«Kρατικοποιείται» η Τράπεζα Πειραιώς – Τα χρέη στον λαό, τα κέρδη στους λίγους

kρατικοποιείται-η-τράπεζα-πειραιώς-8-0

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού Σύμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Τράπεζα Πειραιώς δεν θα αποπληρώσει για το 2020 τους τόκους για τα Υπό Αίρεση Μετατρέψιμων Ομολογιών (Contingent Convertible Securities- CoCos), αξίας 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, που κατέχει σήμερα το ΤΧΣ, γεγονός που σημαίνει ότι αυτά τα Ομόλογα μετατρέπονται σε μετοχές του ΤΧΣ.

Η συμμετοχή του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Πειραιώς θα ανέλθει πλέον στο 61,34%, γεγονός που σημαίνει ότι το Δημόσιο πλέον κατέχει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας. Μόνο που υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σε όλο αυτό.

Σύμφωνα με όσα προέβλεπε η σχετική σύμβαση από την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το φθινόπωρο του 2015, η τιμή των μετοχών που αγοράζει ξανά το Δημόσιο από την τράπεζα είναι προσυμφωνημένη και ανέρχεται στα 6 ευρώ ανά μετοχή. Αυτήν τη στιγμή στο Χρηματιστήριο η τιμή μίας μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς αξίζει 1,09 ευρώ.

Παράλληλα, οι μετοχές αυτές, όπως και πάλι προέβλεπε η σύμβαση του 2015, επιστρέφουν στο Δημόσιο χωρίς δικαίωμα ψήφου στη γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας.

Ενώ, με την ακύρωση του συγκεκριμένου δανείου, ακυρώνεται ουσιαστικά, (καθώς οι μετοχές έχουν πολύ μικρότερη αξία από την προσυμφωνημένη το 2015 τιμή) ένα χρέος 2 δισεκατομμυρίων της Τράπεζας προς το ελληνικό Δημόσιο, με χρήματα του οποίου ανακεφαλαιοποιήθηκε, μέσω της τρόικας, το φθινόπωρο του 2015, στα πλαίσια του 3ου μνημονίου. Μια ανακεφαλαιοποίηση που ακολούθησε αυτές του 1ου και του 2ου μνημονίου, με 46 δισ. κρατικού χρήματος να πηγαίνουν στις Τράπεζες, χωρίς σε αυτό να υπολογιστούν οι εγγυήσεις.

Επίσης, στη σχετική ανακοίνωση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, γίνεται ξεκάθαρα λόγος για επιδιώξεις ιδιωτικοποίησης κατά τη διάρκεια του 2021 «υπό τον όρο της ύπαρξης ευνοϊκών συνθηκών στην αγορά»:

«Το ΤΧΣ κατά τον ιδρυτικό του νόμο έχει ως κύρια αποστολή του τη διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος με σκοπό την προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Κατά συνέπεια, το ΤΧΣ είναι έτοιμο να στηρίξει την Τράπεζα στην προσπάθειά της για την ενίσχυση του ισολογισμού της, τη σημαντική απομείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), την αποτελεσματική ενίσχυση των λειτουργιών της, καθώς και τη θεμελίωση μιας βιώσιμης και επαναλαμβανόμενης οργανικής κερδοφορίας.

Το ΤΧΣ, στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζει να στηρίζει το Διοικητικό Συμβούλιο και την Eκτελεστική Διοίκηση της Τράπεζας στην προσπάθεια επίτευξης των στόχων της και την υλοποίηση της στρατηγικής της, με έμφαση στον μετασχηματισμό του επιχειρηματικού της μοντέλου και την ελαχιστοποίηση των αναλαμβανόμενων κινδύνων. Το ΤΧΣ αναγνωρίζει την μακροχρόνια συνεισφορά των ιδιωτών μετόχων στην θετική πορεία της Τράπεζας.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΤΧΣ θα επιδιώξει κατά τη διάρκεια του έτους 2021 και υπό τον όρο της ύπαρξης ευνοϊκών συνθηκών στην αγορά, να διευκολύνει την ουσιαστική συμμετοχή ιδιωτών στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας με μείωση του δικού του ποσοστού, αποσκοπώντας στη διατήρηση της κεφαλαιακής ισχύος της Τράπεζας και στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος.»

Σχετικά με τη μεταφορά των μετοχών στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, τόνισε:

«Πριν από μία εβδομάδα ενημερώσαμε το επενδυτικό κοινό ότι η ΕΚΤ σηματοδότησε την πρόθεσή της να μην εγκρίνει το αίτημα της Τράπεζας Πειραιώς για πληρωμή σε μετρητά ύψους 165 εκατ. ευρώ του ετήσιου τοκομεριδίου των υπό Αίρεση Μετατρέψιμων Ομολόγων (CoCo). Η τελική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ επιβεβαίωσε αυτή την έκβαση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, αφού εξέτασε τις διαθέσιμες επιλογές, αποφάσισε, εξασκώντας τη διακριτική του ευχέρεια σύμφωνα με τους σχετικούς όρους του προγράμματος CoCo, να ακυρώσει την πληρωμή του τoκομεριδίου του CoCo που είναι πληρωτέο στις 2 Δεκεμβρίου 2020.

Το γεγονός αυτό θα οδηγήσει σε μετατροπή της συνολικής έκδοσης του CoCo ύψους 2 δισ. ευρώ σε κοινές μετοχές της τράπεζας, αυξάνοντας το ποσοστό συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας σε 61% από 26% που είναι σήμερα. Αυτή η εξέλιξη θα ενισχύσει την κεφαλαιακή πορεία της Τράπεζας, επιτρέποντάς της να εντείνει τις προσπάθειές της για εξυγίανση του ΝΡΕ ενεργητικού, παράλληλα με την εκτέλεση του σχεδίου για τον λειτουργικό της μετασχηματισμό.»

Πηγή: thepressproject.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook