη θα έπρεπε να προσαρμοστούν σε ζώνες ανάλογα με την εμπορικότητα της περιοχής και τις παρεχόμενες υπηρεσίες του δήμου. Σε εποχές πανδημίας με υποχρεωτικά κλειστές επιχειρήσεις καμία μέριμνα ή ελάφρυνση δεν υπήρξε από το δήμο Αποκόρωνα σε αντίθεση με άλλους δήμους-τουλάχιστον αυτό απαντήθηκε σε εμένα όταν το είχα ζητήσει.

Πέραν τούτου, όταν μια εποχιακή επιχείρηση αποδεδειγμένα παραμένει κλειστή κάποιους μήνες, θα έπρεπε να απαλλάσσεται από τα δημοτικά τέλη αφού δεν χρησιμοποιεί καμία από τις όποιες ανταποδοτικές υπηρεσίες – παροχές του δήμου, ακόμα κι αν υποχρεούται να πληρώνει -όντας κλειστή- την 1KWh χρήσης με 188,03€ όπως συνέβη πρόσφατα στην δική μας επιχείρηση.»

zarpanews.gr

3 thoughts on “Χανιά | «Πληρώνουμε δημοτικά τέλη αλλά οι παροχές είναι ανύπαρκτες» – Επαγγελματίας στον Σαμωνά θέτει ερωτήματα

  1. Από όσο γνωρίζω ο δήμος Αποκορώνου είναι πολυ σωστός στις υποχρεώσεις του…μήπως είναι της αντιπολίτευσης και γι αυτό τα λέει έτσι; Οσο για τελη φορολογία κλπ τα ήξερε απο πριν φτιάξει την επιχείρηση του,δεν εχει αλλάξει τίποτα. Ας άνοιγε ενα καφέ….

  2. Ο επιχειρηματίας ας καταλάβει ότι αν είχε λεωφόρους και γεφύρια δεν θα ερχόταν κανεις στο σαμωνα, θα πηγαίνανε στην πολη. Ας πληρώσει αυτός που κονομαει για να πάρει κανένα σκουπιδι ο δήμος αντί να μην πληρώνει λόγω κλειστού και να πληρώνουν τα κορόιδα οι αποκορωνιωτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook