“Πέταξαν” τα ενοίκια στα Χανιά και την υπόλοιπη Κρήτη: Τιμές – “φωτιά” με παραδείγματα

Ζήτημα που συνεχίζει να απασχολεί τους υποψήφιους ενοικιαστές στα αστικά κέντρα της Κρήτης είναι οι ανοδικές τάσεις που καταγράφουν τα ενοίκια στο νησί καθώς το τρίτο τρίμηνο του 2022 συνεχίστηκε σταθερά η αύξηση της μέσης τιμής ενοικίασης στις πόλεις της Κρήτης σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021.

Οι αξιοσημείωτες επιδόσεις που σημείωσε η τουριστική βιομηχανία στη χώρα τη σεζόν του 2022 επηρέασαν ιδιαίτερα την αγορά ακινήτων κατοικιών στο εξαιρετικά τουριστικό νησί της Κρήτης καθώς πολλοί ήταν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που αποφάσισαν να προχωρήσουν στην επιλογή της βραχυχρόνιας ενοικίασης μέσω των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης, τάση η οποία περιόρισε την προσφορά κατοικίας προς ενοικίαση στο νησί.

Η περιορισμένη προσφορά σε συνδυασμό με τις πληθωριστικές τάσεις που κάνουν αισθητή την παρουσία τους τον τελευταίο καιρό καθώς και η επιβάρυνση της ενεργειακής κρίσης, ωθούν τις τιμές των ενοικίων στα ύψη στο νησί, κυρίως στις πιο τουριστικές περιοχές, στα αστικά κέντρα και στις ευρύτερες περιοχές των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

Οι τάσεις

Σε όλους τους νομούς της Κρήτης σημειώθηκε άνοδος της μέσης τιμής ενοικίασης σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2021 με τα Χανιά να κρατούν τα ηνία των αυξήσεων στο νησί.

Συγκεκριμένα στο νομό Χανίων, σημειώθηκε σημαντική αύξηση της μέσης τιμής ενοικίασης της τάξεως του 10,30% καθώς από 6,92 ευρώ ανά τ.μ., το 2021 η μέση τιμή ενοικίασης έφτασε τα 7,63 ευρώ ανά τ.μ., το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Στο νομό Ρεθύμνου σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 2,30% στη μέση τιμή ενοικίασης καθώς από 8,14 ευρώ ανά τ.μ., η μέση τιμή έφτασε τα 8,33 ευρώ ανά τ.μ., το 2022.

Στο νομό Λασιθίου σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 8,00% καθώς η μέση τιμή ενοικίασης έφτασε τα 7,00 ευρώ ανά τ.μ., από τα 6,48 ευρώ ανά τ.μ., του τρίτου τριμήνου του 2021.

Στο νομό Ηρακλείου, σημειώθηκε αύξηση της μέσης τιμής ενοικίασης της τάξεως του 4,80% με τη μέση τιμή ενοικίασης να φτάνει τα 7,86 ευρώ ανά τ.μ., από 7,50 ευρώ ανά τ.μ., το 2021.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα ακινήτων

Στα Χανιά, στην περιοχή Νέα Χώρα, γκαρσονιέρα 40 τ.μ., δευτέρου ορόφου, ενοικιάζεται στα 16.25 ευρώ ανά τ.μ.

Στην Παλιά Πόλη των Χανίων, διαμέρισμα 30 τ.μ., πρώτου ορόφου, ενός υπνοδωματίου, ενοικιάζεται στα 16.67 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή Λενταριανά, γκαρσονιέρα 50 τ.μ., ισόγεια, ενοικιάζεται στα 7 ευρώ ανά τ.μ.

Στο κέντρο των Χανίων, διαμέρισμα 115 τ.μ., ισόγειο, δύο υπνοδωματίων, ενοικιάζεται στα 5.22 ευρώ ανά τ.μ.

Στο Ρέθυμνο, στην περιοχή του κέντρου, γκαρσονιέρα 30 τ.μ., τρίτου ορόφου, ενοικιάζεται στα 14 ευρώ ανά τ.μ.

Στο κέντρο του Ρεθύμνου, διαμέρισμα 91 τ.μ., πρώτου ορόφου, τριών υπνοδωματίων, ενοικιάζεται στα 5.16 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή Περιβόλια Ρεθύμνου, διαμέρισμα 45 τ.μ., πρώτου ορόφου, ενός υπνοδωματίου, ενοικιάζεται στα 16.67 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή Μισίρια Ρεθύμνου, διαμέρισμα 130 τ.μ., πρώτου ορόφου, τριών υπνοδωματίων ενοικιάζεται στα 4.62 ευρώ ανά τ.μ.

Στο νομό Λασιθίου, στον Άγιο Νικόλαο, διαμέρισμα στο κέντρο, πρώτου ορόφου, ενός υπνοδωματίου ενοικιάζεται στα 16.67 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή Ξηρόκαμπος, διαμέρισμα 45 τ.μ., πρώτου ορόφου, ενός υπνοδωματίου, ενοικιάζεται στα 9.33 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή Αμμουδάρα, διαμέρισμα 40 τ.μ., τρίτου ορόφου, ενός υπνοδωματίου, ενοικιάζεται στα 13 ευρώ ανά τ.μ.

Στο κέντρο του Αγίου Νικολάου, διαμέρισμα 30 τ.μ., δευτέρου ορόφου, ενός υπνοδωματίου, ενοικιάζεται 13 ευρώ ανά τ.μ.

Στο Ηράκλειο, στην περιοχή Καμίνια, διαμέρισμα 100 τ.μ., ισόγειο, τριών υπνοδωματίων να ενοικιάζεται στα 5.5 ευρώ ανά τ.μ.

Στο κέντρο του Ηρακλείου, διαμέρισμα 85 τ.μ., πρώτου ορόφου, ενός υπνοδωματίου, ενοικιάζεται στα 5.88 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή Θέρισσος, διαμέρισμα 150 τ.μ., δευτέρου ορόφου, τριών υπνοδωματίων, ενοικιάζεται στα 4.67 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή Μασταμπάς, διαμέρισμα 84 τ.μ., ισόγειο, δύο υπνοδωματίων, ενοικιάζεται στα 8.93 ευρώ ανά τ.μ.

news247.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ