“Όργιο” φορο-παραβάσεων στις αρχές του καλοκαιριού | Τα στοιχεία για Χανιά και υπόλοιπη Κρήτη

Εντατικούς ελέγχους στα νησιά και στις τουριστικές περιοχές της χώρας πραγματοποιούν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Τα ΤΑΞΙ είναι ο κλάδος που εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό παραβατικότητας σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, η οποία πραγματοποιεί εντατικούς ελέγχους στα νησιά και στις τουριστικές περιοχές της χώρας.

Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο, ελέγχθηκαν 7.735 επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, με το μέσο ποσοστό παραβατικότητας να ανέρχεται σε 32% και τους περισσότερους ελέγχους να διεξάγονται στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.

Στα νησιά στην πρώτη θέση, σε ότι αφορά τον αριθμό των ελέγχων, βρίσκεται η Ζάκυνθος ενώ η παραβατικότητα χτύπησε «κόκκινο» στην Κέρκυρα με τους παραβάτες να ανέρχονται στους 6 στους 10 που ελέχθησαν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τον Ιούνιο, οι περιοχές, όπου πραγματοποιήθηκαν οι περισσότεροι έλεγχοι, ήταν η Αθήνα με 407 ελέγχους κατά τους οποίους διαπιστώθηκε 37% παραβατικότητα, η Θεσσαλονίκη όπου διενεργήθηκαν 289 έλεγχοι και εντοπίστηκαν με παραβάσεις στο 55% των ελεγχόμενων.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα η Πάτρα με 233 ελέγχους και 36% παραβατικότητα, η Κατερίνη με 200 ελέγχους και 36% παραβατικότητα, η Ζάκυνθος με 186 ελέγχους και 41% παραβατικότητα,  το Αργοστόλι όπου διενεργήθηκαν 173 έλεγχοι με 29% παραβατικότητα, η Ρόδος με 166 ελέγχους και 43% παραβατικότητα, η Μύκονος με 159 ελέγχους και ποσοστό παραβατικότητας 43%, η Σαντορίνη με 151 ελέγχους και 56% παραβατικότητα και η Κέρκυρα όπου διενεργήθηκαν 141 έλεγχοι και η παραβατικότητα έφθασε στο 62%.

Οι έλεγχοι στην Κρήτη

Πολλοί οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ και στην Κρήτη το περασμένο διάστημα, έβγαλαν “λαβράκια” σε περιστατικά παρανομίας και φοροδιαφυγής.

Στα Χανιά διαπιστώθηκε παραβατικότητα σε ποσοστό 28% με 164 διενεργηθέντες ελέγχους, ενώ στην ίδια κλίμακα κινείται και το Ηράκλειο με 28% παραβατικότητα.

Το Ρέθυμνο κλείνει την τριάδα των πόλεων της Κρήτης με χαμηλότερα ποσοστά, αφού σε 166 ελέγχους διαπιστώθηκε 20% παραβατικότητα.

Οι κλάδοι στους οποίους διαπιστώθηκε η μεγαλύτερη παραβατικότητα είναι οι ακόλουθοι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ:

Εκμετάλλευση ΤΑΞΙ 81%
Πλυντήρια αυτοκινήτων 75%
Ανθοπωλεία 73%
Ταξιδιωτικά πρακτορεία 68%
Μανικιούρ Πεντικιούρ 63%
Δικηγόροι 63%
Ψητοπωλεία – Σουβλατζίδικα (χωρίς τραπεζοκαθίσματα) 62%
Κομμωτήρια – Κουρεία 62%
Ενοικίαση μοτοποδηλάτων 57%
Πρατήρια καυσίμων 54%
Χερσαίες – Θαλάσσιες μεταφορές 53%
Λιανικό εμπόριο 36%
Εστίαση 33%
Καταλύματα 24%

Σχετικά με αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από επιχειρηματίες της εστίασης στη Μύκονο, σε ό,τι αφορά στην αυστηρότητα των ελεγκτών, πηγές της ΑΑΔΕ σημειώνουν ότι στα τρία χρόνια, που εφαρμόζεται το μέτρο των λουκέτων, δηλαδή ο νόμος του 1997 – καμία από τις επιχειρήσεις, που βρέθηκε να φοροδιαφεύγει και οδηγήθηκε σε 48ωρο κλείσιμο, δεν έχει δικαιωθεί από τα δικαστήρια, όταν και όποτε προσέφυγε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ