“Νυν και πρώην Πρυτάνεις προσβάλουν την πόλη και τους θεσμούς” – Τι λέει η Πρωτοβουλία ενάντια στην Ξενοδοχοποίηση για τα σχέδια της Belvedere

Για κυνισμό της πρώην και νυν Πρυτανικής αρχής που έχει ξεπεράσει τα όρια της προκλητικότητας και συνιστά προσβολή την πόλη και τους θεσμούς της, κάνει λόγο με ανακοίνωση της η Πρωτοβουλία ενάντια στη Ξενοδοχοποίηση των Μνημείων στον Λόφο Καστέλι, με αφορμή τα σχέδια της Belvedere, για το Λόφο Καστέλι που έφερε στη δημοσιότητα το zarpanews.gr.

Στην ανακοίνωση της η Πρωτοβουλία αναφέρει μεταξύ άλλων πως «η προκλητική στάση της μικρής ομάδας της Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης που καλύπτεται από τον «ακαδημαϊκό μανδύα» και εξακολουθεί να επιδιώκει την μετατροπή των Μνημείων σε ξενοδοχείο δεν έχει τέλος.»

Η ανακοίνωση:

Πρωτοβουλία ενάντια στη Ξενοδοχοποίηση των Μνημείων στον Λόφο Καστέλι

Η Πρωτοβουλία μας θεωρεί ότι παρά την καθολική αντίδραση της τοπικής κοινωνίας ενάντια στην Ξενοδοχοποίηση των Μνημείων στο Λόφο Καστέλι ο κυνισμός τόσο της μικρής ομάδας γύρω από την πρώην και παρούσα πρυτανική αρχή του Πολυτεχνείου Κρήτης υπό τον Β. Διγαλάκη και Ε. Διαμαντόπουλο που συναποφάσισαν την εκποίηση της «Ακρόπολης των Χανίων» όσο και των επονομαζόμενων επενδυτών έχει ξεπεράσει τα όρια της προκλητικότητας και συνιστά προσβολή την πόλη και τους θεσμούς της.

Τα νέα σχέδια της Belvedere που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας είναι προκλητικά, με εμμονή σε μία πάση θυσία επένδυση για την οποία δεν συμφωνούν οι πολίτες διότι αφορά στα δημόσια Μνημεία της πόλης. Η εν λόγω εταιρεία πλάσαρε μία νέα «μακέτα» με χρήση όλων των τεχνικών της διαφήμισης προκειμένου να ανασκευάσει την εικόνα της και να παρουσιαστεί ως η μοναδική που μπορεί να προσφέρει λύση για την αξιοποίηση των Μνημείων επιχειρώντας να «αδειάσει» έτσι όσους από τους θεσμικούς φορείς και την τοπική κοινωνία έχουν καταθέσει ολοκληρωμένες εναλλακτικές προτάσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία.

Τολμά να μιλά για παραπληροφόρηση ενώ παρουσιάζει πρόταση  στυγνής εμπορευματοποίησης των μνημείων και της ιστορίας του τόπου,  ως «σεβασμό στα μνημεία και ελεύθερα προσβάσιμη περιοχή». Αλήθεια ποιος δημιουργεί παραπληροφόρηση;

Είναι παραπληροφόρηση η γνωστή «μακέτα» με την πισίνα η οποία κατέβηκε αυθημερόν από την ιστοσελίδα της συνδεδεμένης με την Belvedere εταιρείας RealEstateη οποία προπωλούσε προσπαθώντας να κερδοσκοπήσει σε βάρος των Μνημείων και της ιστορίας της πόλης;

Είναι παραπληροφόρηση η αποκάλυψη για το δαιδαλώδες σύστημα  με την ύπαρξη μίας σειράς εταιρειών χωρίς να είναι γνωστά τα φυσικά πρόσωπα;

Είναι παραπληροφόρηση ότι το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας είναι μόλις 120.000 όταν η «επένδυση» είναι, όπως ισχυρίζονται, 18.500.000;

Αποτελούν παραπληροφόρηση αναφορές κατοίκων ότι η εν λόγω εταιρεία διαπραγματεύεται την απόκτηση των κτηρίων τους, προκειμένου να απλωθεί σε σημαντικό μέρος του Λόφου που αποτελεί τον πυρήνα της ιστορίας και του πολιτισμού της πόλης με κίνδυνο μετατροπής του σε ξενοδοχειακό γκέτο;

Προφανώς όλα τα παραπάνω μαζί συνθέτουν την αντίθεση μας όπως και η μέθοδος με την οποία επιχειρήθηκε η μεταβίβαση των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων τα οποία ανήκουν στο δημόσιο ΑΕΙ της πόλης και που του παραχωρήθηκαν προκειμένου να στεγάσει τις δραστηριότητες του.

Το τελευταίο βέβαια έχει να κάνει με τον μηχανισμό που οργανώθηκε το 2014 στη σύγκλητο του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος της πόλης μας για να εκποιήσει τα Μνημεία. Αυτοί είναι οι πραγματικοί υπεύθυνοι. Δεν αφορά, επαναλαμβάνουμε για μία ακόμα φορά, το σύνολο της κοινότητας του Πολυτεχνείου Κρήτης το οποίο αποτελεί κόσμημα για την πόλη με διεθνή αναγνώριση.

Η προκλητική στάση της μικρής ομάδας της Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης που καλύπτεται από τον «ακαδημαϊκό μανδύα» και εξακολουθεί να επιδιώκει την μετατροπή των Μνημείων σε ξενοδοχείο δεν έχει τέλος.

Η πρωτοβουλία μας δίνει σήμερα στη δημοσιότητα το υπ’ αριθ. 3257/12-2-2018 έγγραφο/υπόμνημα του Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Ε. Διαμαντόπουλου που κατατέθηκε στον Δήμο Χανίων/Διεύθυνση Υπηρεσίας Δόμησης (Δείτε ΕΔΩ το έγγραφο) με την οποία απαιτεί για τα Μνημεία το χαρακτηρισμό τους ως «Πολεοδομικό Κέντρο» ή «Γενική Κατοικία» που σημαίνει ότι μπορούν να μετατραπούν σε Ξενοδοχείο στην καλύτερη περίπτωση 150 κλινών αλλά και σε επιχειρηματικό κέντρο και χώρους εστίασης τους οποίους θα αναπτύξει η Belvedere.

Το πρώτο που παρατηρούμε είναι με ποιο δικαίωμα κάνει αυτή την παρέμβαση ο πρύτανης και όχι η Εταιρεία Αξιοποίησης του ΠΚ στην οποία μεταβιβάστηκαν το 2014 τα Μνημεία (μεταβίβαση η οποία όπως εκτιμούμε υποκρύπτει ενδεχόμενο δόλο όπως ειπώθηκε και από μέλη της συγκλήτου το Μάιο του 2017). Ήταν ενήμερη η σύγκλητος και το συναφές Τμήμα Αρχιτεκτονικής του ΠΚ;

Είναι προφανές ότι η πρυτανική αρχή εξυπηρετεί τα συμφέροντα του «επενδυτή» και όχι του Πολυτεχνείου Κρήτης και της τοπικής κοινωνίας.

Στο εν λόγω έγγραφο εκτός της προκλητικής προσπάθειας για χαρακτηρισμό της περιοχής των Μνημείων ως «Πολεοδομικό Κέντρο» ή «Γενική Κατοικία» όροι που επαναλαμβάνουμε εμπεριέχουν την δυνατότητα δημιουργίας ξενοδοχειακών μονάδων στην καλύτερη περίπτωση 150 κλινών  προβαίνει και χαρακτηρίζει τα Μνημεία «απαρχαιωμένα» και για 25 έτη «άχρηστα» για το Πολυτεχνείο όταν είναι γνωστό ότι πριν μόλις 6 χρόνια δύο από αυτά στέγαζαν τις διοικητικές υπηρεσίες, οι οποίες μετακινήθηκαν εσπευσμένα προκειμένου να μην έχουν εκπαιδευτική χρήση ώστε να μπορούν να γίνουν ξενοδοχείο.

Ψεύδεται ότι δεν είχε και δεν έχει τη δυνατότητα συντήρησης όταν διαμέσου του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων το ίδιο ίδρυμα έχει προχωρήσει στην αποκατάσταση του άλλου Μνημείου «Κτήριο Παπαδόπετρου» στην οδό Τζανακάκη και όταν ήδη εδώ και χρόνια υπάρχουν οι «Συμπράξεις Πολιτισμικής Ανάπτυξης» με βάση τις οποίες συντηρούνται και αποκαθίστανται, με δημόσια χρηματοδότηση, μία σειρά από Μνημεία σε ολόκληρη την χώρα.

Η Πρωτοβουλία προτείνει στην παρούσα συζήτηση για το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο τα Μνημεία να έχουν χρήση Κοινωφελών Λειτουργιών και έτσι να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς σκοπούς χωρίς όριο βαθμού ή μεγέθους.

Τέλος η πρωτοβουλία οφείλει να επισημάνει ότι όχι μόνο σέβεται τα πάσης φύσεως Μνημεία της πόλης αλλά αντιθέτως αποτελεί πρωταρχικό της στόχο η προστασία τους και αυτό θα πράξει σε κάθε περίπτωση. Η πόλη των Χανίων είχε πάντα πολυπολιτισμικό χαρακτήρα κάτι που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους της και τα Μνημεία της. Αισθανόμαστε υπερήφανοι για όλες αυτές τις παραδόσεις και είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε κάθε θρησκευτικό και κοσμικό Μνημείο που κάποιος θα ήθελε να αλλοιώσει, όπως τα μνημεία στον λόφο Καστέλι, ως τμήμα της ιστορίας του τόπου μας.

Δηλώνουμε γενικά ικανοποιημένοι από τις δημόσιες τοποθετήσεις του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Ν. Καλογερή, του Δημάρχου Χανίων κ. Π. Σημανδηράκη, του Δημάρχου Αποκορώνου κ. Χ. Κουκιανάκη, του Δημάρχου Πλατανιά κ. I. Μαλανδράκη του Δημάρχου Σφακίων κ. Σ. Χιωτάκη, του Δημάρχου Κισάμου κ. Γ. Μυλωνάκη, της Δημάρχου Γαύδου κ. Λ. Στεφανάκηόλων σχεδόν των φορέων της πόλης και πάνω απ’ όλα από την μαζική συμπόρευση των πολιτών που αντιδρούν στην εκποίηση των Μνημείων.

Η πρωτοβουλία μας διευκρινίζει ότι μόλις αρθούν οι περιορισμοί εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης θα διοργανώσει μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για την προστασία των Μνημείων ενώ συνεχίζει τις επαφές και συζητήσεις με διάφορους φορείς.

Τα μνημεία και η ιστορία δεν εκποιούνται.

Εκ της γραμματείας

Για την Πρωτοβουλία Πολιτών Ενάντια στην Ξενοδοχοποίηση των Μνημείων στο Λόφο Καστέλι.

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Απλά δεν μας έχουν πει, που θα βρεθουν τα λεφτα για την άρση της ετοιμοροπίας του κτιρίου. Απο τον οβολό τους? Δεν νομίζω. Ειναι γνωστό οτι όταν φτάσουμε στο λογαργιασμό, με φανφάρες και μεγαλοστομίες θα μας φεσώσουν τον λογαργιασμό μαζι με μια χούφτα γλίτσιδες και άπλυτους!

  2. Ολα καλα μεχρι εδω, τσι ραταν καρεκλες που μου δανειστηκανε οι ροζανεγριτες 4 χρονια τωρα και τσι μοσχοπληρωσα, χωρια τσα αλυσιδες μετα και τα λουκετα και ειναι ακομα στη μεραρχια, κανεις λεβεντης τση Πρωτοβουλιας θα μου τις επιστρεψει;

      • Η πρωτοβουλία δεν έχει τι να κάνει και ασχολειτε με τα κοινά, αντις να μαζεύει άδεια μπουκάλια του νερού που πετάξανε μαζί και οι Ροζανεγριτιδες και οι πρωτοβουλαρχες αριστερά δεξιά και γεμίσανε τσι κάδους στις μαζώξεις. Μονο ρητορική και μπουρου-μπουρου. Ας βάλουνε κανένα χεράκι να τσι κουβαλήσουνε κι’αυτοι. Και οχι μόνο του κυρίου από πάνω (εαν ειναι πιστευτό) αλλά και του μισού λιμανιού που προβλήθηκε στα μιντια όταν η αστυνομία ξεβρόμισε τον τόπο. Μιας δηλαδή που συγγενεύουν με τσι Ροζανεγριτιδες, γιατι κι’αυτοι αργόσχολοι είναι!

  3. Γιά όσους δεν έχουν καταλάβει και που ευτυχώς είναι λίγοι.Έχουμε και λέμε:25 χρόνια μίσθωμα με 9εκ.αντίτιμο.Που σημαίνει 360χιλ.€ τον χρόνο,ΠΡΟ ΦΟΡΩΝ!Όσοι εισπράτουν ενοίκια,ξέρουν πολύ καλά ότι από τα 360χιλ.τα μισά θα τα πάρει η εφορία!Τί μένει;Ψίχουλα!
    Βρε ‘σείς,μόνο 6εκ.πετάξανε οι…άριστοι στις μάσκες-μπούργκα!Όσο γιά την αποκατάσταση της…ετοιμοροπίας,τα 22+18 εκ.που έδωσαν στα κανάλια γιά να μας μάθουν να πλένουμε τα χέρια μας,θα ήταν υπέρ αρκετά γιά να το φτιάξουν από την αρχή!
    Αντε,καλή χρονιά με υγεία γιά όλους μας και καλά μυαλά,επίσης γιά όλους μας🎄

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ