«Να επιστρέψουν στα Χανιά τα κειμήλια του Πολεμικού Μουσείου που μεταφέρθηκαν μετά τη φωτιά»

να-επιστρέψουν-στα-χανιά-τα-κειμήλια-896154

Την επιστροφή των εκθεμάτων που στεγάζονταν στο Πολεμικό Μουσείο Χανίων και μεταφέρθηκαν στην Αθήνα μετά την περυσινή πυρκαγιά ζήτησε ο απερχόμενος Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Ο κ. Βάμβουκας στην συνεδρίαση της Πέμπτης, τελευταία της θητείας του, με αφορμή την τιμητική διάκριση στον λαογράφο και συλλέκτη ιστορικών κειμηλίων Ιωάννη Μάντακα*, αναφέρθηκε στο αίτημα του επαναπατρισμού των εκθεμάτων που στέγαζε το Πολεμικό Μουσείο Χανίων και μεταφέρθηκαν στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών μετά την πυρκαγιά.Όπως είπε, έχουν γίνει οι πρώτες επαφές με το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολεμικού Μουσείου της Αθήνας, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες επιστροφής των ιστορικών εκθεμάτων αρκετών Χανιωτών που βρίσκονται εκεί.

Μάλιστα, προέτρεψε την επόμενη δημοτική αρχή και το επόμενο δημοτικό συμβούλιο, να εκκινήσουν και πάλι τις διαδικασίες, καθώς με την αλλαγή της διοίκησης στο Δ.Σ. του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, παρατηρήθηκε αδράνεια για το θέμα.

Πάντως αξίζει να αναφερθεί πως τα εκθέματα που βρίσκονται στην Αθήνα, αποτελούν κομμάτι ενός μεγάλου και πλούσιου λαογραφικού υλικού που δέσποζαν στο κλειστό Πολεμικό Μουσείο στα Χανιά και κάποια κάηκαν στην καταστροφική πυρκαγιά του περυσινού Ιούλη.

*Κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου ελήφθη η Απόφαση για απονομή τιμητικής διάκρισης στον Ιωάννη Μάντακα, ο οποίος υπήρξε ακούραστος συλλέκτης από το 1978 φωτογραφιών και σημαντικού υλικού για τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις μας. Ο τιμώμενος πρωτοστάτησε επίσης στην ίδρυση του Β΄ Παραρτήματος του Πολεμικού Μουσείου στα Χανιά, συγκεντρώνοντας ιστορικά, πολεμικά και λαογραφικά κειμήλια.

zarpanews.gr

2 thoughts on “«Να επιστρέψουν στα Χανιά τα κειμήλια του Πολεμικού Μουσείου που μεταφέρθηκαν μετά τη φωτιά»

  1. επ!!!!Καποιος λαθος υπαρχει εδω!!!!Τα εκθεματα του μουσειου εχουν μεταφερθει χροοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοονια τωρα στην Αθηνα,μετα που μπηκανε τα νερα ενα χειμωνα και κανανε τον πανω οροφο λιμνη,τι «μετα τη φωτια» διαβαζω εδω;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

  2. Μου φαινετεια οτι ΔΕΝ ξερει τι λεει!!!Δηλαδη υπηρχανε κομματια του πολεμικου μουσειου και παιζανε πολεμο οι αστεγοι;;;;Ειμαστε σοβαροι;;;χα χα χα

    Κυριε Βαμβουκα ΔΕΝ ξερετε τι λετε!!!Στον κατω οροφο μονο που υπηρχε το αρχειο του Κρητικου συλλογου και νομιζω καταστραφηκε σχεδον ολο!!!

    Το μονο σωστα ειναι για τον καημενο το Μαντακα που του οικειοποιηθηκανε ωραια ωραια τη συλλογη που με κοπο μαζεψε,σπιτι σπιτι γυρναγε για να βρει αυτα τα οπλα τα ιστορικα κια μετα τονε πεταξανε σα ντη λεμονοκουπα τη στιμμενη!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook