«Ναι μεν αλλά» από τους Ποδηλάτρεις – Τι ζητάνε από τον δήμο Χανίων

ναι-μεν-αλλά-από-τους-ποδηλάτρεις-926500
Φωτογραφία αρχείου

«Πιάστε δουλειά ώστε να ‘χουμε κι άλλα να γιορτάσουμε, ώστε να ‘χουμε περισσότερο χώρο να κινηθούμε με άνεση και ασφάλεια μακριά από ηχορύπανση και καυσαέρια» λένε απευθυνόμενοι στον Δήμο Χανίων οι «Ποδηλάτρεις».

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, οι ίδιοι δεν βλέπουν τον λόγο να λάβουν μέρος σε δραστηριότητες που θα αφορούν την ευρωπαϊκή εβδομάδα βιώσιμης κινητικότητας, ενώ παραθέτουν τα αιτήματά τους προς τον Δήμο Χανίων.

Πιο αναλυτικά:

«Μας προσέγγισε εκπρόσωπος του Δήμου Χανίων ώστε να συνεργαστούμε ενόψει της ευρωπαϊκής εβδομάδας βιώσιμης κινητικότητας και μας γνωστοποίησε προτάσεις που κινούνται στα γνωστά επετειακά πλαίσια.

Δεν βλέπουμε τον λόγο να πάρουμε μέρος σε μια ή περισσότερες συμβολικές δραστηριότητες που θα έχουν αρχή και τέλος εντός λίγων ωρών ενώ όλες τις υπόλοιπες μέρες του έτους θα είμαστε στο ίδιο έργο θεατές.

Ο Δήμαρχος Χανίων έχει ήδη προχωρήσει σε ένα ουσιαστικό έργο προς την κατεύθυνση της βιώσιμης κινητικότητας και αυτό δεν είναι άλλο από τις δυο ποδηλατικές λωρίδες στο κέντρο της πόλης και οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε αυτό.

Όσο κι αν κάτι τέτοιο είναι αυτονόητο σε πολιτισμένες πόλεις, για τα Χανιά σίγουρα είναι κάτι που κανένας προηγούμενος δήμαρχος δεν έκανε.

Τέτοιας ωφέλειας έργα χρειάζονται και όχι γιορτές μιας ημέρας και μάλλον καμίας ουσίας.

Αντιπροτείναμε λοιπόν αντί γιορτών

Α. όσον αφορά τους ποδηλάτες:

1. να επεκτείνει τις πιλοτικές ποδηλατολωρίδες με κολωνακια στις οδούς Αποκορώνου, Νεάρχου- Τζανακάκη, Βενιζέλου και Παπανδρέου (πετυχαίνοντας αποτροπή της παράνομης στάθμευσης και πρόσβασης ποδηλατών στο στάδιο και τα παρακείμενα σχολεία).

2. Στις υπάρχουσες λωρίδες να προβεί σε πύκνωση των κορινων (για αποτροπή παραβίασης,) επαύξηση σήμανσης και διαγραμμισεων.

3. Νέοι σταθμοί κοινόχρηστων ποδηλάτων σε Κλαδισσό, τέρμα Μπότσαρη, Παραλία Ν. Χώρας, Γογονή Κουμπές, Κρι Κρι, Κήπο, Στάδιο, Δημαρχείο, Νέα Καταστήματα, Δικαστήρια, Βίλα Κούνδουρου, Ευαγγελίστρια.

4. Σημεία ασφαλούς στάθμευσης ποδηλάτων στο κέντρο της πόλης και περιμετρικά αυτής. 5.Υλοποίηση της ποδηλατικής διαδρομής Κουμπελή Αγ. Αποστολοι

Β. Όσον αφορά πεζούς και ΑμεΑ:

1. επαύξηση πλάτους κίνησης πεζών και προσβασιμότητας ΑμεΑ όπου έχει πολύ στενά πεζοδρόμια στο κέντρο (αρχή Αποκορώνου, Γιάνναρη – κεραδικα, αρχή Πειραιώς, κλπ) και σε σχολεία (Δημοτικό στην Αναπαύσεως, Σχολεία Αμπεριάς κλπ).

2. Δημιουργία περισσότερων διαβάσεων πεζών και ΑμεΑ σε κεντρικούς δρόμους όπως Παπανδρέου, Βενιζέλου, Τζανακάκη, Ηρ. Πολυτεχνείου, Κυδωνίας, Σκαλίδη, Γιάνναρη, κλπ και στα πέριξ όλων των σχολείων με έντονη σήμανση και ανεξίτηλη βαφή (όχι όπως τώρα που και με το νέο διαγραμμιστικό μηχάνημα οι βαφές έχουν ξεθωριάσει) ,

3. Προσβασιμότητα ΑμεΑ σε όλα τα κτήρια ευθύνης του Δήμου όπως σχολεία, δημοτικές υπηρεσίες, χώροι πολιτισμού

4. Δημιουργία διάδρομων ομαλής διέλευσης ΑμεΑ στο πλακόστρωτο του ενετικού λιμανιού και στον Δημοτικό Κήπο

5. Κατασκευή πεζοδρομίων στο Βαμβακόπουλο και όπου αλλού δεν υπάρχουν

Κατά την γνώμη μας όλες οι προτάσεις θα έπρεπε να είναι ήδη πραγματικότητα εδώ και χρόνια ώστε να εορτάζουμε κυριολεκτικά την βιώσιμη κινητικότητα, να γιορτάζουμε δηλαδή κάτι που έγινε κατορθωτό και υπάρχει ήδη. Για την ώρα το μόνο που υπάρχει να γιορτάσουμε είναι δύο λωρίδες στο κέντρο, μερικά καινούργια πεζοδρόμια και η πεζοδρόμηση της Χάληδων όταν δεν την παραβιάζουν αυτοκίνητα.

Οπότε πιάστε δουλειά ώστε να χουμε κι άλλα να γιορτάσουμε, ώστε να χουμε περισσότερο χώρο να κινηθούμε με άνεση και ασφάλεια μακριά από ηχορύπανση και καυσαέρια

Συλλογικότητα

ΠοδηΛάτρεις»

12 thoughts on “«Ναι μεν αλλά» από τους Ποδηλάτρεις – Τι ζητάνε από τον δήμο Χανίων

    1. αυτό που λες είναι άκυρο και δεν μπορεί να γίνει, αλλιώς θα έπρεπε να βάλουν τέλη κυκλοφορίας και στους πεζούς, καταλαβαίνεις τι λες; Αντί να πάμε μπροστά, πάμε πίσω;

      1. ΔΕ ΦΤΑΙΤΕ ΕΣΕΙΣ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΑΣ ΓΛΕΙΦΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΨΗΦΑΛΑΚΙΑ
        ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙΤΕ ΧΩΡΙΣ ΚΡΑΝΟΣ, ΝΑ ΑΓΝΟΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΟΔΙΚΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ, ΝΑ ΟΔΗΓΕΙΤΕ ΑΝΑΠΟΔΑ ΣΕ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΥΣ, ΝΑ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΤΕ ΚΟΚΚΙΝΟΥΣ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ STOP.
        ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΦΟΥ ΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΠΟ@ΡΔΕΛ@ ΤΗΣ ΥΦΗΛΙΟΥ
        ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΟΠΩΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ

    1. Τι να κατεβουν;Εδώ έβγαλαν κ ανακοίνωση πριν λίγο καιρο(την δημοσίευσε κ το Ζαρπα κ είναι αυτη:https://www.zarpanews.gr/podilatreis-osoi-echasan-to-tzampa-paranomo-parkarisma-toys-to-fysane-kai-den-kryonei/#comment-52209 ) οπου λένε σε κάποιο σημείο ότι:»…….τα πεζοδρόμια φτιάχτηκαν για να κινούνται ποδηλάτες, πεζοί και ΑμεΑ……..».ΤΟΣΟ ΘΡΑΣΟΣ,παρ όλο που ο νόμος απαγορεύει ρητα τα ποδήλατα να κινουνται σε πεζοδρόμια. ΤΌΣΟ ΘΡΑΣΟΣ.Και περιμένεις εσύ φίλε Nikpol145 να μην ανεβαίνουν πεζοδρομια

      1. Πραγματικά όπως το γράφει ο συντάκτης είναι παρεξηγήσιμο και θέλω να πιστεύω ότι ξέχασε την λέξη «αντίστοιχα» δηλ οι πεζοί στα πεζοδρόμια και οι ποδηλάτες στους ποδηλατόδρομους. Όμως δες κι αυτό: σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση Αριθμ. ΔΟΥ/ΟΙΚ.1920/2016, ΦΕΚ 1053/Β/1442016, «Έγκριση Τεχνικών Οδηγιών για ποδηλατοδρόμους (Υποδομές ποδηλάτων)», ισχύουν τα εξής: Οι πεζοί και οι ποδηλάτες είναι δυνατόν να συνυπάρχουν, αλλά υπό προϋποθέσεις ασφάλειας και άνεσης. Η κίνηση των ποδηλατών σε συνθήκες συνύπαρξης με τους πεζούς είναι διπλής κατεύθυνσης.
        Και συνεχίζει. Διακρίνονται δύο περιπτώσεις συνύπαρξης. Πρώτον, σε περιοχές αποκλεισμένες για τη μηχανοκίνητη κυκλοφορία, όπως τα ιστορικά κέντρα των πόλεων, όπου το ποδήλατο εξαιρείται από τον περιορισμό, είτε πλήρως, είτε σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες. Δεύτερον, σε πεζοδρόμια (εφόσον υπάρχει το διαθέσιμο πλάτος) και σε πεζόδρομους, σε διαχωρισμένες υποδομές.

  1. Επειδή ΟΛΟΙ είναι πλέον εναντίων των ποδηλατων,επειδή το κυκλοφοριακό,η δυσκολία για πάρκινγκ κ το μποτιλιαρισμα έγιναν πιο έντονα με τον «ποδηλατοδρομο» οι ποδηλάτες βλέπουν ότι δεν τους παίρνει κ βάζουν στην κουβέντα τους πεζούς κ τα ΑΜΕΑ.Ντροπη κ μόνο ντροπή.

        1. ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΑΣΥΛΙΑΣ, ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΛΕΡΟ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
          ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΕΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟ ΔΡΩΜΕΝΟ ?
          ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΛΑΞΟΥΝ ΤΗ ΔΗΜΑΡΧΑΡΑ ΜΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook