«Museum Venizelos» – Μια εφαρμογή φέρνει τον Ελευθέριο Βενιζέλο… δίπλα μας, με χρήση επαυξημένης πραγματικότητας | Video

museum-venizelos-μια-εφαρμογή-φέρνει-τον-ελευθέ-1447489

Μια ιδιαίτερα ευρηματική και χρήσιμη συνάμα, ιδιαίτερα για εκπαιδευτικούς σκοπούς, εφαρμογή, που δίνει τη δυνατότητα σε όποιον το επιθυμεί, να μάθει και σχεδόν να ζήσει στιγμές από εκείνο το μέρος της ιστορίας της χώρας μας που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Ψηφιακές διαδρομές στην Κρήτη του Ελ. Βενιζέλου», μέσω της Περιφέρειας Κρήτης.

Στήθηκε ουσιαστικά ένα δίκτυο ψηφιακών πολιτιστικών σταθμών για τον μεγάλο Κρητικό πολιτικό, κυρίως στα Χανιά. Πέντε σταθμοί τέθηκαν σε λειτουργία: στην οικία Βενιζέλου στη Χαλέπα, στην οικία γέννησης Βενιζέλου στις Μουρνιές, στο μουσείο – στρατηγείο της Επανάστασης του Θερίσου, στους Τάφους των Βενιζέλων και στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων, στο τμήμα της που αφορά τον Ελ. Βενιζέλο. Σε κάθε έναν από τους σταθμούς, ο επισκέπτης μπορεί να αντλήσει πληροφορίες για την αντίστοιχη δράση ή περίοδο της ζωής του ιστορικού πρωθυπουργού.

«Για το μουσείο στη Χαλέπα δημιουργήθηκε μια εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας. Ο επισκέπτης κατεβάζει την εφαρμογή στο κινητό του και, σκανάροντας ένα από τα qr code που έχουν τοποθετηθεί δίπλα στα εκθέματα και βλέπει πληροφορίες για το κάθε έκθεμα. Η εφαρμογή λέγεται «Museum Venizelos» και είναι διαθέσιμη δωρεάν στα καταστήματα εφαρμογών της Goggle και της Apple», δήλωσε η Αργυρώ Βατσάκη, ιστορικός και υπεύθυνη τμήματος προγραμμάτων Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελ. Βενιζέλος».

Επαυξημένη πραγματικότητα

Το στοιχείο που κάνει τη διαφορά, είναι ότι για κάποια εκθέματα, η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα επαυξημένης πραγματικότητας. Για παράδειγμα, στρέφοντας την κάμερα του κινητού προς την πένα με την οποία ο Ελ. Βενιζέλος υπέγραψε τη συνθήκη των Σεβρών, εμφανίζεται η στιγμή της υπογραφής πάνω στην οθόνη, σαν να συμβαίνει εκείνη τη στιγμή.

Αντίστοιχα, σε έκθεμα που αφορά τη δολοφονική απόπειρα εναντίον του Χανιώτη πολιτικού το 1933 στο Παρίσι, μπορεί κανείς να στρέψει στο κάδρο την κάμερα και θα δει μέσα στο κάδρο αυτό τον Βενιζέλο να παρατηρεί τις τρύπες που έκαναν οι σφαίρες στο αυτοκίνητό του. Υπάρχουν και άλλα τέτοια εκθέματα, ενώ σε κάποια προστίθεται και ηχητική πλαισίωση.

Δείτε πώς λειτουργεί η επαυξημένη πραγματικότητα στην πράξη:

Η εφαρμογή, εκτός από τα Ελληνικά, προσφέρει τη δυνατότητα αλλαγής γλώσσας και στα Γερμανικά, Γαλλικά και Αγγλικά. Οι πέντε σταθμοί συνδέονται μέσω διαδικτυακής πύλης, ενώ υπάρχει και παιχνίδι χαμένου θησαυρού.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook