“Κόψτε τα τραπέζια και τις τσικουδιές σε σπίτια”, λέει η διευθύντρια της ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Χανίων

Στο Zarpa Radio 89,6 και την Ανδρονίκη Κοκοτσάκη μίλησε το πρωί του Σαββάτου η Ευδοκία Πάνου, διευθύντρια της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Χανίων. Η κα Πάνου ρωτήθηκε για το τί θα πρέπει να προσέξουν οι Χανιώτες, ώστε να μην καταλήξουν στη ΜΕΘ με κορονοϊό:

“Εγώ, επειδή μένω 20 χρόνια στα Χανιά, θα έλεγα ότι πρέπει να κόψουν τα τραπέζια και τις τσικουδιές που μαζεύονται σε διάφορα σπίτια, στις ελιές και αλλού. Να περιμένουμε 2 μήνες. Στα χωριά κάνουν μαζώξεις, 5-6 άτομα, γι’ αυτό και τα κρούσματα στην επαρχία τις τελευταίες μέρες. Πρέπει να προσέχουν πάρα πολύ, για τα παιδιά τους, για τους συντρόφους τους και για τους εαυτούς τους. Φάγαμε το βόδι, στην ουρά θα κουραστούμε;” αναρωτήθηκε η κα Πάνου.

Η διευθύντρια της ΜΕΘ είχε και ευχάριστα νέα, καθώς την Παρασκευή μια ασθενής αποσωληνώθηκε:

“Τα πράγματα είναι ζόρικα, αλλά σκεπτόμενη τους συναδέλφους στη Βόρεια Ελλάδα, ντρέπομαι να πω ότι ζοριζόμαστε. Έχουμε αντιμετωπίσει πολλά ύποπτα περιστατικά, ενώ το ευχάριστο είναι ότι αποσωληνώθηκε η δεύτερη γυναίκα που είχαμε στη ΜΕΘ. Είχαμε έναν 42χρονο που τώρα είναι καλά, και χθες αποσωληνώθηκε η δεύτερη γυναίκα, 57 χρονών που είχε και υποκείμενο νόσημα. Έχουμε 7 θέσεις ΜΕΘ για covid και ένα box που είναι για τα ύποπτα κρούσματα. Και με τα δύο περιστατικά που είχαμε να αντιμετωπίσουμε, μπορούσαμε να έχουμε έναν νοσηλευτή και έναν γιατρό από πάνω τους”, είπε η κα Πάνου.

Όμως, αν η μονάδα γεμίσει, η φροντίδα που θα έχουν οι ασθενείς μοιραία θα μειωθεί, με την κα Πάνου να επισημαίνει σε όλους τους τόνους ότι όλοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί:

Αν γεμίσει η μονάδα, όσα κρεβάτια και να έχουμε, θα είναι πολύ δύσκολα. Τις τελευταίες μέρες με ανησυχεί ότι τα κρούσματα στα Χανιά είναι αρκετά, ότι βλέπω ανθρώπους που φοράνε τη μάσκα επιπόλαια, που ακούω ότι μαζεύονται σε σπίτια. Είναι πάρα πολύ μεταδοτική ασθένεια και δεν ξέρεις σε κάθε περίπτωση πώς θα αντιδράσει ο οργανισμός. Ας κάνουμε υπομονή 2-3 μήνες μέχρι να εμβολιαστούμε οι περισσότεροι και να τελειώνει αυτή η κατάσταση.”

Η κα Πάνου ρωτήθηκε και για τα κριτήρια με βάση τα οποία λαμβάνεται η απόφαση να διασωληνωθεί ένας ασθενής με κορονοϊό:

“Μετά από 30 χρόνια ιατρικής μπορώ να πω ότι ο κάθε ασθενής είναι μοναδικός. Αλλά συνήθως, όταν πέφτει πολύ το οξυγόνο και ανεβαίνουν οι αναπνοές πολύ, αν έχει υψηλό πυρετό, αν έχει θολή συνείδηση, όλα συνυπολογίζονται για το αν θα εισαχθεί στη ΜΕΘ.  Όταν βλέπουμε τις αξονικές και τις ακτινογραφίες, πολλές φορές σκεφτόμαστε ότι δεν μπορεί αυτός ο άνθρωπος να αναπνέει, εντούτοις τελικά τα καταφέρνει και βγαίνει απ’ τον αναπνευστήρα, κι αυτό μας γεμίζει χαρά. Υπάρχει φόβος σε όσους φτάνουν σε αυτό το στάδιο. Ο ασθενής που είχαμε, πριν διασωληνωθεί έλεγε ότι ήθελε να δει τα παιδιά του.  Οι πραγματικοί ήρωες είναι οι νοσηλευτές που είναι συνέχεια από πάνω από τους ασθενείς.”

Η διευθύντρια της ΜΕΘ ρωτήθηκε αν υπάρχει σχεδιασμός να νοσηλευτούν στα Χανιά, ασθενείς από άλλα νοσοκομεία, σε περίπτωση ανάγκης:

“Αν η κατάσταση εκτροχιαστεί, θα βρούμε κι άλλες λύσεις, αλλά ακόμα και 30 θέσεις στη ΜΕΘ να είχαμε, δεν θα μας σώσουν αν δεν προσέχουμε. Δεν μπορείς να αρνηθείς σε κανέναν, αν ζητηθεί να μεταφερθούν εδώ ασθενείς από άλλα νοσοκομεία. Μιλάμε με συναδέλφους από άλλα νοσοκομεία όπου κλείσανε χειρουργεία, επεκτάθηκαν σε άλλες μονάδες, αλλά όταν οι ασθενείς είναι πάρα πολλοί, δεν μπορείς να τους φροντίσεις. Το μυστικό δεν είναι τα κρεβάτια. Ναι, τώρα είμαστε πιο έτοιμοι, έχουμε καινούρια μηχανήματα, αλλά αν πέσουν πάρα πολλοί ασθενείς, δεν θα μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε όπως πρέπει.

Η κα Πάνου δήλωσε ότι περιμένει με ανυπομονησία το εμβόλιο και ότι θα είναι σίγουρα από τους πρώτους που θα το κάνει, επισημαίνοντας πως, αν οι γιατροί και οι νοσηλευτές αρρωστήσουν, δεν θα υπάρχει προσωπικό για να φροντίζει τους ασθενείς.

zarpanews.gr

8 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κυρία μου κόψε τις ασυναρτησίες που λες,, Μας καταστρέψτε 9 μήνες τώρα κυρία μου..Ολα είναι ψέματα και απάτες ποια 9 μήνες τώρα… Ας είναι καλά τα χρήματα που έδωσε η κυβέρνηση σε όλα τα μέσα ενημέρωσης 25 εκατομμύρια

 2. Κυρία μου το μόνο που έχω να σου πω είναι ότι 9 μήνες λέτε ασυναρτησίες μόνο… Το μόνο που κάνατε 30 άτομα γιατρών να καταστραφεί η οικονομία με ύφεση και 2 lockdown.. Ο ιός δεν υπάρχει είναι όλα ψέμματα μια απλή γρίπη του χειμώνα είναι…. Μας κούρασατε χωρίς λόγο και κάνετε πανικό άδικο..

 3. Κυρία μου εδώ και 9 μήνες το μόνο που κάνετε όλοι σας είναι να μας τρομαζεται χωρίς λόγο… Όλοι σας πήρατε 25 εκατομμύρια ευρώ μέσα ενημέρωσης,, γιατροί κλπ… Το εμβόλιο είναι για να πάρουμε το τσιπάκι κυρία μου… Δεν είπες ένα από εσάς για την υψηλή και την ανεργία μόνο ασυναρτησίες τύπου βαρουφακη

  • αν μοιράστηκαν ΜΟΝΟΝ οι γιατροί του ΕΣΥ που είναι περίπου 25 χιλιάδες τα 25 εκατομμύρια, αυτό σημαίνει ότι ο καθένας πήρε περίπου χίλια ευρώ. Εεεε, για τόσα λεφτά αξίζει τον κόπο …
   Είπαμε, άπειρη η βλακεία που κυκλοφορεί και δεν ξέρω μήπως ειδικά εδώ στην κρήτη είναι μεγαλύτερη από τον μέσο όρο .

 4. Πόσο ανεγκέφαλοι μπορεί να είναι κάποιοι, δεν το χωράει ο ανθρώπινος νους! Βλέπουν παντού συνομωσίες και αόρατους εχθρούς.
  Και δυστυχώς γίνονται επικίνδυνοι και για τους άλλους… με την ανεύθυνη συμπεριφορά τους.
  Η εποχική γρίπη και ο Η1Ν1 ποτέ δεν ξεπέρασε τους 300 θανάτους στο έτος. Κι εδώ τους έχουμε μέσα σε 3 μέρες!
  Καλά είχε πει ένας μεγάλος επιστήμονας για το σύμπαν και την ανθρώπινη βλακεία …: “Δύο πράγματα είναι άπειρα: Το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία,αν και για το σύμπαν δεν είμαι σίγουρος.”

 5. Αρκετά σας ανεχτηκαμε τόσο καιρό με τόσες ασυναρτησίες τύπου βαρουφακη,, κουτσουμπα,,, ριζου κλπ γενικά όλη η αριστερά..ο ιός είναι ότι στημένος δεν υπάρχει μια απλή γρίπη του χειμώνα είναι,, απλώς τα μέσα ενημέρωσης είναι πληρωμένα 25 εκατομμύρια ευρώ…για το εμβόλιο είναι η αλήθεια ότι θέλουν να μας βάλουν τσιπάκι

 6. Γιά τις…βρωμοτσικουδιές καλά το λέει.Είναι πιό επικίνδυνες από τον covi.Γιά τα υπόλοιπα,άσε καλύτερα…
  Υ.Γ.γιά κάποια ζωντόβολα,φταίει η αντιπολίτευση και όχι οι ά(χ)ριστοι!Περαστικά τους…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ