«Κόκκινος συναγερμός» για τα σχολεία, όλα τα δεδομένα για το άνοιγμα

κόκκινος-συναγερμός-για-τα-σχολεία-1079912

Ανοιχτά είναι πλέον όλα τα ενδεχόμενα για τα σχολεία – Ποιες προτάσεις πέφτουν στο τραπέζι για το άνοιγμα των σχολείων μετά τη νέα άνοδο των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα

«Κόκκινος συναγερμός» έχει σημάνει για τα σχολεία με τον κορονοϊό να σαρώνει την Ελλάδα, καθώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια επιδείνωση της κατάστασης και να χαθεί τελείως ο έλεγχος.

Ενόψει της έναρξης της σχολικής περιόδου τον Σεπτέμβριο, οι επιστήμονες και η κυβέρνηση έχουν αρχίσει να εξετάζουν όλα τα σενάρια.

Το μεγάλο στοίχημα, το οποίο η κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει σύντομα, είναι η επιστροφή των μαθητών στα θρανία και η εξεταστική των Πανεπιστημίων.

Με τα σημερινά δεδομένα,τα οποία μπορούν να ανατραπούν τις επόμενες μέρες, η Επιτροπή των επιστημόνων είναι θετική στο άνοιγμα των σχολείων. Ωστόσο δεν απέκλεισε εισήγηση προς το υπουργείο Παιδείας να καταστεί υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

«Αν στο άνοιγμα των σχολείων η κατάσταση είναι όπως σήμερα ενδεχομένως οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές καθημερινά σε όλες τις βαθμίδες και στο δημοτικό» ανέφερε η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, διευκρινίζοντας ότι οι μάσκες θα πρέπει να είναι ή υφασμάτινες ή χειρουργικές.

Το άνοιγμα των σχολείων είχε προγραμματιστεί για τις 7 Σεπτεμβρίου. Ανοιχτό είναι σε κάθε περίπτωση το ενδεχόμενο παράτασης της έναρξης, καθώς και η υποχρεωτική μάσκα στα σχολεία και το υποχρεωτικό αρνητικό τεστ για τα δια ζώσης μαθήματα στα πανεπιστήμια, λένε οι λοιμωξιολόγοι.

Το πώς και το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως αναφέρει ο ΑΝΤ1 υπάρχουν ήδη εισηγήσεις των ειδικών για παράταση του ανοίγματός τους κατά δύο εβδομάδες, προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρόνος από την επιστροφή των μαθητών από τις διακοπές, ενώ εξετάζονται και τα ενδεχόμενα των εκ περιτροπής μαθημάτων καθώς και της τηλεκπαίδευσης.

Το υπουργείο παρακολουθεί την πορεία των κρουσμάτων και εξετάζει όλα τα σενάρια για το πώς και πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, πάντα σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή, η εισήγηση της οποίας αναμένεται στα τέλη Αυγούστου, ανέφεραν πηγές του υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού.

«Αν στο άνοιγμα των σχολείων η κατάσταση είναι όπως σήμερα ενδεχομένως οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές καθημερινά σε όλες τις βαθμίδες και στο δημοτικο», ανέφερε η καθηγήτρια Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αναστασία Κοτανίδου και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Παράλληλα, η κυρία Κοτανίδου απηύθυνε έκκληση στους νέους και τους άνω των 65 να κρατήσουν αποστάσεις. Αν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, λόγω συνωστισμού, να φορούν μάσκα. Μάλιστα, ζήτησε από τους νέους να μην πηγαίνουν σε πάρτι και αν το κάνουν, τουλάχιστον να μην συνωστίζονται και να είναι ή να χορεύουν μακριά ο ένας από τον άλλον.

Η κυρία Κοτανίδου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ πρότεινε να απομονωθούν προληπτικά για ένα διάστημα για να μην μεταφέρουν τον ιό στο κοντινό τους περιβάλλον.

«Το καλύτερο είναι να απομονωθεί σε ένα δωμάτιο και να χρησιμοποιεί μόνο τα δικά του είδη διατροφής και υγιεινής και οι αποστάσεις με τα άλλα μέλη της οικογένειας να είναι πάνω από 2 μέτρα. Εάν δεν έχουν συμπτώματα μπορούν να μείνουν για ένα διάστημα μέχρι 5 ημέρες μακριά από την οικογένεια τους, να μείνουν λίγο απομονωμένοι και μετά από 5 ημέρες να κάνουν ένα τεστ, να βεβαιωθούν ότι είναι αρνητικοί και τότε να έρθουν σε επαφή με την οικογένεια τους», ανέφερε.

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook