«Ναι» του Τσιόδρα για το εμβόλιο της AstraZeneca: «Στο 0,001% η πιθανότητα θρομβώσεων στο χειρότερο σενάριο»

ναι-του-τσιόδρα-για-το-εμβόλιο-της-astrazeneca-1125886

«Στο χειρότερο σενάριο» τα περιστατικά θρομβώσεων που φέρονται να σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca αφορούν σε 1 άτομο ανά 100.000, σύμφωνα με μελέτες που παρουσίασε απόψε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Την ίδια ώρα, οι θρομβώσεις στις σοβαρές περιπτώσεις νόσου Covid-19 φτάνουν έως και το 69%.

Με δυο σημαντικά μνήματα για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας μιλώντας σε εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών με θέμα: «Πανδημία SARS-COV-2: Η επιστήμη συνοδοιπόρος με την αβεβαιότητα στην αναζήτηση της αλήθειας».

Όπως τόνισε αρχικά ο διακεκριμένος λοιμωξιολόγος, τα εμβόλια «δεν έχουν ζωντανό ιό», παρά «διδάσκουν την άμυνα μας πώς να τον σκοτώσει». Δεύτερον, «οδηγούν σε σημαντική μείωση των επιβεβαιωμένων περιστατικών της νόσου και των θανάτων που αποδίδονται σε αυτή».

Προς επιβεβαίωση της δεύτερης αυτής δήλωσης, ο επιστημονικός σύμβουλος του ΕΟΔΥ αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Ισραήλ, σημειώνοντας πως στη γειτονική χώρα εμβολιάστηκαν περισσότεροι από 5 εκατ. άνθρωποι, με αποτέλεσμα η υγειονομική κρίση να περιοριστεί. Μάλιστα «η πανδημία παραμένει ελεγχόμενη» στο Ισραήλ, όπως είπε.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στον «θόρυβο» πέριξ του εμβολίου του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca λέγοντας πως τα περιστατικά θρομβώσεων που φέρονται να σχετίζονται με αυτό αφορούν σε 1 άτομο ανά 100.000, «στο χειρότερο σενάριο», ενώ οι θρομβώσεις στις σοβαρές περιπτώσεις νόσου Covid-19 αγγίζουν το 69%.

tsiodras emvolio az

Συνεχίζεται η έρευνα για την προέλευση και επιδημιολογία του ιού

Συνολικά, ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, οι επιστήμονες εξακολουθούν να έχουν σημαντικές αβεβαιότητες σε σχέση με την επιδημιολογία της νόσου, για τη θεραπευτική αντιμετώπισή της αλλά και για τον ίδιο τον ιό, με τους ειδικούς να ερευνούν την εποχικότητά του, τις μεταλλάξεις κ.ο.κ., πρόσθεσε.

Εξάλλου, η πρόσφατη έρευνα του ΠΟΥ για την προέλευση του νέου κορονοϊού, δεν την προσδιόρισε με ακρίβεια, είπε ο καθηγητής, ο οποίος μίλησε για τον μέχρι τώρα γνωστό «κρίκο», τις νυχτερίδες ή τους παγκολίνους, από όπου και ο ιός έφτασε στον άνθρωπο. Ουσιαστικά αγνοείται το ζώο που αποτέλεσε τον ενδιάμεσο ξενιστή, όπου ο ιός εξελίχθηκε ώστε να μπορέσει να προσβάλλει και εμάς.

Με αφορμή τα παραπάνω, ο καθηγητής έκανε μνεία και στο παράνομο εμπόριο ζώων στην ανατολική Ασία από όπου έχουν έρθει «πολλοί επιδημικοί ιοί» ενώ είπε πως η έρευνα στην πανίδα θα συνεχιστεί.

Περαιτέρω έρευνα απαιτείται και για μία σειρά άλλων ιολογικών δεικτών, όπως το ποσοστό λοιμώξεων σε ασυμπτωματικούς (30%) ή η μεταδοτικότητα από ασυμπτωματικούς, σε σχέση με συμπτωματικούς φορείς (75%), μεγέθη που παρέθεσε επισημάινοντας πως ενέχουν αβεβαιότητα.

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook