«Κούρεμα» ενοικίου 80%: Ποιοι ΚΑΔ θα ωφεληθούν – Τι θα λάβουν ως αποζημίωση οι ιδιοκτήτες

κούρεμα-ενοικίου-80-ποιοι-καδ-θα-ωφελ-1150158

«Κούρεμα» ενοικίου στο 80% για τους μήνες Ιανουάριο – Φεβρουάριο: Το μέτρο έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, υπό την έννοια ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι υποχρεωμένοι να αποδεχτούν αυτή την τεράστια μείωση που θα αφορά σε πολύ συγκεκριμένους ΚΑΔ. Θα λάβουν όμως και εκείνοι με τη σειρά τους μια «γενναία» αποζημίωση για τη «χασούρα» τους από το κράτος.

Χωρίς έσοδα και με κατεβασμένα τα ρολά διαρκώς από τον Μάρτιο –με ελάχιστες εξαιρέσεις- και τα έξοδα, όπως το ενοίκιο, να «τρέχουν» η απόφαση ήταν μονόδρομος: Πόσο μάλλον όταν όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι η πανδημία θα συνεχίσει να κάνει ζημιά και το α΄ τρίμηνο της νέας χρονιάς. Όσοι τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο δεχτούν εκ νέου κρατική εντολή να κρατήσουν κατεβασμένα ρολά στα καταστήματά τους θα πληρώσουν μόλις το 20% του συμφωνημένου στο μισθωτήριο ενοικίου.

Ποιοι θα πληρώσουν 80% «κουρεμένο» ενοίκιο – Ποιοι μένουν εκτός

Εκείνες οι επιχειρηματικές δραστηριότητες που θα έχουν δικαίωμα να καταθέσουν στον εκμισθωτή τους κατά 80% μειωμένο ενοίκιο, είναι εκείνες που σχετίζονται με το λιανεμπόριο, την εστίαση, τον τουρισμό, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό: Σε κάθε περίπτωση θα είναι όσες υποχρεωθούν να συνεχίσουν να έχουν κατεβασμένα τα ρολά.

Έτσι, έμπορος που υποχρεώθηκε να κλείσει το μαγαζί του και θα συνεχίσει να το έχει κλειστό -έπειτα από κρατική εντολή- και τον Ιανουάριο, εάν για παράδειγμα το ποσό του ενοικίου στο μισθωτήριο ήταν 600 ευρώ θα καταβάλει μόλις 120 ευρώ στον εκμισθωτή. Το ίδιο μπορεί να επαναληφθεί και τον Φεβρουάριο, εφόσον παραμείνει με κλειστά ρολά έπειτα από εντολή του κράτους.

Όλοι οι ΚΑΔ που συμπεριλαμβάνονται στην πρόσφατη λίστα των κλειστών επιχειρήσεων είναι και δυνητικοί δικαιούχοι (σ.σ.: σε ενότητα που ακολουθεί υπάρχει ολόκληρη η λίστα αναλυτικά) αυτής της «γενναίας» έκπτωσης. Την ίδια διευκόλυνση όμως δεν φαίνεται πως θα έχουν πληττόμενες επιχειρήσεις (δηλαδή, αυτές που μένουν ανοιχτές και διατηρούν έστω μια υποτυπώδη δραστηριότητα), αλλά ούτε οι υπάλληλοι σε αναστολή και οι φοιτητές τέκνα αυτών.

Οι συγκεκριμένες κατηγορίες θα καταβάλουν –εκτός εάν αλλάξει κάτι δραματικά- «κουρεμένα« κατά 40% ενοίκια όπως μέχρι σήμερα και δεν θα μεταπηδήσουν στο καθεστώς της μείωσης κατά 80%.

Τι θα πάρουν oι ιδιοκτήτες

Μέριμνα όμως θα υπάρξει και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που τελικά θα πάρουν στο χέρι το 80% του συμφωνηθέντος στο μισθωτήριο ενοικίου: Το 20% θα το λάβουν από τον ενοικιαστή και το 60% από το κράτος τοις μετρητοίς με τη μορφή επιδόματος.

Για παράδειγμα: Μισθωτής και εκμισθωτής είχαν συμφωνήσει σε μηνιαίο ενοίκιο 700 ευρώ. Ο ενοικιαστής έχει την δυνατότητα να πληρώσει αυτό το ποσό «κουρεμένο» κατά 80% στον ιδιοκτήτη του ακινήτου, εφόσον κλείσει με κρατική εντολή τον Ιανουάριο. Έτσι, ο μισθωτής θα δώσει στον εκμισθωτή ποσό μόλις 140 ευρώ. Από την πλευρά του όμως το κράτος θα έρθει και θα επιστρέψει στον ιδιοκτήτη του ακινήτου το 60% του συμφωνηθέντος ενοικίου, ως αποζημίωση, δηλαδή ποσό της τάξης των 420 ευρώ. Για τον Ιανουάριο λοιπόν ο εκμισθωτής του ακινήτου θα πάρει τελικά 560 ευρώ (από Κράτος και ενοικιαστή) που αντιστοιχούν στο 80% του αρχικά συμφωνηθέντος στο μισθωτήριο ενοικίου.

Η λίστα με τους ΚΑΔ

Δυνητικά δικαιούχοι του «κουρεμένου» ενοικίου 80% τον Ιανουάριου θα μπορούσαν να είναι όλοι όσοι εντάχθηκαν στην πρόσφατη λίστα του ΥΠΟΙΚ με τους ΚΑΔ που κατέβασαν υποχρεωτικά μετά από κρατική εντολή «ρολά» στις αρχές Νοεμβρίου. Αν παραμείνουν, λοιπόν, οι επιχειρήσεις των ΚΑΔ της λίστας που ακολουθεί κλειστές κατά τον πρώτο μήνα της νέας χρονιάς θα καταστούν δικαιούχοι της έκπτωσης 80% στο ενοίκιο.

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Παρατίθεται πίνακας με τον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των δραστηριοτήτων που αναστέλλονται. Σημειώνεται ότι επιχειρήσεις που έχουν πολλαπλές δραστηριότητες, συνεχίζουν τη λειτουργία τους ως προς τις δραστηριότητες που εξαιρούνται από τον παρακάτω Πίνακα. Σε περίπτωση τετραψήφιου ΚΑΔ συμπεριλαμβάνονται όλες οι υποκατηγορίες πενταψήφιων, εξαψήφιων και οκταψήφιων. Σε περίπτωση πενταξήφιου συμπεριλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες εξαψήφιων και οκταψήφιων. Σε περίπτωση εξαψήφιου συμπεριλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες οκταψήφιων.

Δείτε εδώ αναλυτικά τη λίστα με τους ΚΑΔ

enikonomia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook