“Κραυγή αγωνίας” για το Νοσοκομείο Χανίων: Πού είναι οι επιπλέον γιατροί που εξήγγειλε ο υφυπουργός Υγείας τον περασμένο Φεβρουάριο;

“Ενάμιση χρόνο στον αστερισμό του «επιπλέον» και οι γιατροί του νοσοκομείου μας κλωνοποιούνται” λέει η Ένωση Γιατρών του ΕΣΥ Χανίων.

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση αναφέρει τα εξής:

Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, το «ΕΠΙΠΛΕΟΝ»

Επιπλέον κλίνες ΜΕΘ COVID.
Επιπλέον κλινικές COVID.
Επιπλέον προσωπικό για τις επιπλέον εφημερίες στις κλινικές COVID; Στις ΜΕΘ COVID; Στις παθολογικές κλινικές;, Στα ΤΕΠ;
Επιπλέον προσωπικό για τα εμβολιαστικά κέντρα του νοσοκομείου μας;

Ενάμιση χρόνο στον αστερισμό του «επιπλέον» και οι γιατροί του νοσοκομείου μας κλωνοποιούνται. Με το σταγονόμετρο γιατροί και νοσηλευτές. Οι ίδιοι και οι ίδιοι –και μάλλον λιγότεροι–εφημερεύουν καθημερινά παντού και επιπλέον.

Εμβολιάστηκαν, απέκτησαν υπερδυνάμεις, μεταλλάχθηκαν και τώρα εφημερεύουν και με σπασμένα χέρια!

Επιπλέον έχουμε και παραιτήσεις…

Γιατί άραγε; Επιπλέον, το Υπουργείο Υγείας ακύρωσε την αναστολή των αδειών μας αλλά ξέχασε να μας πει με ποιόν τρόπο θα μπορέσουμε να πάρουμε άδειες δύο ετών. Και γελάμε όλοι πλέον…

Όσο για τις συνταξιοδοτήσεις των 67ρηδων; Αυτοί τα είχαν καταφέρει… Μέχρι που τους ξαναφέραμε πίσω για την τιμή της πατρίδας και του όρκου του Ιπποκράτη. Για τον όρκο που δίνουν οι κυβερνώντες να υπηρετούν τον λαό, ούτε λόγος… Μόνο μετακύλλιση της συλλογικής ευθύνης και της ευθύνης των κυβερνώντων στην ατομική ευθύνη.

Α! Ξεχάσαμε να πούμε για τους επιπλέον νέους θαλάμους που καθημερινά εξαπλώνονται στους διαδρόμους κάποιων εκ των κλινικών. Κι ακόμα δεν έπιασαν οι ζέστες να έρθουν και οι τουρίστες.

Να μην ξεχάσουμε να πούμε και για τους επιπλέον ασθενείς που περιμένουν στη λίστα για να χειρουργηθούν. Θα περιμένουν επιπλέον… Συγκρίνοντας τα εξάμηνα (Ιανουάριο έως Ιούνιο) των ετών 2019, 2020 και 2021, στο νοσοκομείο Χανίων πραγματοποιήθηκαν αντίστοιχα 2141, 2035 και 1756 χειρουργικές επεμβάσεις. Το 2021 δηλαδή είχαμε σχεδόν 400 επεμβάσεις λιγότερες σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2019.

Η μετατροπή νοσοκομείων σε αποκλειστικά νοσοκομεία μίας νόσου όχι μόνο ζημίωσε την τσέπη των πολιτών που αναγκάστηκαν να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα, αλλά κατά το προηγούμενο έτος αύξησε και την θνησιμότητα κατά 8,4% ή αλλιώς κατά 8.405 θανάτους, το 45% των οποίων δεν αποδίδεται στην νόσο covid-19 (βλ. μελέτη Κονδύλη-Μπένου).
Πού είναι οι επιπλέον γιατροί που εξήγγειλε ο υφυπουργός υγείας τον περασμένο Φεβρουάριο;

Γιατί οι προσλήψεις νοσηλευτών πρέπει να γίνουν σε βάθος 2 ετών και όχι τώρα;
Γιατί δεν έχουν προχωρήσει όλες οι κρίσεις γιατρών;
Πού είναι η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ;
Πού είναι οι βουλευτές της κυβέρνησης;
Μόνο για επιπλέον φωτογραφήσεις εμφανίζονται…

Μετά από όλες τις φανφάρες για το πόσο καλά τα κατάφερε το ΕΣΥ (στην πλάτη ενός γερασμένου και κακοπληρωμένου προσωπικού) και μετά από προσωρινές λύσεις (τις προσλήψεις επικουρικού προσωπικού), απομένει να φανεί ποιο θα είναι το μέλλον του ΕΣΥ.

Μια πικρή πρώτη ιδέα πήραμε ήδη από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού (ας μας επιτραπεί ο αυθόρμητος και ίσως αφελής σχολιασμός…):

«Οι εντατικολόγοι μας εδώ και χρόνια διαπίστωναν ότι οι αντοχές του συστήματος δεν επαρκούσαν. Προχωρήσαμε σε ενίσχυση του συστήματος με έκτακτο προσωπικό, μέρος του οποίου θα μονιμοποιηθεί…»

Μέρος αυτών θα μονιμοποιηθεί. Οι υπόλοιποι χαρήκαμε για τη γνωριμία…

«Κάναμε βήματα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα σε συνθήκες δύσκολες. Είναι πολύ ενδιαφέρον για την επόμενη μέρα και πρέπει να αξιολογηθεί πώς δούλεψαν μαζί κράτος και ιδιωτικός τομέας.

Το σύστημα υγείας πρέπει να βρει νέους τρόπους συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, δεν είναι υποχρεωτικό να είναι μόνο κρατικό, αλλά ποιοτικό»

Ναι, είναι πολύ ενδιαφέρον, καθώς ο ιδιωτικός τομέας συνεργάστηκε με απειλή επίταξης ή/και με διπλάσιο κόστος νοσηλείας και χωρίς να επιβαρυνθεί με την νοσηλεία ασθενών Covid.
«…το ζήτημα του ανθρώπινου δυναμικού και της μισθολογικής ανταμοιβής είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει…»

Δεν θα έπρεπε να σας είχε απασχολήσει ήδη και να έχετε προτείνει και λύσεις; Η φυγή νέων γιατρών και νοσηλευτών στο εξωτερικό και οι προκηρύξεις θέσεων που βγήκαν άγονες δεν σας προβλημάτισαν ήδη; Το ότι στην Ευρώπη ο μέσος όρος των δημοσίων δαπανών υγείας αποτελεί το 7% του ΑΕΠ μήπως σας λέει κάτι;

Με εκτίμηση,
το ΔΣ της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Χανίων

6 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Πότε αλήθεια λειτουργούσε ως κανονικό Νοσοκομείο αυτό των…Χανίων?? Αλλοίμονο στην τύχη όποιου πέρασε το κατώφλι του και χρειάστηκε τις…”υπηρεσίες”του…! Εμείς δυστυχώς είμασταν οι πολύ άτυχοι της υπόθεσης που το θεωρήσαμε ως Δημόσιο μεν Νοσοκομείο δε ..και μπήκαμε ΟΡΘΙΟΙ για κάτι απλό και τελειώσαμε εκεί από εγκεφαλική αιμορραγία που υποστήκαμε εκεί μέσα σύν την πλέον απάνθρωπη και σκληρή συμπεριφορά ανύπαρκτων(!) γιατρών και νοσηλευτών….

 2. ΘΑ! ..ΘΑ! ΘΑ!….
  Όταν τάζεις… Μάθε να κρατάς και τον λόγο σου για όσα λες κύριε πρωθυπουργε!

  Επειδή λοιπόν όχι μόνο το νοσοκομείο είναι σε άθλια κατάσταση ,και δομική και από έλλειψη προσωπικού,
  Όλες οι δημόσιες δομές έχουν πρόβλημα!
  Και εσείς κοιτάτε να φτιάξετε πρώτα τους δρόμους;
  Όταν ο κόσμος να κλείσει ένα ραντεβού προσωπικά εγώ τηλεφωνώ 1 μήνα καθημερινά να κλείσω με οφθαλμίατρο και η γραμμή θα είναι επιτιδες κατεβασμένη ..
  Γιατί ?
  Ντροπή σε όσους ευθύνονται!
  Ψήφο θέλετε μετά ε?
  Να Κοιμηθείτε ήσυχοι για το τι θα πάρετε…

 3. καλο θα ηταν να λετε οτι λετε ενυπογραφα !!!! αλλιως ειναι κοινες συκοφαντιες ή ειστε ενα πληρωμενο τρολλ απο την κυβερνηση…επισης καλο ειναι να μην τσουβαλιαζουμε και να προσβαλουμε τους ανθρωπους που θα τους εχουμε αναγκη οταν η υφεια μας εχει προβλημα… ειδικα το νοσοκομειο της πολης εχει να δειξει σπουδαια αποτελεσματα σε πραγματικα δυσκολες περιπτωσεις , με το επιστημονικο του προσωπικο να προσφερει στον τοπο την υπηρεσια του πολλες φορες απληρωτο και με εξαντλητικα ωραρια… στο νοσοκομειο σωζονται ζωες και αυτη τη στιγμη δινετε μια μαχη!! και εσεις κατηγορειται τους ηρωες που παλευουν για εμας …. να ειναι καλα οι ανθρωποι που κανουν οτι μπορουν για εμας τους αχαριστους χωρις τα απαραιτητα μεσα τα οποια φροντιζουν να μην τους τα παρεχουν αυτοι που μας κυβερνανε .. .και καλο κουραγιο στο δυσκολο καλοκαιρι που ερχεται…

  ΥΓ αν καποιος ειναι ανυπαρκτος ΔΕΝ μπορει να εχει καμια συμπεριφορα αφου δεν ειναι εκει!!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ