«Όχι» στην ξενοδοχοποίηση των κτιρίων στον Λόφο Καστέλι – Τι ψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο

όχι-στην-ξενοδοχοποίηση-των-κτιρίω-1270146

«Κοινωφελείς χρήσεις» για τα κτήρια ιδιοκτησίας του Πολυτεχνείου Κρήτης στον λόφο Καστέλι «αμιγή κατοικία» για τον υπόλοιπο λόφο και 7 ζώνες χρήσεων σε όλη την Παλιά Πόλη των Χανίων ψήφισε κατά πλειοψηφία το απόγευμα της Παρασκευής το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων το οποίο συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη.

Στην εισήγηση προτείνονται:

α) για όλη την Παλιά Πόλη Χανίων χρήσεις γης σύμφωνα με την από 14-12-2017 πρόταση της Ομάδας Εργασίας και το ΤΕΕ/ΤΜΗΜΑ Δυτικής Κρήτης, με αντιστοίχιση των προτεινόμενων χρήσεων με αυτές του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου του Π.Δ. 59/2018.

β) για το λόφο Καστέλι γενικά: ΑΜΙΓΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑ όπως αυτή προτείνεται από την Ομάδα Εργασίας και το ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Κρήτης, με αντιστοίχιση των προτεινόμενων χρήσεων με αυτές του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου του Π.Δ. 59/2018.

γ) για την ιδιοκτησία του Πολυτεχνείου Κρήτης: ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ με απομείωση χρήσεων ως κατωτέρω:

  • Κοινωνική πρόνοια.
  • Εκπαίδευση.
  • Αθλητικές εγκαταστάσεις.
  • Πολιτιστικές εγκαταστάσεις.
  • Περίθαλψη.
  • Γραμμικές υποδομές μεταφορών.
  • Οδοί (κίνησης μηχανοκίνητων οχημάτων) (δυνατότητα εξειδίκευσης βάσει της οικείας ομοθεσίας).
  • Οδοί ήπιας κυκλοφορίας.
  • Πεζόδρομοι.
  • Ποδηλατόδρομοι

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Αντιδήμαρχος, Νίκος Χαζιράκης έκανε λόγο για τα πολλά και μεγάλα προβλήματα της Παλιάς Πόλης καθώς και για το κτίριο της 5ης Μεραρχίας, στον Λόφο Καστέλι. «Η Ομάδας Εργασίας  και το ΤΕΕ/ΤΜΗΜΑ Δυτικής Κρήτης έλαβε υπόψιν της πάρα πολλά δεδομένα προεξέχοντος των μόνιμων κατοίκων της Παλιάς Πόλης, τους επισκέπτες και τους επιχειρηματίες.

Προσπάθησε η επιτροπή να μετριάσει και να ομογεννοποιήσει όλες αυτές τις δραστηριότητες» είπε, ενώ αποφάσισαν την μη ξενοδοχοποίηση του κτιρίου της Μεραρχίας και συνέχισε: «Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα ιστορικά, τα κοινωνικά, πολιτιστικά, τεχνικά χαρακτηριστικά της Μεραρχίας, διηγηθήκαμε στην άποψη να παραμείνει η ιδιοκτησία του Πολυτεχνείου για κοινωφελής λειτουργίες βάσει του χαρακτηρισμού του προεδρικού διατάγματος του 2018».

Τον λόγο πήρε ο κ. Μυλωνάς -μέλος της επιτροπής- ο οποίος παρουσίασε τον σχεδιασμό του νέου έργου και όπως είπε «το κυριότερο πολεοδομικό πρόβλημα των χρήσεων γης τις τελευταίες δεκαετίες στην Παλιά Πόλη, επικεντρώνεται σε μία κύρια τάση: Την δημιουργία μιας μονοχρηστικής Παλιάς Πόλης, όπου τείνουν να κυριαρχήσουν οι χρήσεις αναψυχής, ή καλύτερα όλες οι χρήσεις για την εξυπηρέτηση του τουριστικού ρεύματος.

Τείνει να μεταβληθεί στο σύνολό της σε έναν χώρο που εξυπηρετεί την στέγαση την εστίαση και την αναψυχή και τις αγορές των επισκεπτών. Αυτή η τάση στρέφεται κυρίως ενάντια των μόνιμων κατοίκων της ο αριθμός των οποίων σταδιακά ελαττώνεται».

«Η πρόταση είναι ξεκάθαρο πως δεν μπορεί να τεκμηριωθεί και δεν μπορώ να διακρίνω την παραμικρή ορθότητα ως επαγγελματίας του χώρου» δήλωσε με την σειρά του ο Άρης Παπαδογιάννης ο οποίος και καταψήφισε την εισήγηση λέγοντας πως διακρίνει σοβαρούς κινδύνους από την εφαρμογή της. «Δεν μπορούμε να στηρίξουμε μία πρόταση που δεν στέκει επιστημοντικά» είπε.

Σύμφωνη βρήκε την πρόταση για την χρήση του Λόφου Καστέλι ως χώρο εκδηλώσεων ο Γρηγόρης Αρχοντάκης, ωστόσο ο ίδιος δήλωσε «οι χρήσεις στα κτίρια του Πολυτεχνείου Κρήτης για κοινωφελή δραστηριότητα.  Από το 2017 που υπάρχει πολύ έντονα αυτή η συζήτηση. Για να κατανοήσει κανείς το θέμα πρέπει να σκεφτεί τι προοπτική επιθυμούμε για την πόλη των Χανίων».

«Σωστά ο κύριος Αρχοντάκης επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα σύνολο πραγμάτων που πρέπει να γίνουν για να αξιοποιηθεί και το τουριστικό μας προϊόν. Η χρήση αμιγούς κατοικίας μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους» , είπε με την σειρά του ο Τάσος Βάμβουκας.

«Είναι προφανές ότι κι εμείς συμφωνούμε για τη συζήτηση που γίνεται και την χρήση που λέγεται κοινωφελής λειτουργίες» δήλωσε και ο Γιάννης Σαρρής. «Εμείς θέλουμε μία θεσμική λύση για το πρόβλημα που έχει προκύψει στην Παλιά Πόλη και τον Λόφο Καστέλι. Δεν μπορούμε να έχουμε ένα καθεστώς το πρωί, ένα άλλο το μεσημέρι και ένα άλλο το βράδυ» είπε χαρακτηριστικά.

«Χρειάζονται γώνες για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα και την ελεύθερη πρόσβαση των Χανιωτών στο Λόφο Καστέλι ενάντια στην εμπορευματικοοποίηση -ακόμα και αν γίνεται αυτή υπό την σημαία του δημόσιου- και είναι οι αγώνες αυτού του κόσμου η μόνη εγγύηση απέναντι στα «αρπακτικά» της βιομηχανίας του τουρισμού που μπροστά στο κέρδος «βιάζουν» και το αστικό και το φυσικό περιβάλλον» είπε ο Σεραφείμ Ρίζος.

«Θετική χαρακτήρισε την εξέλιξη για την σημερινή εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Νίκος Βουρλάκης, ο οποίος τόνισε πως «σε καμία περίπτωση, δεν κατοχυρώνεται ο δημόσιος χαρακτήρας με την εισήγηση. Υπάρχουν συμφέροντα, υπάρχει ο βωμός του κέρδους» .

«Έχουμε ήδη ταχθεί ανεπιφύλακτα υπέρ της αμιγούς κατοικίας και τα κτίρια του Πολυτεχνείου να εμπίπτουν σε κοινωφελείς λειτουργίες» είπε λίγο πριν την λήξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, Ευτύχης Δαμιανάκης. «Ευθύνη μας είναι η διάγνωση των μελλοντικών αναγκών του τόπου. Όπως έχει αποτυπωθεί από τα πορίσματα του κ. Μυλωνά Η παλιά πόλη κινδυνεύει από μία μονοχρησικότητα, από μία μονόπλευρη και μη ισόρροπη ανάπτυξη. Αυτό είναι το βασικότερο».

Τέλος, τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης. «Μία υπερκορεσμένη τουριστικά περιοχή δεν έχει ανάγκη μίας επιπλέον μονάδας ξενοδοχειακής. Πολύ περισσότερο όταν αυτή η μονάδα στερεί ένα από τα σημαντικότερα και ιστορικότερα κτίρια τα οποία διαθέτουμε» είπε και συνέχισε:

«Θέλω όμως να είναι σαφές πως οι αποφάσεις του Δήμου Χανίων δεν βλέπει απέναντι ιδιοκτήτες και συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Αντιλαμβάνονται όλες τις χρήσεις ως κάτι το ανεξάρτητο και λειτουργούν πέρα από τον ιδιοκτήτη και πάνω από αυτόν εξυπηρετώντας τις μελλοντικές ανάγκες».

zarpanews.gr

10 thoughts on “«Όχι» στην ξενοδοχοποίηση των κτιρίων στον Λόφο Καστέλι – Τι ψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο

  1. Το κτίριο πρέπει να ξεβρωμισει άμεσα από τα ναρκωτικά τους μπαχαλακιδες της αριστεράς σύριζα μέρα25 ΚΚΕ κλπ τους αναρχικούς,,, το κτίριο ανήκει στο πολυτεχνείο και το κάνει ότι θέλει για πχ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ

  2. «Η πρόταση υπερψηφίστηκε από τους τρεις Αντιδημάρχους κυρίους Τάσο Αλόγλου, Μιχάλη Τσουπάκη και Νίκο Χαζιράκη και τον Δημοτικό Σύμβουλο, κ. Γιάννη Σπυριδάκη.»
    Αυτοι ειναι που υπερψηφισαν την προταση για να ερθει στο δημοτικο συμβουλιο. Οποτε οταν η εταιρια κερδισει τις δικαστικες αποζημειωσεις να τισ πληρωσουν αυτοι, που δεν ξερουν να κανουν την δουλεια τους. Εγιναν και αυτοι επαγγελματιες τις πολιτικης!! Ντροπη!

    1. Από που κι ως που αποζημίωση? Από που κι ως που οι εταιρίες θα περιορίζουν το έργο των Δήμων? Κοινό αίτημα των Χανιωτων ήταν να μη γίνει και αυτό το κτίριο ξενοδοχείο. Εξ ου και περασε με πλειοψηφια πλην της παραταξης της Ν.Δ.
      Ωστόσο για να γινόταν ξενοδοχείο έπρεπε να αλλάξουν ένα σωρό διατάξεις (χρήση των κτιριων-ΓΠΣ κτλ) κάτι που η εταιρεία τα γνώριζε. Όπως τα γνωρίζει σε κάθε επένδυση…
      Το θέμα μας είναι το ποσο ξεφτιλίστηκε για ακόμα μια φορα το Πολυτεχνείο. Που δε σεβάστηκε την κοινή γνώμη, τη γνώμη αυτών που το στήριξαν ωστε να δημιουργηθεί. Για μια μπιζνα που βρωμαει από παντου. Και ναι, όταν πριν μήνες ο Δήμος τα βρήκε με μια Τράπεζα για ένα παρομοιο θέμα και έκατσαν κ συζήτησαν ξεφτυλιζει ακόμα πιο πολυ τη στάση του Πολυτεχνείου ΑΕ.
      Όσο για το Διγαλακη… Ας πιει μια σοδα

      1. Σκέψου μονο οτι για το «παρόμοιο θέμα του δημου με την τραπεζα» ο Δήμος αναγκαστικά συμβιβάστηκε και πλήρωσε την αντικειμενική αξία του οικοπέδου, τουτέστιν 5,7 εκ ευρω. Και αυτο γιατι ο δήμαρχος ήθελε με το ζόρι να αγοράσει ιδιωτικό οικόπεδο. Προφανώς η νομική του υπηρεσία τον ενημέρωσε οτι με τερτίπια και αλλαγή των χρήσεων γης το μονο που θα καταφέρει είναι να σέρνει τον Δήμο στα δικαστήρια και με τελικό αποτέλεσμα την πληρωμή υψηλών αποζημιώσεων. Έτσι και με το κτίριο του πολυτεχνείου. Είναι ιδιωτική περιουσία και δεν μπορεί κανένας άλλος να αποφασίζει με το έτσι θέλω. Θα πλήρωσε ο αλογλου και οι λοιποί άσχετοι του δημοτικού συμβολαίου την αποζημίωση? Μάλλον όχι. Καλό θα είναι λοιπόν, να ρωτήσουν και εδώ την νομική υπηρεσία πριν κάνουν καμία χοντρή ζημιά. Η τωρινή απόφαση είναι μόνο γνωμοδότηση και δεν έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Για το θεαθήναι είναι και για σανό.

        1. Αρχικα ο Δημος πηρε ενα οικοπεδο! Δεν ξοδεψε στο πουθενα 5.7 εκ! Το οποιο σημερα να παει να το πουλησει, θα το πουλησει πιο ακριβο. Αλλα ο Δημος εκανε αυτο που ηθελε η κοινωνια! Ολοι οι φορεις ταχθηκαν κατα της ξενοδοχοποιησης και ο Δημος επραξε το σωστο.
          Επισης το Πολυτεχνειο ειναι δημοσιο ιδρυμα απεκτησε οτι απεκτησε απο κρατικο χρημα και δωρεες! Οπως και το εν λογω ακινητο που του παραχωρηθηκε αποκλειστικα για εκπαιδευτικη χρηση! Αλλο οτι στη διαπλοκη ο Διγαλης και τα αλλα τσιρακια προσπαθουν να τα αλλαξουν ολα και να μας βγαλουν χαζους. Και ολη αυτη η πρεμουρα για να γινει ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ.
          Τελος η συμβαση αφορα το Πολυτεχνειο και την εταιρεια. Ας πληρωσει το πολυτεχνειο αποζημειωσεις, αν και στην εταιρεια γνωριζαν πολυ καλα τα προβληματα που θα ειχε η εν λογω επενδυση.
          Αλλα το θεμα ειναι η ακραι επιμονη του Πολυτεχνειου που δε σεβεται την κοινωναι της πολης που το στηριξε για να ιδρυθει! Αυτο ειναι το μεγαλυτερο προβλημα…

          1. Το κτίριο δεν είναι στέκι ναρκωτικων αναρχικών μπαχαλακιδων και πρεζακιων το κτίριο πρέπει να ξεβρωμισει άμεσα και πάλι και να γίνει ξενοδοχείο άμεσα είναι κτίριο του πολυτεχνείου το κάνει ότι θέλει… Οπως έγινε η επένδυση στο ελληνικό που ο τόπος ξεβρωμισε

      2. Το κτίριο πρέπει να ξεβρωμισει άμεσα από τα ναρκωτικά τους μπαχαλακιδες τους αναρχικούς δεν είναι στέκι πρεζακιων… Το κτίριο ανήκει στο πολυτεχνείο και το κάνει ότι θέλει για πχ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ.. Ο κύριος παπαδογιαννης θέλει να γίνει ξενοδοχείο συμφωνώ μαζί του

  3. Νομίζω πρέπει όλοι μας να πάμε ένα βήμα μπροστά. Δεν θα πάθουμε τίποτα αν αφήσουμε την πόλη μας και πάμε να μείνουμε 10-15 χιλιόμετρα έξω από αυτήν. Θα νοικιάζουμε ολόκληρη την παλιά πόλη σε τιμές ευκαιρίας. Θα ερχόμαστε μόνο για δουλειά. Μπορεί να μειωθεί και η κίνηση έτσι. Τόσα κτίρια μένουν άδεια που θα μπορούσαν να γίνουν ξενοδοχεία. Βλέπε τα νεώρια, το ΚΑΜ, το παλιό αρχαιολογικό μουσείο, ακόμα και η αγορά θα μπορούσε να μετατραπεί σε ξενοδοχείο αλλά οι άνθρωποι δεν έχουν όραμα….

  4. Για τους μπαχαλάκηδες της δεξιάς κουβέντα, που πήγαν να φτειάξουν ξενοδοχείο σε σημείο που απαγορεύεται ως χρήση γης. Εγώ πήγα να φτειάξω ένα σπίτι στον Άγιο Ιωάννη και με ξέσκισε η αρχαιολογία. Για σκέψου, ολόκληρο ξενοδοχείο μέσα σε αρχαιολογικό χώρο; Αλλά εκτός των άλλων συνελήφθεις είτε απληροφόρητος, είτε ψευδόμενος. Διαλέγεις και παίρνεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook